Το Plan B της Eλλάδας αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου

Τι θα συζητηθεί στη σύσκεψη του Μαξίμου 
Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό
INTIME

Σε συναγερμό έχει τεθεί το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση στο σύνολό της μετά την απόφαση της Gazprom να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία αλλά και το ενδεχόμενο ο ενεργειακός κολοσσός να υλοποιήσει τις απειλές του και να κηρύξει ουσιαστικά εμπάργκο σε όλη την Ευρώπη.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου όπου θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα και όλες οι εναλλακτικές που μπορεί να έχει η χώρα μας καθώς η επόμενη πληρωμή της ΔΕΠΑ προς τους Ρώσους είναι προγραμματισμένη για τις 20 Μαΐου.

Στα συρτάρια του Μαξίμου υπάρχει ήδη σχέδιο μηδενικής προμήθειας ρωσικού αερίου και αναμένεται να τεθεί και σήμερα επί τάπητος για να εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες υλοποίησης του σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει:

-Λειτουργία λιγνιτικών μονάδων αντί μονάδων φυσικού αερίου.

-Λειτουργία με ντίζελ των μονάδων φυσικού αερίου που έχουν δυνατότητα να λειτουργήσουν με άλλο καύσιμο

– Προμήθεια μεγαλύτερων ποσοτήτων αερίου από εναλλακτικές πηγές (αγωγό TAP κλπ).

– Επίσπευση διαδικασιών για νέες πλωτές μονάδες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη.

Το σχέδιο λοιπόν περιλαμβάνει έξτρα φορτία με LNG και αγκυροβόληση μιας πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου αερίου στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, προκειμένου να αυξηθεί σημαντικά η χωρητικότητά του και επίσης διαβουλεύσεις με την Ιταλία, προκειμένου να εξασφαλίσουμε χώρους αποθήκευσης των απαραίτητων στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα.

Η κυβερνητική απόφαση να διπλασιαστεί η παραγωγή λιγνίτη σε συνδυασμό με την επιλογή για παράταση της ζωής των λιγνιτικών μονάδων που ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη, δείχνουν την ετοιμότητα της χώρας προς το «κακό» σενάριο που γίνεται πλέον συστατικό της ενεργειακής πραγματικότητας ολόκληρης της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αυλές των λιγνιτικών μονάδων έχουν ξεκινήσει να γεμίζουν, εντατικοποιείται το σχέδιο για την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, ώστε να μπορέσει άμεσα να ενισχύσει τη δυναμικότητά της σε 380.000 κυβικά μέτρα από 225.000 κ.μ. που είναι σήμερα. .

Στα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχουν επεξεργαστεί οι ελληνικές αρχές προβλέπεται και η μετατροπή των πέντε μονάδων φυσικού αερίου σε ντίζελ, κάτι που επίσης θα χρειαστεί να προγραμματίσει η ελληνική πλευρά για να αντιμετωπίσει τους ρωσικούς περιορισμούς στο φυσικό αέριο.

Κομβικό σημείο στους σχεδιασμούς θα είναι και η Σύνοδος Κορυφής του Μαϊου.

Το μέτωπο Μητσοτάκη- Μακρόν- Ντράγκι- Σάντσεθ και Κόστα θα θέσει θέμα για ευρωπαϊκό πλαφόν στη χονδρική του φυσικού αερίου και αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο. Καθώς όμως η Αθήνα έχει ρεαλιστική οπτική των πραγμάτων και συνειδητοποιούν ότι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Εσθονία και η Φινλανδία δεν θα υποχωρήσουν εύκολα, η κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη plan B με εθνικά μέτρα αντιμετώπισης των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Διαβάστε επίσης:

H Gazprom απειλεί άμεσα με ενεργειακό εμπάργκο όλη την Ευρώπη - Τριγμοί στην παγκόσμια οικονομία

Σχετικές ειδήσεις