Ιστορική Σύνοδος Κορυφής: Ανοίγει ο δρόμος για ευρωομόλογο – Τι κερδίζει η Ελλάδα
Ιστορικές αναμένεται να είναι οι αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη στη Γαλλία
Γενναίες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε μια από τις κρισιμότερες Συνόδους Κορυφής που ξεκινά αύριο, Πέμπτη, στη Γαλλία καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να δώσουν το «πράσινο φως» για την έκδοση ενός τεράστιου ευρωομολόγου ως ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση.
Όπως πληροφορείται το Newsbomb.gr όλο το προηγούμενο διάστημα στους κόλπους της ΕΕ είχε ξεκινήσει η συζήτηση για τον τρόπο που θα πρέπει να στηριχθούν οι οικονομίες, κουβέντα που αναζωπυρώθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το συγκεκριμένο ευρωομόλογο θα είναι στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης και θα δώσει μεγάλη ανάσα σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες που δοκιμάζονται από την εκτόξευση των τιμών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
«Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τα νέα ζητήματα που έχει φέρει στο προσκήνιο η κρίση αυτή» είχε δηλώσει τη Δευτέρα ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.
Το σχέδιο θα περιλαμβάνει την έκδοση ομολόγων από την Κομισιον και στη συνέχεια τη διοχέτευση των εσόδων στα κράτη μέλη με τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους για τη χρηματοδότηση των δαπανών στις κατά τόπους περιοχές σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg.
Της προσπάθειας αυτής ηγήθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς δεν ήθελε επ’ ουδενί να πάει στις κάλπες με τον γαλλικό λαό να έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την ενεργειακή κρίση.
Στο τραπέζι και το πλαφόν για το φυσικό αέριο
Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο την οποία φαίνεται να στηρίζουν αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες.
Σε επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την επιβολή ανώτατης τιμής (πλαφόν) τα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα με ανώτατο εύρος αύξησης της τιμής ενώ εναλλακτικά προτείνει και την επιβολή και ανώτατων περιθωρίων κέρδους στους παραγωγούς ενέργειας.
Επίσης ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει ζητήσει να εξαιρεθούν οι αμυντικές και ενεργειακές δαπάνες από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων όπως, επίσης, και η στήριξη στους ανέργους. Αν αυτό επιτευχθεί τότε θα είναι μια μεγάλη «ανάσα» για την ελληνική οικονομία ενώ θα δημιουργηθεί περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες ελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης.
Όλα τα παραπάνω θα τεθούν επί τάπητος αύριο, Πέμπτη, και μεθαύριο, Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής με τις αποφάσεις να «κλειδώνουν» άμεσα ώστε να ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις.
Διαβάστε επίσης:
Στα σκαριά ομόλογο - «μαμούθ» από την ΕΕ για δαπάνες ενέργειας και άμυνας
Φυσικό αέριο: Πλαφόν στην τιμή του ζητά από την ΕΕ η Ελλάδα