Πρόωρες εκλογές: Τα μπάνια του λαού, το βουβό καλοκαίρι και το σενάριο για κάλπες το φθινόπωρο
Το κομβικό σημείο των εξελίξεων για το καλοκαίρι που διανύουμε, αλλά και για το φθινόπωρο που έρχεται είναι τα συμπεράσματα από την εισήγηση του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό της περασμένης εβδομάδας. Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις; Η επιστροφή στην εσωτερική ατζέντα.
Στην τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός έκλεισε τον κύκλο της εξωτερικής ατζέντας, από τον οποίο αποκόμισε κέρδη, και σήμανε την επιστροφή στα θέματα εσωτερικής επικαιρότητας προκειμένου να περιορίσει τις πολιτικές ζημιές στην οικονομία, στην ακρίβεια, στα εργασιακά, στην Παιδεία, στην εγκληματικότητα κ.α. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αέρα του πλεονεκτήματος από το ταξίδι του στις ΗΠΑ κάλεσε τους υπουργούς να ξεφύγουν από τη διαλυτική φημολογία περί ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών και να σηκώσουν τα μανίκια, προσδιορίζοντας τις προτεραιότητες των ερχόμενων μηνών όχι μόνο σε διαχειριστικό επίπεδο αλλά και σε ιδεολογικό. Ουσιαστικά έκλεισε την εξωτερική ατζέντα και τα ελληνοτουρκικά και μπήκε στα θέματα της καθημερινότητας δίνοντας και το αποτύπωμα των προθέσεών του: «Η κυβέρνηση είναι εδώ και θα είναι εδώ για κάθε πολίτη που δοκιμάζεται», επισήμανε.
Η ιδεολογική μάχη στο προσκήνιο
Στην άτυπη προεκλογική περίοδο που διανύουμε μπαίνει στην ατζέντα και το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο χαρακτήρισε «τολμηρό και μεταρρυθμιστικό», και κάλεσε τους υπουργούς του να το στηρίξουν. Στο πλαίσιο αυτό, προέταξε τη μηδενική ανοχή στην ανομία εντός των πανεπιστημίων και έθεσε στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, το δίλημμα «γνώση και ελευθερία ή ανομία, βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα;». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει δηλαδή σε πρώτο πλάνο την ιδεολογική μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του να επαναφέρει στη συζήτηση τις ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές που διαφοροποιούν τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτό που ο ίδιος, πολλές φορές συνηθίζει να λέει για «σύγκρουση δυο διαφορετικών κόσμων».
Στην έναρξη του καλοκαιριού, φαίνεται ότι το πολιτικό σκηνικό δεν έχει συγκλονιστικές αναταράξεις πλην του γεγονότος ότι η ΝΔ καταφέρνει να διατηρεί σε διψήφιο νούμερο την «ψαλίδα» παρά το γεγονός ότι η ανασφάλεια και η δυσφορία του κόσμου για τα ζητήματα της οικονομίας είναι σε ψηλά επίπεδα. Ιδιαίτερες μετακινήσεις ψηφοφόρων – προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το ποσοστό του σκληρού πυρήνα του, περίπου γύρω στο 25%, χωρίς να κερδίζει επιπλέον δυσαρεστημένους ψηφοφόρους, και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παραμένει στο διψήφιο ποσοστό με αυξομειώσεις κοντά στο 14%. Την ίδια ώρα η συγκέντρωση αυξημένου ποσοστού στα δεξιά της δεξιάς πολυκατοικίας δεν φαίνεται να δημιουργεί ανησυχίες στην Πειραιώς, όσο ο χώρος αυτός παραμένει κατακερματισμένος και εκτός Βουλής (σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις). Στον μεσαίο χώρο, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι δεν μπορεί να εκτιναχθεί υπό μορφή ελατηρίου, ούτε όμως και ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν και έχει αυξήσει αρκετά τόσο τα προσωπικά ποσοστά του, όσο και του κόμματός του. Το ζητούμενο της αυτοδυναμίας το οποίο επιζητεί το κυβερνών κόμμα είναι πολυπαραγοντικό. Αναγκαία και ικανή συνθήκη είναι ότι το καλοκαίρι πρέπει να κυλήσει ομαλά, είτε με τα ελληνοτουρκικά, είτε με την οικονομία, είτε με τις πυρκαγιές. Θα πρέπει δηλαδή να μην διαταραχθούν τα «μπάνια του λαού». Ακόμα κι αν ο πρωθυπουργός επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός φθινοπώρου, θα πρέπει να το κάνει με τέτοιο τρόπο που δεν θα πλήξει το προφίλ της αξιοπιστίας που ο ίδιος έχει καλλιεργήσει με επιμονή και υπομονή εδώ και αρκετούς μήνες. Η επίτευξη της αυτοδυναμίας χρειάζεται ένα ισχυρό αφήγημα που θα προκαλέσει μεγάλη συσπείρωση στο Κέντρο, όπως πολύ εύστοχα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «το Κέντρο βγάζει κυβερνήσεις». Χρειάζεται επίσης ένα ήσυχο καλοκαίρι, έως και βουβό, αφού όπως λέει και η λαϊκή παροιμία «συχνά η σοφία είναι βουβή, λες και δεν έχει χείλια»…