Μηταράκης: Βελτιώσεις στο πλαίσιο εποχικής εργασίας για πολίτες τρίτων χωρών
Τις διατάξεις, αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι οποίες έχουν περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, παρουσίασε νωρίτερα σήμερα ο Νότης Μηταράκης.
Όπως ειδικότερα ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, με τις προωθούμενες διατάξεις:
- Επανέρχεται η έκτακτη διαδικασία έκδοσης, θεώρησης και άδειας παραμονής για εποχικούς εργάτες γης, που «με επιτυχία και με χρήση ψηφιακής πλατφόρμας εφαρμόστηκε το 2021, για να καλυφθούν ανάγκες εργατικού δυναμικού, που παρατηρούνται λόγω των αυξημένων καλλιεργητικών αναγκών».
- Εισάγονται ρυθμίσεις για το πλαίσιο της εποχικής εργασίας, με την τροποποίηση του άρθρου 13 του Κώδικα Μετανάστευσης, καθώς και με βελτιώσεις στην εισαγωγή του νέου τύπου άδειας παραμονής πολιτών τρίτων χωρών, για την παροχή εποχικής εργασίας σε συνέχεια ρυθμίσεων που θεσπίστηκαν με το ν.4825/2021. «Η νέα αυτή άδεια παραμονής εποχικής εργασίας, έχει δυνατότητα ισχύος από 1 έως 5 έτη, αλλά επιτρέπει μέχρι 9 μήνες παραμονής ανά 12μηνο, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να εκδίδεται κάθε χρόνο νέα εθνική θεώρηση για την είσοδο στη χώρα, κάτι που στο παρελθόν είχε λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην προσέλκυση εποχικών εργαζομένων», είπε ο κ. Μηταράκης.
- Ανανεώνονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου 221 υπαλλήλων που υπηρετούν στις υπηρεσίες υποδοχής και ταυτοποίησης. Θέσεις εργασίας που χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Πρόγραμμα του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας. «Οι εν λόγω συμβασιούχοι υποστηρίζουν τη λειτουργία 32 δομών στην ενδοχώρα και 6 κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα σύνορα, καθώς και τμημάτων της κεντρικής υπηρεσίας της», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
- Παρατείνεται η ισχύς συμβάσεων εργασίας αρμοδιότητας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. «Η παράταση των εν λόγω συμβάσεων κρίνεται αναγκαία για την ολοκλήρωση του προγράμματος «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση» το οποίο αφορά σε ένα ολοκληρωμένο τρόπο προσέγγισης των υγειονομικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στις δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου», είπε ο κ. Μηταράκης.