Ο Μητσοτάκης πίσω από τις λέξεις: Τι είπε και τι δεν είπε για ακρίβεια, εκλογές και συνεργασίες
Μια δεύτερη «ανάγνωση» της συνέντευξης που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ δίνει τη δυνατότητα να εξαχθούν συμπεράσματα για το που το πάει ο πρωθυπουργός – Ποια μηνύματα στέλνει στο εσωτερικό της παράταξή του, στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝΑΛ
Ξεκινώντας από τα πολιτικά, γίνεται πλέον προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες εντός του 2023 γιατί όπως λέει είναι «θεσμικός». Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχει επίγνωση του ρόλου και έχει την συνείδηση, ότι ο κόσμος προσδοκά από αυτόν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά.
Απέφυγε να πει οτιδήποτε για ανασχηματισμό (αν και δεν ρωτήθηκε), όμως άφησε να διαφανεί ότι η περίπτωση Λιβανού δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό: «Δεν είναι πρώτη φορά που επισημαίνω στο Υπουργικό Συμβούλιο την ανάγκη, στους Υπουργούς, να είναι προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους». Έχει ενδιαφέρον η διατύπωση που έκανε ο πρωθυπουργός για το ζήτημα της αυτοδυναμίας το οποίο βεβαίως χαρακτήρισε αναγκαία συνθήκη πολιτικής σταθερότητας, αλλά όπως είπε: «Δεν σημαίνει, όμως, ότι με το να έχεις αυτοδυναμία, ότι έχεις κατ’ ανάγκην την επικράτηση ενός κόμματος και μόνον. Δείτε τι έκανα εγώ ως Πρωθυπουργός και πόσα στελέχη ενέταξα στην κυβέρνηση, στον κρατικό μηχανισμό, που δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Ο σκοπός μας, λοιπόν, πάντα είναι να μπορούμε να συνθέτουμε. Αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να κάνουμε έκπτωση στην κυβερνητική σταθερότητα, η οποία ξέρετε πόσο σημαντική είναι για την οικονομία». Είναι λοιπόν προφανείς οι διαθέσεις του για την επόμενη μέρα, όμως παρόλα αυτά φρόντισε να ρίξει τα βέλη του κατά του Νίκου Ανδρουλάκη τη στρατηγική του οποίου χαρακτήρισε «τίτλους χωρίς περιεχόμενο». Τα όσα λέει το ΚΙΝΑΛ είναι για τον αρχηγό της ΝΔ «είναι εντυπωσιακά ασαφή. Είναι τσιτάτα, είναι τίτλοι χωρίς κανένα περιεχόμενο, χωρίς καμία ουσία, χωρίς καμία κοστολόγηση».
Με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν θέλει καν να ασχολείται… «Σε κάθε περίπτωση, συνομιλώ με τον κ. Τσίπρα, με τους πολιτικούς αρχηγούς θεσμικά, γιατί αυτή είναι υποχρέωσή μου. Δεν έχω καμία πρόθεση να απαντώ καθημερινά στον κ. Τσίπρα σε όλα αυτά τα οποία λέει». Πάντως έχει ενδιαφέρον ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια αποστροφή του λόγου του έστειλε και ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες: και προς τα αριστερά αλλά και προς τα δεξιά. «Άλλοι ήταν οι πρωθυπουργοί των Μνημονίων. Εγώ δεν είμαι Πρωθυπουργός των Μνημονίων. Και πρέπει να σας πω επίσης, επειδή, ξέρετε, είναι πάρα πολύ εύκολο σε μια γενικότερη πλειοδοσία παροχών να ανοίγει κανείς το τεφτέρι και κάθε βδομάδα να λέει «μου περίσσεψαν πέντε, να πάω να τα δώσω, μου περίσσεψαν δέκα, να πάω να τα δώσω». Όχι, αυτή δεν είναι πολιτική η οποία με χαρακτηρίζει». Γίνεται αντιληπτό ότι το «καρφί» του Κυριάκου Μητσοτάκη πέφτει και στη μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου με ό,τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο.
Στα θέματα της οικονομίας ο αρχηγός της ΝΔ εμφανίστηκε επιφυλακτικός ή συγκρατημένα αισιόδοξος αν θέλετε. Απέφυγε να μπει σε διαδικασία παροχολογίας παλαιοκομματικού τύπου και μίλησε μόνο για στοχευμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα «στρώματα» της κοινωνίας και όχι για επιδόματα οριζόντιου τύπου. «Πρέπει να βλέπουμε και τη μεγάλη εικόνα και δεν θέλω σε καμία περίπτωση- και θα επιμείνω σε αυτό- να καλλιεργηθεί στην ελληνική κοινωνία μία εικόνα εύκολων και ανέξοδων παροχών. Δυστυχώς μόνο τέτοια ακούω από την αντιπολίτευση». Εξάγεται το συμπέρασμα ότι μακροπρόθεσμα ο στόχος του δεν είναι το «επιδόματα για όλους», αλλά το «ανάπτυξη για όλους».
Τέλος σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα είναι ίσως από τις λίγες φορές που ο πρωθυπουργός ανεβάζει ένα level πιο πάνω την επιθετική ρητορική προς την Τουρκία λέγοντας: «όποιος αμφισβητήσει την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα, θα γνωρίζει ότι αν ό μη γένοιτο, ό μη γένοιτο, φτάναμε σε κάποια σύγκρουση ότι το τίμημα το οποίο θα πλήρωνε θα ήταν πάρα πολύ βαρύ». Προφανώς γνωρίζει ότι οποιαδήποτε σημείο συνεννόησης με τον Ταγίπ Ερντογάν έχει χαθεί με υπαιτιότητα του τελευταίου και είναι πρώτη φορά που ο Μητσοτάκης κάνει «στρατιωτικού τύπου» δήλωση.
Από το σύνολο της συνέντευξης προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευελπιστεί ότι το κλίμα θα αλλάξει μετά το καλοκαίρι και ότι η χώρα θα έχει σταθεί στα πόδια της. Παρόλα αυτά δείχνει ότι δεν θέλει να κριθεί πάνω στο δίπολο «ποιος τα κάνει καλύτερα; Εγώ ή ο Τσίπρας;». Θέλει να κριθεί από τη διακυβέρνηση μόνο του ιδίου και της Νέας Δημοκρατίας.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σκληρές παρεμβάσεις για την οπαδική βία -Οργανωμένοι μόνο ονομαστικά στο γήπεδο
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους - Εκλογές στο τέλος της τετραετίας
Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία: Θα πληρώσει τίμημα όποιος αμφισβητεί τα δικαιώματα της Ελλάδας