Το μεγάλο αγκάθι του 2022: Μπρος πανδημία και πίσω…οικονομία
Η επίλυση του παραπάνω γρίφου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μάγοι δεν υπάρχουν, ας είμαστε ειλικρινείς. Τα περιοριστικά μέτρα που οι επιστήμονες θεωρούν αναγκαία για την ανάσχεση του κορονοϊού και την προστασία του πληθυσμού, απορρυθμίζουν την οικονομία, καταστρέφουν ολόκληρους επιχειρηματικούς κλάδους και προκαλούν έντονες αντιδράσεις στην ψυχολογία της βάσης. Η παραπάνω εξίσωση θα λέγαμε ότι εντάσσεται σε αυτό που λένε οι μαθηματικοί: Μη γραμμικές διαφορικές εξισώσεις οι οποίες εμφανίζουν περίπλοκη συμπεριφορά πάνω σε επεκτεταμένα χρονικά διαστήματα, χαρακτηριστικό της «θεωρίας του χάους».
Συνέπεια της παραπάνω δύσκολης εξίσωσης είναι να δημιουργούνται συνθήκες έντονης λαϊκής δυσφορίας, όχι μόνο από τους μη εμβολιασμένους, αλλά και από την πλευρά εκείνων που επικροτούν τους εμβολιασμούς και τη λήψη περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις και στη λειτουργία καταστημάτων. Η δυσφορία μετατρέπεται σε πολιτικό κόστος και στο τέλος δεν επιτυγχάνεται τίποτα σε ποσοστό 100%, ούτε η προστασία του πληθυσμού, ούτε η στήριξη της αγοράς. Μιλάμε δηλαδή για μια ιδιότυπη στασιμοχρεοκοπία η οποία σπαταλά χρόνο και εθνικό κεφάλαιο άνευ αποτελέσματος.
Για παράδειγμα στο μέτωπο της ζήτησης και της λειτουργίας του λιανεμπορίου είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι οι τζίροι έχουν πέσει. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για πτώση της τάξης 15- 20% σε σχέση με το 2019. Όπως διαπιστώνει έρευνα του ΣΕΛΠΕ το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώνεται κατά το τελευταίο εξάμηνο καθώς, ένα στα δύο νοικοκυριά για να ανταπεξέλθουν στο κόστος των πάγιων λογαριασμών, μειώνουν άλλες καταναλωτικές δαπάνες. Σύμφωνα με την έρευνα, επίσης, οι προσδοκίες για τις δαπάνες είναι επίσης αρνητικές και σχετίζονται άμεσα με το αυξημένο κόστος ενέργειας. Όπως καταγράφεται, το 50% εκτιμά ότι το πρώτο εξάμηνο 2022 οι δαπάνες για λογαριασμού κοινής ωφέλειας θα είναι αυξημένο. Αντίθετα, το 46% εκτιμά ότι οι δαπάνες για αγορές προϊόντων το πρώτο εξάμηνο 2022 θα είναι μειωμένες, ενώ μόλις το 15% ότι θα είναι αυξημένες.
Επίσης ορατό είναι και το τι συμβαίνει στον κλάδο της εστίασης με την ψυχολογία του κόσμου να έχει επιβαρυνθεί μια τα όσα γίνονται στο μέτωπο της πανδημίας. Ήδη ο κλάδος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος βρίσκεται σε αδιέξοδο το οποίο θα διαφανεί όταν θα χρειαστεί να πληρωθούν φόροι και λογαριασμοί. Από τη μια οι υποχρεώσεις και από την άλλη οι μειωμένοι τζίροι αλλά και οι ζημιές που αναμένονται λόγω των μέτρων που έρχονται τελευταία στιγμή , την ώρα, μάλιστα, που οι περισσότεροι είχαν κάνει προμήθειες και είχαν επενδύσει ελπίδες για έσοδα στις γιορτές. Οι φορείς της εστίασης έχουν ήδη εκφράσει τις διαφωνίες και τις αντιρρήσεις τους με σχετικές ανακοινώσεις που εξέδωσαν όπου εκφράζουν τη διαφωνία τους για την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει νέα μέτρα στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης.
Οι επιχειρηματίες εστίασης θεωρούν πως σε κάθε έξαρση της πανδημίας η κυβέρνηση ξεκινά τη λήψη μέτρων από αυτούς και νιώθουν πως ουσιαστικά αποτελούν το «εύκολο θύμα». Υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό ζημιώνει τον κλάδο, καθώς μοιάζει να τον θεωρεί υπεύθυνο για τη διασπορά. Κυρίως, όμως, διαμαρτύρονται γιατί τα περιοριστικά μέτρα δεν συνοδεύονται και με μέτρα στήριξης. Είναι προφανές ότι σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα το χρήμα θα σταματήσει να «ρολάρει» στην αγορά και στην καταναλωτική πίστη και στην αποπληρωμή των χρεών. Λόγω του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια αντίδρασης. Άλλωστε μόλις 1 δισεκ. ευρώ έχει εγγραφεί προς ώρας στον Προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών. Αφήστε που κάποια στιγμή το οικονομικό επιτελείο πρέπει να μαζέψει τα μεγάλα ελλείματα που αφήνει το 2021, αλλά και να αποκλιμακώσει το χρέος κάτω από το 200% του ΑΕΠ το 2022.
Όποιος καταφέρει τα παραπάνω θα πάρει ενδεχομένως το βραβείο Νόμπελ μαθηματικών. Αν πάλι δεν καταστεί κάτι τέτοιο δυνατό, τότε κάποιος πρέπει να κόψει τον γόρδιο δεσμό. Ότι δεν λύεται, κόπτεται…
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.