Τσίπρας: Η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει φτάσει – Δεσμεύσεις στο πρόγραμμα Προοδευτικής Κυβέρνησης
Άνοιγμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως «προοδευτικές», έτσι ώστε να λάβουν μέρος μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ με σε μία κυβέρνηση, η οποία και θα ανατρέψει τις πολιτικές Μητσοτάκη και θα κρατήσει όρθια την κοινωνία, απηύθυνε κατά την εισήγηση του στο 3ο Συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας.
«Απλώνουμε το χέρι μας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Να ξεπεράσουμε προβλήματα του παρελθόντος που μας χώρισαν και μας πλήγωσαν. Και να συμφωνήσουμε σε ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα», σημείωσε ο τέως πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος του να μεταφέρουν παντού το μήνυμα της «νίκης» και της «ελπίδας», καθώς τους «βαραίνει μία ιστορική ευθύνη», απέναντι «στην κοινωνική πλειοψηφία που για άλλη μια φορά βρίσκεται σε συνθήκες λεηλασίας, στην εργατική τάξη που πάνω στις θυσίες της χτίστηκε αυτή η χώρα, στη μεσαία τάξη που αισχρά εξαπατήθηκε από τη Δεξιά του κου Μητσοτάκη στις προηγούμενες εκλογές και κυρίως απέναντι στις νέες και στους νέους».
Έθεσε το βασικό δίλημμα της εποχής, που όπως είπε είναι το «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», το οποίο μεταφράζεται σε σύγκρουση ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό και τις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις. Αυτή η σύγκρουση, σημείωσε, θα εκφραστεί στις κάλπες ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Την υπογραφή του πρωθυπουργού, είπε ότι φέρει η κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, χαρακτηρίζοντας τον ως «πρωθυπουργό – εργολάβο» συγκεκριμένων συμφερόντων, που πλέον έρχεται αντιμέτωπος με την κοινωνική οργή.
Μάλιστα, προέβλεψε ότι ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ για να βγάλει τη χώρα από το τέλμα στο οποίο την έβαλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Έκανε λόγο για «ιστορικό ατύχημα», αφού η Ελλάδα βρίσκεται με τη «χειρότερη κυβέρνηση, τη χειρότερη στιγμή». Παράλληλα, όμως, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η ώρα της πολιτικής αλλαγής όμως, έχει ήδη φτάσει».
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, περιέγραψε τις «5+1» βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις, που μία προοδευτική κυβέρνηση θα υλοποιήσει αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης. Αυτές είναι οι ακόλουθες:
- Ριζοσπαστικά και ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας
- Την αποκατάσταση της εργασίας και ενίσχυση μισθών
- Τη στήριξη των ΜμΕ
- Την ενίσχυση κοινωνικής προστασίας ( ΕΣΥ – Συντάξεις)
- Την στήριξη της Νέας γενιάς ( Παιδεία / Πρόγραμμα στέγης)
Και το όραμά μας για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου (αγροτική παραγωγή - μεταποίηση - πράσινη μετάβαση.
Τέλος, ζήτησε από όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία, αλλά και τις καταστατικές αλλαγές που προωθεί, στέλνοντας σαφέστατα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου.
Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα
Γενικό πλαίσιο
Όπως με σαφήνεια ξεκαθάρισε προς τους συντρόφους του, υπάρχει μόνο μία επιλογή, «να πετύχουμε, να τα καταφέρουμε». Αφού περιέγραψε το γενικό πλαίσιο στον κόσμο και στις «δυστοπικές» συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία, τον πόλεμο και την εν γένει αβεβαιότητα που απλώνεται στην Ευρώπη και όχι μόνο, σημείωσε ότι «από τις ΗΠΑ μέχρι την Πορτογαλία κι από την Ελλάδα μέχρι τη Γαλλία, δυναμώνει μέρα με τη μέρα η συζήτηση για την ευθύνη που έχουν σήμερα η Αριστερά και οι Προοδευτικές Δυνάμεις να γίνουν μέρος τη λύσης».
Μάλιστα ξάφνιασε ευχάριστα τους παρευρισκόμενους στο φαληρικό στάδιο, καθώς με στόμφο σημείωσε πως το δίλημμα της εποχής παραμένει το «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».
«Αν η απάντηση των εξελίξεων είναι βαρβαρότητα, τότε εμείς είμαστε εδώ, μαζί με δισεκατομύρια άλλους ανθρώπους σε ολόκληρο το πλανήτη για να πούμε “ΟΧΙ”. Η απάντηση για το μέλλον του κόσμου μας δεν είναι βαρβαρότητα. Η απάντηση είναι δικαιοσύνη. Η απάντηση είναι ισότητα. Η απάντηση είναι ειρήνη. Η απάντηση είναι περιβαλλοντική προστασία. Η απάντηση είναι οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από το 20011 μέχρι σήμερα, υπενθύμισε ότι πολλοί πίστευαν ότι θα είναι μία εκλογική «φούσκα». Όμως, συμπλήρωσε, συναντήθηκε με χιλιάδες ανθρώπους, «με αγωνιστές και αγωνίστριες σε όλη την Ελλάδα που είναι απόψε εδώ. Είναι στο σπίτι τους, είναι στο κόμμα τους. Στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Στο κοινό μας σπίτι».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο τι συνέβη τα τελευταία 30 χρόνια στον πλανήτη, όταν και κάποιοι μίλησαν για το «τέλος της ιστορίας», καθιστώντας μονόδρομο τον νεοφιλελευθερισμό.
Εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον ουκρανικό λαό, σημείωσε ότι τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν βαραίνει το μεγαλύτερο κομμάτι της ευθύνης για αυτή την τραγωδία, χωρίς ωστόσο να μην αναφέρεται στις ευθύνες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για την τραγωδία στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας «ουραγό» των διεθνών εξελίξεων την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάλιστα, τόνισε πως η απειλή του πυρηνικού ολέθρου και μιας «ακόμη πιο γενικευμένης σύγκρουσης, δεν αποτελούν σενάρια μυθοπλασίας αλλά μια οδυνηρή πραγματικότητα».
«Αγορές και κέρδη ή οι άνθρωποι;»
Πέρα από το γενικό πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το βασικό δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες διεθνώς, δηλαδή το νεοφιλελευθερισμός ή πρόοδος, θα εκφραστεί και στη χώρα μας στις επόμενες εκλογές.
«Και εδώ η αντιπαράθεση, η βασική διαχωριστική γραμμή θα είναι απέναντι στη νεοφιλελευθερη Δεξιά, ίσως στην πιο ακραία νεοφιλελευθερη εκδοχή ευρωπαϊκής Δεξιάς, αυτή της ΝΔ του κου Μητσοτάκη και στις προοδευτικές δυνάμεις που επιδιώκουν ένα τέλος στον παραλογισμό της ασύδοτης λειτουργίας των αγορών. Αυτή είναι η βασική μας αντίθεση: Από τη μια οι αγορές και τα κέρδη. Από την άλλη οι άνθρωποι και οι κοινωνικές ανάγκες».
Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως από τη βρίσκονται οι «νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες» και από την άλλη «οι σοσιαλιστικές ιδέες που σφράγισαν τον εικοστό αιώνα, κακοποιήθηκαν στην πράξη, δυσφημίστηκαν στη θεωρία, αλλά σήμερα επανέρχονται στο προσκήνιο. Η ανάγκη ρύθμισης της αγοράς. Η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. Η ενίσχυση της παρέμβασης του κράτους. Η ενδυνάμωση του κόσμου της εργασίας».
Επίθεση σε Μητσοτάκη
Αφού έθεσε επί τάπητος το ιδεολογικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα δοθεί η επόμενη εκλογική μάχη, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε βάρος της κυβέρνησης και προσωπικά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αγαπητοί σύντροφοι, ζούμε τις πιο σκληρές πλευρές της νεοφιλελεύθερης αγριότητας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Χρειάστηκαν μόλις τρία χρόνια εντατικής εκμετάλλευσης, συρρίκνωσης δικαιωμάτων και εξαπάτησης, για να γίνει η Ελλάδα μια χώρα παράδεισος για την ολιγαρχία της. Και κόλαση για την πλειοψηφία της κοινωνίας της που έχει βυθιστεί στην ανασφάλεια και σε μια αβίωτη καθημερινότητα», συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η ακρίβεια που δεν είναι γέννημα του πολέμου αλλά ήρθε πολύ πριν από αυτόν και πολλαπλασιάστηκε από τις κυβερνητικές επιλογές, έχει ήδη οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο εκατομμύρια νοικοκυριά, δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή σχεδόν 30,000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους από τη πανδημία, πολλοί από αυτούς άδικα, σε ένα γονατισμένο και παρατημένο σύστημα υγείας».
«Μικρομεσαίοι και αγρότες ασφυκτιούν μέσα στον κλοιό των αυξήσεων και της κρατικής αδιαφορίας. Οι εργαζόμενοι πληρώνονται με ψίχουλα για να δουλεύουν με ωράρια και προδιαγραφές μεσαίωνα. Ενώ οι νέες και οι νέοι μας, όταν δεν αναγκάζονται να φύγουν έξω, υποχρεώνονται να ζουν μέχρι τα τριάντα τους στο παιδικό δωμάτιο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κρίση έχει την υπογραφή Μητσοτάκη»
Μάλιστα, προχώρησε σε μία τοποθέτηση που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα αισιόδοξη, καθώς όπως είπε «αυτή η Ελλάδα που μόλις βγήκε από τη χρεοκοπία ξανανταμώνει με τη κοινωνική κρίση, είναι η Ελλάδα που έχει την υπογραφή: Κυριάκος Μητσοτάκης».
Ο Αλέξης Τσίπρας έριξε όλη την ευθύνη για την άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, προσωπικά στον πρωθυπουργό, αφού όπως τόνισε «ο κος Μητσοτάκης δεν είναι ένας άνθρωπος που προκαλεί ατυχία. Είναι ένας άνθρωπος που ασπάζεται ατυχείς πολιτικές. Πολιτικές που προκαλούν καταστροφή. Πολιτικές που επιτάχυναν και πολλαπλασίασαν τις κρίσεις και τις επιπτώσεις τους στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».
«Πρωθυπουργός – εργολάβος»
Τον χαρακτήρισε «πρωθυπουργό – εργολάβο» που από την πρώτη στιγμή γνώριζε απολύτως «ποια δουλειά και για ποιους έπρεπε να κάνει. Ποιοι τον ανέδειξαν, ποιοι τον στήριξαν, για ποιους ήρθε να κυβερνήσει. Ούτε η πανδημία δεν άλλαξε αυτή του τη στρατηγική. Το αντίθετο. Μετέτρεψε την πανδημία σε ευκαιρία για να κάνει ακόμα περισσότερα».
«Να εκμεταλλευτεί το ειδικό καθεστώς της Βουλής για να περάσει αντιλαϊκά νομοσχέδια.
Να μοιράσει 7 δις με απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, χωρίς κανένα έλεγχο, σε όλη την ομήγυρη των κρατικοδίαιτων κηφήνων του κομματικού κράτους.
Να δώσει γη και ύδωρ στους ιδιωτικούς ομίλους της υγείας, ενώ τους επέτρεπε να αφήνουν έξω από τις πόρτες των κλινικών τους τη μάχη ενάντια στον ιό.
Να αφήσει απλήρωτους και να καταδιώκει γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ έδιναν έναν αγώνα αυτοθυσίας για ολόκληρα μερόνυχτα στα νοσοκομεία που βούλιαζαν από ασθενείς.
Και φυσικά, να μοιράσει κρατικό χρήμα στα ΜΜΕ για να τον λιβανίζουν. Για να κάνουν το άσπρο-μαύρο. Για να σερβίρουν μια εικονική πραγματικότητα».
«Οι επιλογές του, η καταδίκη του»
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική και εκτενή αναφορά στο ζήτημα της ακρίβειας. «Σήμερα όμως που η ακρίβεια σαρώνει εκατομμύρια νοικοκυριά, ο κ. Μητσοτάκης πέφτει θύμα των ίδιων του των επιλογών. Η εικονική πραγματικότητα που πάσχισε να δημιουργήσει για τους πολίτες, έγινε τελικά η πολιτική του καταδίκη», είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε πως ο πρωθυπουργός «έρχεται αντιμέτωπος με τις πραγματικές συνέπειες κάθε στρατηγικής του επιλογής:
Να εκχωρήσει τη ΔΕΗ στους ιδιώτες εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
Να αφήσει το ιδιωτικό χρέος να διογκώνεται.
Να κρατήσει παγωμένο τον κατώτατο μισθό.
Να χτυπήσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα προς όφελος των μεγάλων ομίλων.
Να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση.
Να νομιμοποιήσει δια της απουσίας του κράτους, την αισχροκέρδεια, τροφοδοτώντας το μεγαλύτερο κύμα ακρίβειας των τελευταίων δεκαετιών.
Να πουλήσει τα φύκια του επιτελικού κράτους για μεταξωτές κορδέλες, σε μια χώρα που παραλύει παραδομένη χειμώνα-καλοκαίρι σε πλημμύρες, χιόνια ή πυρκαγιές.
Για όλα αυτά, έρχεται αντιμέτωπος πια με την κοινωνική οργή.
Και αυτή η οργή ξέρετε δεν είναι τυφλή».
«Φτάνει η ώρα της πολιτικής αλλαγής»
Με βάση τα παραπάνω, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι ελληνική κοινωνία «είναι μια κοινωνία ώριμη. Μαθημένη στα δύσκολα. Ξέρει πολύ καλά πως να τιμωρεί πολιτικά όσους την έβαλαν στο σημάδι. Ξέρει πως να χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο όπλο που με αγώνες έχει κατακτήσει: Τη Δημοκρατία. Και το ίδιο θα κάνει και τώρα».
Για ακόμα μία φορά μίλησε για «ιστορικό ατύχημα» να βρίσκει τη χώρα η κρίση αυτή με τη «χειρότερη κυβέρνηση, τη χειρότερη στιγμή».
Πλέον, όμως, συμπλήρωσε, «η ώρα της πολιτικής αλλαγής όμως, έχει ήδη φτάσει». Μάλιστα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι το Συνέδριό «θα δώσει με την πολιτική αποφασιστικότητα, την εθνική ευθύνη και την κοινωνική ευαισθησία των αποφάσεών ένα σαφές μήνυμα προς όλη την ελληνική κοινωνία ότι: Είμαστε έτοιμοι. Πιο έμπειροι. Πιο ώριμοι. Πιο αποφασισμένοι».
Αυτοκριτική…
Τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσαν για μεγάλο διάστημα σημείο τριβής, όχι μόνο στη σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά μέσα στο ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επομένως, η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε ανοιχτή αυτοκριτική για ορισμένες από αυτές τις επιλογές, έμοιαζε επιβεβλημένη. «Έχουμε μάθει και από τις δυσκολίες αλλά και από τα λάθη μας. Η μάχη ήταν έτσι κι αλλιώς άνιση. Ο Δαυίδ απέναντι στον Γολιάθ των δανειστών, απέναντι στη διαπλοκή και τη διαφθορά, της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και των πρόθυμων συμμάχων της», σημείωσε ο τέως πρωθυπουργός.
«Σήμερα όμως γνωρίζουμε ποιες είναι οι μάχες που μπορούμε να κερδίσουμε και κυρίως γνωρίζουμε πως θα τις κερδίσουμε. Για αυτό και όσα προτείνουμε διαμορφώνουν ένα πλαίσιο ρεαλιστικού ριζοσπαστισμού. Και είμαστε το μόνο κυβερνητικό κόμμα που μόλις πέρασε στην αντιπολίτευση έκανε αναλυτικό απολογισμό των πεπραγμένων του, το μόνο κυβερνητικό κόμμα που συζήτησε δημόσια στις οργανώσεις του τον απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας» ανέφερε.
Παράλληλα, αναγνώρισε λάθη και αστοχίες σε κάποια από τα μέτρα που πήρε υπό τις απειλές και το διαρκή εκβιασμό της τρόικας, που έθιξαν δυσανάλογα κοινωνικές ομάδες, με δυσανάλογη επιβάρυνση της επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης.
«Δεν είχαμε όμως τότε άλλη επιλογή, από το να βγάλουμε το λουρί από το σβέρκο της χώρας. Αυτή ήταν η προτεραιότητα. Και όλες μας οι επιλογές έγιναν με σκοπό να υπηρετήσουν αυτόν τον εθνικό στόχο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
…και η παρακαταθήκη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Στάθηκε, όμως, και στα θετικά της διακυβέρνησης του κόμματος του. Την αύξηση του κατώτατου μισθού, Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την ενδυνάμωση του ΕΣΥ, τη μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες, τη στήριξη των δημόσιων σχολείων, την αύξηση των δαπανών για τα δημόσια πανεπιστήμια, την επαναφορά της 13ης σύνταξη, τα γεμάτα ταμεία, τη δυνατότητα κτήσης ιθαγένειας για τα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της Σαρίας στη μειονότητα, την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών.
«Μα πάνω απ’ όλα, συντρόφισσές και σύντροφοι, είμαστε περήφανοι που καταφέραμε τον Αύγουστο του 2018, με την έξοδο από τα μνημόνια, να δώσουμε ξανά στη χώρα την ελευθερία να επιλέγει και να ορίζει αυτή το μέλλον της», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Κάλεσμα συμπόρευσης
Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, για την απαλλαγή από το «καθεστώς Μητσοτάκη». Για μια συμμαχία που θα αναδείξει και θα στηρίξει την προοδευτική κυβέρνηση, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η βασική αλλά όχι μοναδική δύναμη του προοδευτικού χώρου.
«Απλώνουμε το χέρι μας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Να ξεπεράσουμε προβλήματα του παρελθόντος που μας χώρισαν και μας πλήγωσαν. Και να συμφωνήσουμε σε ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Να ενώσουμε δυνάμεις, να νικήσουμε και την επομένη ημέρα της κάλπης της απλής αναλογικής να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση», σημείωσε ο τέως πρωθυπουργός.
«Τους καλώ λοιπόν να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Πώς, πιο γρήγορα θα απαλλαγεί ο τόπος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εμείς είμαστε ανοιχτό βιβλίο. Ούτε αποκλείουμε αλλά ούτε και μπορούμε να περιμένουμε κανένα. Θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη, να είμαστε και θα είμαστε κορμός μιας κυβέρνησης που μπορεί να προκύψει από τη κάλπη της απλής αναλογικής».
Τι να κάνουμε
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε διεξοδικά στα καθήκοντα που προκύπτουν για τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το Συνέδριο, που όπως είπε θα πρέπει να αποδείξει «ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε πρώτα εμείς για καταφέρουμε να αλλάξουμε τη χώρα».
«Σας καλώ, λοιπόν, να ανοίξουμε χωρίς φόβο και προκαταλήψεις το κόμμα στην κοινωνία. Να εντάξουμε στο κόμμα τον κόσμο που μας στηρίζει πολιτικά και εκλογικά. Να αξιοποιήσουμε για το σκοπό αυτό, αλλά και για την εμπέδωση της άμεσης δημοκρατίας, τις νέες τεχνολογίες της ψηφιακής εποχής».
Παράλληλα, φρόντισε να στείλει και μήνυμα σε εκείνα τα στελέχη του κόμματος που αντιδρούν στις καταστατικές αλλαγές που προωθεί και στο άνοιγμα του κόμματος σε νέα μέλη. «Να εμπιστευτούμε χωρίς αστερίσκους, θεωρητικά προσχήματα, και σύνδρομα ιδιοκτησίας της αλήθειας τα μέλη του κόμματος. Όλα τα μέλη του κόμματος, παλιά και νέα, από όπου κι αν ξεκινάει το πολιτικό τους βιογραφικό».
«Σας καλώ να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, το πιο δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα στην Ευρώπη. Σας καλώ λοιπόν να στηρίξετε τις προτάσεις για τις καταστατικές αλλαγές που ομόφωνα εισηγείται η επιτροπή καταστατικού, καθώς και τη πρότασή μου για εκλογή της συλλογικής μας ηγεσίας, Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, απευθείας από τη βάση του Κόμματος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τη μαραθώνια εισήγηση του.