Τσίπρας: Χρειαζόμαστε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ακρίβεια – Δεν λειτουργεί η αντίληψη Μητσοτάκη
Η κρίση με την ακρίβεια που ταλανίζει τα νοικοκυριά, η αισχροκέρδεια που καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, το αίτημα για εκλογές αλλά και οι διαφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν οι τέσσερις βασικοί άξονες στους οποίους κινήθηκε η συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤΙ και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Αλέξης Τσίπρας
Ερωτηθείς αρχικά για την κρίση με την ακρίβεια ο Αλέξης Τσίπρας και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ζοφερή κατάσταση. «Για να δούμε πώς μπορούμε να βγούμε από αυτή αναρωτήθηκε μπορούμε να αφήνουμε τις αγορές να αυτορυθμίζονται; Μπορούμε να αφήνουμε την αισχροκέρδεια; Μπορούμε να συνεχίζουμε να τους αφήνουμε ανέγγιχτους; Μπορούμε να συνεχίσουμε λέγοντας ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση με τις ίδιες νόρμες λειτουργίας ειδικά στον χώρο της ενέργειας;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως τόνισε «χρειαζόμαστε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και το κράτος να παρέμβει ρυθμιστικά στις αγορές και να είναι δίπλα στον πολίτη. Το κράτος εχει σημαντικές δυνατότητες αρκεί να το πιστέψει αυτός που κυβερνά. Αρκεί να σκεφτούμε ότι χρειάζονται και λύσεις εκτός του πλαισίου». Απευθυνόμενος σε όσους βρίσκονται στις όχθες της Δεξιάς ο Αλέξης Τσίπρας είπε, μάλιστα, ότι ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ισχυρό κράτος.
Τσίπρας: Δεν λειτουργεί η αντίληψη Μητσοτάκη
«Η αντίληψη Μητσοτάκη δεν λειτουργεί πολύ περισσότερο τώρα που είμαστε σε κρίση. Έχουν γίνει στρατηγικά λάθη στον ενεργειακό σχεδιασμό. Πολύ φοβάμαι ότι αυτό που βιώνουμε στους λογαριασμούς μας δεν είναι η κρίση του πολέμου. Αυτό που βιώνουμε είναι η αισχροκέρδεια την οποία έχουμε υπολογίσει στα 1,4 δισ. ευρώ από τους παραγωγούς» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η ΔΕΗ 4,5 χρόνια σε συνθήκες δύσκολες, όχι ενεργειακής κρίσης αλλά Μνημονίου, δεν αύξησε ούτε 1 ευρώ τα τιμολόγιά της. Είχε λογιστικές καταγραφές αρνητικές αλλά στο τέλος του 2019 είχε επιστρέψει και στην λογιστική κερδοφορία» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:
«Η αντίληψή τους για τη ΔΕΗ είναι να μην είναι δημόσια. Ξεκίνησαν με τη βίαιη απολιγνητοποίηση. Βεβαίως πρέπει να προχωρήσει η χώρα σε αυτό και εμείς είχαμε κάνει έναν σχεδιασμό για το 2030. Και ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και είπε τέλος το 2023 και πρόσδεσε όλο το ενεργειακό πλέγμα της χώρας στο φυσικό αέριο που είναι εισαγόμενο και μεταβατικό καθώς δεν είναι ΑΠΕ. Χάσαμε λοιπόν το δικό μας ενεργειακό προϊόν, τον λιγνίτη».
«Το φυσικό αέριο πήρε τεράστιες τιμές προφανώς λόγω της συγκυρίας, αλλά εντούτοις ήταν μια λαθεμένη στρατηγική» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμείς το 2019 μειώσαμε το ΦΠΑ στην ενέργεια στο 6,5%. Είδατε ως καταναλωτής να περνάει αυτή η μείωση; Όχι, γιατί ο Χατζηδάκης την πέρασε όλη στα τιμολόγια» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «η ρήτρα αναπροσαρμογής στοχεύει κατευθείαν στην τσέπη του καταναλωτή και όχι του παραγωγού. Αυτό ζήτησαν Ισπανία και Πορτογαλία να αλλάξει στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής και το κερδίσανε. Αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν να αποσυνδέσει το κόστος της ενέργειας με το φυσικό αέριο αλλά να μπει πλαφόν στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας. Αν εγώ έφευγα με τα χέρια άδεια και το κεφάλι σκυμμένο πώς θα γυρνούσα πίσω; Θα γύριζα με τα πόδια και όλοι θα μιλούσαν για μια εθνική αποτυχία και σήμερα δεν γίνεται τίποτα».
«Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας ότι οι αποφάσεις για το πλαφόν θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής τον Μάιο, χαρακτηρίζοντας πολλαπλασιαστή της ακρίβειας την κυβέρνηση για την οποία είπε ότι δεν έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης. «Γιατί δεν μειώνει τον ΕΦΚ όπως έχουν κάνει 11 ευρωπαϊκες χώρες;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζοντας ότι σε κάθε γέμισμα το κέρδος του καταναλωτή θα ήταν της τάξης των 25 ευρώ.
Τσίπρας: Υπάρχουν κλεφτόδεντρα, όχι λεφτόδεντρα
«Λεφτόδεντρα δεν ξέρω αν υπάρχουν, αλλά κλεφτόδεντρα υπάρχουν, είμαι βέβαιος. Με 1,5 δισ. ευρώ αισχροκέρδειας από τη ΔΕΗ με golden boys με μισθούς από 8.000 ευρώ μέχρι 360.000 ευρώ τον χρόνο. Αυτά πρέπει να καταλάβει ο πολίτης, ότι γίνεται άλωση του κράτους από γαλάζια golden boys στον ΕΦΚΑ, τον ΔΕΔΔΗΕ που έχουν οδηγήσει σε ράλι αύξηση των τιμών για να κερδίζουν οι μέτοχοι και να πληρώνει ο πολίτης και ο συνταξιούχος» είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.
Ερωτηθείς για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση απέναντι στους συνταξιούχους απάντησε: Έχετε την αίσθηση ότι κυβερνήσαμε σε συνθήκες ρήτρας διαφυγής; Θυμάμαι όταν ο Τόμσεν απαίτησε μεγάλη περικοπή 30% στις συντάξεις και στηλώσαμε τα πόδια λέγοντας ότι θα τα τινάξουμε όλα στο τέλος του προγράμματος και βγήκε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή και είπε ότι πουλάω την Μακεδονία για να σώσω τις συντάξεις.
«Υπήρξαν μειώσεις επί κυβερνήσεως μας, δεν θα το αρνηθώ αλλά είχαμε στόχο να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια προσπαθώντας να διατηρήσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπενθύμισε ότι οι μεγάλες περικοπές στις συντάξεις έγιναν το 2010-2015.
«Εμείς δίναμε 1 δισ. κάθε χρόνο στους συνταξιούχους με την 13η σύνταξη και ο κ. Μητσοτάκης κατήργησε τον νόμο αυτό και αυτά τα 3 δισ. για τα έτη 2019-2021 τα έδωσε για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, και έρχεται τώρα θα δώσω 200 ευρώ τον Απρίλιο 200 ευρώ. Πήρε 3 δις. ευρώ και δίνει 135 εκατομμύρια ευρώ. Και έχει το γνώθει σ’αυτόν και μιλάει για ψίχουλα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτήρισε, δε, τους συνταξιούχους ως τα μεγαλύτερα θύματα πολιτικής εξαπάτησης λέγοντας ότι «εμείς δεν ρημάξαμε τις συντάξεις, εμείς κάναμε προσπάθειες, δεν τα καταφέραμε και πλέον συνεχίζουν να έχουν απώλειες μεγαλύτερες και από τα Μνημόνια»
Τσίπρας: Γιατί ζητάμε εκλογές
«Ζητάμε εκλογές γιατί η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση είναι παντελώς ακατάλληλη σε συνθήκες κρίσης. Δεν έχουμε καμία μανία να υπάρξουν εκλογές. Εκλογές ζητάμε για να υπάρξει μια αλλαγή πολιτικής, για να σταματήσουν τα κλεφτόδεντρα και η αφαίμαξη των συνταξιούχων» είπε ο κ. Τσίπρας.
«Αν προεξοφλεί κανείς ότι μια εκλογική αναμέτρηση δεν θα βγάλει αποτέλεσμα είναι σαν να υποτιμούμε την κρίση του λαού. Εμείς έχουμε την κουλτούρα όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να διαμορφώνουν ένα πλαίσιο συνεργασίας σε προγραμματικές βάσεις. Οι προοδευτικές δυνάμεις στη βάση της αύξησης του κατώτατου μισθού, της ενίσχυσης των κατώτατων εισοδημάτων κ.α. μπορεί να οδηγήσει σε μια ένωση των δυνάμεων που δεν ομνύουν στον φιλελευθερισμό και την λειτουργία των αγορών χωρίς ρύθμιση» είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η λίστα Πέτσα λέμε ότι ήταν ένα μεγάλο σκάνδαλο γιατί δόθηκαν λεφτά χωρίς κριτήρια και ακούω τώρα ότι για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση αντί να ενισχύσει τους συνταξιούχους θα δώσει χρήματα σε μέσα ενημέρωσης. Αν προβεί και σε τρίτη λίστα Πέτσα θα είναι η απόλυτη ένδειξη ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι ο έλεγχος της ενημέρωσης αλλά αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ και οι πολίτες θα τα βάλουν με τα Μέσα» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στην ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «οι διαφορές με την Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη είναι χαοτικές, είναι ιδεολογικές. Έχουμε πολύ σημαντικές διαφορές αλλά από εκεί και πέρα επαναλαμβάνω ότι η κρίση των πολιτών θα διαμορφώσει τους συσχετισμούς. Υπάρχει η δυνατότητα κυβέρνησης συνεργασίας την επόμενη ημέρα των εκλογών με απλή αναλογική που θα έχει την πλειοψηφία των βουλευτών. Αυτό θα έχει βάσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές»
Τσίπρας: Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και η προσμονή από τον Ζελένσκι
Όσον αφορά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η ενός ανδρός αρχή δεν μπορεί να ταιριάξει σε ένα κόμμα δημοκρατικό και ανοιχτό όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. To συνέδριο θα δείξει ότι οι τυχόν αντιθέσεις είναι παραγωγικές και προς όφελος της πλειοψηφίας των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ηγεμονική δύναμη στον χώρο της Αριστεράς τα τελευταία 10 χρόνια και είναι μια δύναμη νεανική».
Επανερχόμενος στο θέμα της κρίσης στα τρόφιμα ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «πολύ φοβάμαι ότι αυτό που θα δούμε το επόμενο διάστημα είναι μια επισητιστική κρίση. Δεν είμαι ο καταλληλότερος να πω ότι θα έχουμε πρόβλημα επάρκειας τροφίμων αλλά θα έχουμε πρόβλημα κόστους. Αυτό που θα έπρεπε να έχει προχωρήσει η κυβέρνηση θα ήταν ένας καλλιεργητικός αναπρογραμματισμός ώστε καλλιέργειες από βαμβάκι να γίνουν καλλιέργειες σε σιτάρι και καλαμπόκι».
Μιλώντας, τέλος, για τη συναυλία για την ειρήνη στο Σύνταγμα σήμερα το απόγευμα είπε ότι το μήνυμα πρέπει να είναι να σταματήσει η φρικαλεοτητα του πολέμου. «Δεν δίνεται μόνο μια κραυγή αγωνίας για τον πόλεμο αλλά μαζεύουμε και χρήματα για να δοθούν στους άμαχους και στα νοσοκομεία για την ανθρωπιστική κρίση που ξεδιπλώνεται».
«Ελπίζω ο κ. Ζελένσκι την ερχόμενη Πέμπτη στην ελληνική βουλή να μιλήσει και για την ευρωπαϊκή χώρα που είναι υπό κατοχή για 45 χρόνια και τώρα η Τουρκία εμφανίζεται ως δύναμη ειρηνευτική» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Διαβάστε επίσης:
Το διπλό «κραχ» σε οικονομία και κοινωνία ανησυχεί τον ΣΥΡΙΖΑ