ΚΙΝΑΛ: Το εσωτερικό δημοψήφισμα, ο πήχης των 100.000 και το νέο όνομα
Σε πολιτικό οργασμό βρίσκονται αυτό το διάστημα στην Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή βεβαίως το επικείμενο συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί στις 20-22 Μαΐου και με κομβική ημερομηνία την 8η Μαΐου όπου θα διεξαχθεί το εσωτερικό δημοψήφισμα για το όνομα του κόμματος
Ίσως η πιο σημαντική ημερομηνία για το ΚΙΝΑΛ είναι η 8η Μαΐου αφού εκτός από το όνομα θα γίνει η εκλογή των συνέδρων αλλά και των μελών των νομαρχιακών και δημοτικών επιτροπών του κόμματος. Το στρατηγικό επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη θα πρέπει να διατηρήσει ζωντανή τη σπίθα του κόμματος από τις 8 μέχρι και τις 22 Μαΐου χωρίς η 15η Μαΐου - όπου θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ- να καπελώσει τις διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα το μεγάλο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ είναι να προσέλθουν στις κάλπες τουλάχιστον 100.000 μέλη και φίλοι του κόμματος. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις προφανώς η Χαριλάου Τρικούπη θα λάβει την απαιτούμενη ώθηση που χρειάζεται για να κερδίσει τις εντυπώσεις έναντι της Κουμουνδούρου.
Οι επιλογές για το όνομα είναι τρεις:
-ΠΑΣΟΚ /Κίνημα Αλλαγής
-ΠΑΣΟΚ / Δημοκρατική Παράταξη
-ΚΙΝ.ΑΛ.
Τα παραπάνω ονόματα έχουν προκύψει μετά από σχετικές, στοχευμένες έρευνες κοινής γνώμης στην εκλογική δεξαμενή του κόμματος. Η γενική εικόνα που υπάρχει είναι ότι ο όρος ΠΑΣΟΚ / Δημοκρατική Παράταξη είναι αυτός που συγκινεί περισσότερο από όλους ενώ όλες οι τάσεις δείχνουν ότι η κοινωνική βάση επιθυμεί την επιστροφή του ιστορικού συμβόλου του «πράσινου ήλιου». Βεβαίως, από την άλλη μεριά υπάρχει ένα μπλοκ εντός της Χαριλάου Τρικούπη που επιμένει στο όνομα: Κίνημα Αλλαγής. Πρόκειται κυρίως για στελέχη προερχόμενα από την «Δημοκρατική Αριστερά», από το «Ποτάμι» και από ορισμένους σκληρούς «Γεννηματικούς».
Στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να πιστεύουν ότι θα διεξαχθεί ένα πολιτισμένο συνέδριο το οποίο θα δείξει και τις διαφορές ήθους και νοοτροπίας που υπάρχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ όπου έλαβαν χώρα αρκετές διαφωνίες και παραφωνίες μεταξύ μελών της Κουμουνδούρου. Πάνω σε αυτό τον καμβά της ενότητας δεν αποκλείεται να δούμε και την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ παλαιών στελεχών που στο παρελθόν είχαν λοξοκοιτάξει και είχαν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και προς το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.
Παράλληλα, στο επιτελείο του ΚΙΝΑΛ εκτιμούν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει κανένα λόγο να μπει σε κάποια ιδιότυπη – άνευ ουσίας - προσωπική μονομαχία με τον Αλέξη Τσίπρα καθώς όπως πιστεύουν το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη λύση έναντι της ΝΔ. Το αποτύπωμα των προθέσεών του το αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης στην ομιλία του πριν λίγες ημέρες στον Βόλο, όπου απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις κάλπες της 8ης Μαΐου καθώς η μονοσταυρία επιτρέπει σε όποιον το επιθυμεί να εκλεγεί με την ψήφο της κοινωνίας χωρίς να τον εμποδίζει κανένας μηχανισμός. «Θέλω ένα κόμμα ανοικτό, όχι κόμμα της παρέας. Ούτε κόμμα των βουλευτών. Αλλά ένα κόμμα ενεργό και δεμένο με τη βάση της παράταξης», ανάφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας ουσιαστικά το πλαίσιο των αρχών που πρεσβεύει.