Μητσοτάκης προς Τουρκία: Θα ενημερώσω για τις προκλήσεις τους ηγέτες στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης
Νέα απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στις απειλές του τουρκικού καθεστώτος - Συνεχίζει την τακτική ενημέρωσης σε όλα τα διεθνή φόρα για τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας.
Για το κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας, λόγω και έργω θα ενημερώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους ομολόγους του στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, FM 100.
«Θα είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά τις προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή μας και να δούμε τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και τους ομoλόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα, όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες αλλά σε καμιά περίπτωση η Σύνοδος αυτή δεν έχει ως κύριο αντικείμενο την Τουρκία.Το ενδιαφέρον μας στρέφεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στον ηγετικό ρόλο, τον οποίο μπορεί να παίξει η Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Σημειώνεται ότι τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται σήμερα και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, μετά από πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα παρακαθίσει σε δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου όπου θα βρίσκονται και οι πρωθυπουργοί των Βαλκανίων, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Εθνική ομοψυχία κατά των παραλογισμών και των απειλών
Αμεση, «πληρωμένη» και με εθνική ομοψυχία ήταν η απάντηση των πολιτικών κομμάτων απέναντι στις τελευταίες προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έφτασε στο σημείο να κάνει αναρτήσεις στο Twitter στα ελληνικά πιστεύοντας ότι έτσι θα γίνουν πιο άμεσες οι απειλές του.
Κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης απάντησαν στον πρόεδρο της Τουρκίας με κοινή γραμμή ότι η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη και ότι η χώρα μας είναι σε θέση να προστατεύσει τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο, έννοια με την οποία η Άγκυρα έχει πάρει «διαζύγιο».
«Είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εκφραστεί στα ελληνικά. Είναι γνωστό ότι η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου. Οι μητρικοί της χρήστες και ο δυτικός κόσμος το γνωρίζουν άριστα. Η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόου «καρφώνοντας» τον Ερντογάν για τα tweets του.
«Πληρωμένη» και η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο στην γλώσσα του. «Η Ελλάδα θα προστατέψει την κυριαρχία της απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Ας σταματήσουν λοιπόν οι προκλήσεις και ας επιστρέψουμε στον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου. Η απάντηση στην οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί, δεν είναι ο εθνικισμός» έγραψε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στην ανάρτησή του στην τουρκική γλώσσα.
«Με φόντο αποβατική άσκηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του ο τούρκος πρόεδρος επιδόθηκε σε νέο κρεσέντο αναθεωρητισμού, το οποίο προκλητικά ανάρτησε στα ελληνικά στο Twitter, και ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, προχώρησε σε ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας αναφέροντας: "Μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ". Η παραβατικότητα δεν θα υπερισχύσει του διεθνούς δικαίου. Η ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητη» ανέφερε από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζητώντας ξανά στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις σε όσους στηρίζουν το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν και ένα πανευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων.
Στο πλαίσιο αυτό ακόμα μεγαλύτερη σημασία λαμβάνει η σημερινή παρουσία του καγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στη Θεσσαλονίκη για την Σύνοδο της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μετά από πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, πριν την ακύρωση του ταξιδιού της στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού, να τονίζει σε μήνυμά της τόσο την σημασία της χώρας μας ως εταίρου όσο και ότι «είναι σημαντικό να λύνουμε τα προβλήματα με συζητήσεις και όχι με την κλιμάκωση της έντασης».