Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει το «χαρτί» της Οικονομίας δίπλα στα ευάλωτα νοικοκυριά

Με ορίζοντα τους επόμενους μήνες και μέχρι τη λήξη της τετραετίας το Μέγαρο Μαξίμου οργανώνει την τακτική του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, επιθυμώντας παράλληλα να πείσει την πλειονότητα των πολιτών ότι διαθέτει την καλύτερη κυβερνητική πρόταση για το αδιέξοδο που δημιούργησαν οι αστάθμητοι παράγοντες της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό καταστρώνεται η «γαλάζια» στρατηγική με βασικό άξονα την οικονομία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει το «χαρτί» της Οικονομίας δίπλα στα ευάλωτα νοικοκυριά
3'

Ποια είναι όμως τα αγκάθια της κυβέρνησης; Λίγο έως πολύ τα βασικά προβλήματα της ΝΔ εντοπίζονται στην αναμενόμενη κυβερνητική φθορά, στα επί μέρους λάθη επί της διαχείρισης της πανδημίας και στο μέγα ζήτημα που αφορά την οικονομία, την ακρίβεια και τα άδεια ταμεία. Το κυβερνών κόμμα γνωρίζει ότι κινδυνεύει να εγκλωβιστεί στη ρητορική της μακροοικονομίας και του αφηγήματος της ανάπτυξης και των επενδύσεων γενικά κι αόριστα.

Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι το εκλογικό σώμα ουδόλως ενδιαφέρεται για θεωρητικές και δυσνόητες αναλύσεις περί μακροοικονομικών μεγεθών, περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, περί διεθνών συγκυριών που ρυθμίζουν τα χρηματιστήρια των υλικών αγαθών, περί συνθηκών δημοσιονομικής σταθερότητας, περί Άνταμ Σμιθ, Ντέιβιντ Ρικάρντο και Ρόμπερτ Μάλθους. Ο μέσος πολίτης δεν έχει τελειώσει το LSE και δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει βαρύγδουπες έννοιες ακόμα κι αν αυτές συνδέονται έμμεσα με την καθημερινότητά του.

Η πλειονότητα του ελληνικού λαού ενδιαφέρεται να μάθει πώς η χώρα θα ξεφύγει από τους μισθούς των 680 ευρώ, πώς θα ανοίξουν θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς, πώς θα ανέβει ένα σκαλί το επίπεδο διαβίωσης, πώς θα μπορέσει να πληρώνει λελογισμένους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Αν όλα αυτά δεν μπορέσει να τα δει η μέση ελληνική οικογένεια να γίνονται πραγματικότητα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, η απογοήτευση προφανώς και θα αποτυπωθεί στις κάλπες. Όλα τα παραπάνω έχουν αναλυθεί επαρκώς από το Μέγαρο Μαξίμου και γι’ αυτό το οικονομικό επιτελείο αναζητά καθημερινά δημοσιονομικό χώρο για να απαλύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Γι΄αυτό το λόγο η κυβέρνηση συνεχώς επεκτείνει τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εξειδίκευσε το νέο πακέτο επιδοτήσεων για λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και οι παρεμβάσεις δεν θα σταματήσουν εδώ.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η ήδη γνωστή δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο είναι μόνο η αρχή. Θα ακολουθούν και νέα μέτρα στήριξης των πολιτών που ταλαιπωρούνται από τη «μέγγενη» της ακρίβειας, τα οποία θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Η στρατηγική του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι «να κριθεί η ΝΔ με βάση την δική της αποτελεσματικότητα και όχι σε σχέση με το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν». Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι μετά την Άνοιξη θα υπάρξει ύφεση της πανδημίας και η χώρα θα μπορέσει να σηκώσει κεφάλι με όπλα το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τα έσοδα από τον Τουρισμό τα οποία θα λειτουργήσουν ευεργετικά για τα δημόσια ταμεία, αλλά και για να ρολάρει χρήμα στην αγορά και στην πραγματική οικονομία. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από όλο το υπουργικό συμβούλιο να υπάρξει στοχοπροσήλωση στο στοίχηµα της ανάπτυξης, των επιθετικών επενδύσεων και της ενίσχυσης των εισοδηµάτων. Το αποτέλεσµα να είναι άµεσα ορατό και µετρήσιµο από τους πολίτες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή