Ελληνική αντεπίθεση - Επιστολή στον ΟΗΕ καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας

Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Ελληνική αντεπίθεση - Επιστολή στον ΟΗΕ καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας
Aποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου
3'

Eπιστολή, με ημερομηνία 25 Μάϊου απέστειλε η Αθήνα προς τα Ηνωμένα Έθνη, όπως επιβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές στο Newsbomb.gr, με την οποία απαντά σε εκείνη του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου Φεριντούν Σινιρλίογλου της 30ής Σεπτεμβρίου 2021.

Στην επιστολή η Αθήνα καθιστά σαφές πως οι νέες τουρκικές αιτιάσεις περί «κυριαρχίας υπό όρους» και ο ισχυρισμός της Αγκυρας για παραχώρησή τους μέσω αποστρατιωτικοποίησής τους, την οποία ασκεί η Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου όπως και στα Δωδεκάνησα, δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα, που υπονομεύει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζει στην επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πως με βάση τις Συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1947) είναι «νομικά, ιστορικά και πραγματολογικά αστήρικτοι» οι ισχυρισμοί της Τουρκίας «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά (σ.σ. Ανατολικού Αιγαίου) είναι εξαρτημένη από την αποστρατιωτικοποίησή τους».

Παράλληλα τονίζεται ότι με την Αγκυρα να εξακολουθεί να αμφισβητεί την κυριαρχία, ουσιαστικά θέτει υπό αμφισβήτηση και τα δικαιώματα που προκύπτουν από την άσκησή τoυς. Επομένως η Τουρκία αμφισβητεί τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Το Σεπτέμβριο ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου απέστειλε επιστολή στον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριζε ότι η ύπαρξη στρατιωτικών δυνάμεων στα ελληνικά νησιά σημαίνει και απώλεια της ελληνικής κυριαρχίας σε αυτά.

Ο Σινιρλίογλου στην επιστολή επαναλαμβάνει ότι το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης αφορά τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία, ενώ προσθέτει ότι για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμη αυστηρότερες λόγω «εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα».

Έτσι, καλεί «για ακόμα μία φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης» μιας σειράς συνθηκών «και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας».

Μάλιστα ο Φεριντούν Σινιρλίογλου είχε προχωρήσει σε μια αδιανόητη ερμηνεία των Συνθηκών της Λοζάνης (1923) και του Παρισιού (1947).

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τον Οκτώβριο του 2021 από το βήμα της Βουλής είχε απορρίψει τις τουρκικές αξιώσεις για αποστρατιωτικοποίηση νησιών μας, επισημαίνοντας τα ακόλουθα: «Ισχυρίζεται η Τουρκία ότι παρανόμως η χώρα μας διατηρεί στρατό στα νησιά αυτά. Δηλαδή ότι τα νησιά αυτά απειλούν την Τουρκία. Τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου απειλούν την Τουρκία. Η Τουρκία διατηρεί απέναντί τους τη στρατιά του Αιγαίου. Η απειλούμενη δήθεν Τουρκία διατηρεί απέναντί τους τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά μας. Είναι η μόνη χώρα, η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας για την άσκηση νομίμων δικαιωμάτων. Και βέβαια έχει το παρελθόν εισβολής στη Μεγαλόνησο της Κύπρου. Αυτή η Τουρκία, λοιπόν, με αυτό το παρελθόν και αυτές τις αντιφάσεις, μας ζητά να αφοπλίσουμε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτό καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί παρά να απορριφθεί, μετά πολλών επαίνων, για πολλοστή φορά πρέπει να πω και από αυτή την κυβέρνηση, μετά από όλες τις κυβερνήσεις».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή