Βάσω Παπανδρέου: Σπάνιες φωτογραφίες της «Σιδηράς Κυρίας» του ΠΑΣΟΚ
Η κηδεία της Βάσως Παπανδρέου θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα της, στα Βαλιμίτικα Αιγίου στις 19 Οκτωβρίου
Πέθανε σήμερα, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024, η Βάσω Παπανδρέου σε ηλικία 80 ετών. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και είχε αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή της χώρας. Η κηδεία της θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα της, στα Βαλιμίτικα Αιγίου στις 19 Οκτωβρίου.
Η Βάσω Παπανδρέου ήταν ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Διατέλεσε βουλευτής του κόμματος από το 1985 μέχρι και το 1993 από το 2012. Αξιοσημείωτο είναι πως η ίδια έχει το απόλυτο ρεκόρ σταυροδοσίας όταν το 1993 συγκέντρωσε 256.831 σταυρούς στην περιφέρεια Β’ Αθηνών. Υπήρξε Υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας το 1985. Υπουργός Ανάπτυξης το 1996. Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης από το 199 έως το 2001 και Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων από το 2001 έως το 2004.
Η Βουλή θρηνεί για τη Βάσω Παπανδρέου
Ενός λεπτού σιγή κήρυξε η Βουλή για τον θάνατο της Βάσως Παπανδρέου. Το μεσημέρι της Τετάρτης, κατά την Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος ζήτησε τον λόγο και ανακοίνωσε στο Σώμα τον θάνατο της πρώην υπουργού.
«Δεν έφυγε ούτε λεπτό από τον χώρο, μάλιστα στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον», τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος κάνοντας αναφορές στη μεγάλη και σπουδαία διαδρομή της.
«Υπήρξε αντίπαλο δέος της Μάργκαρετ Θάτσερ κατά την θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουκουλόπουλος σημειώνοντας ότι είχε διαγνώσει έγκαιρα τους κινδύνους από την επέλαση των ανισοτήτων. «Ήταν μια πολιτικός με ένα απαράμιλλο θάρρος στην άποψη της, δεν διαπραγματευόταν ποτέ και δεν υποχωρούσε από τις απόψεις της», τόνισε ο βουλευτής με έντονα συναισθηματική φόρτιση.
Δείτε φωτογραφίες από τη ζωή της Βάσως Παπανδρέου
Η ΕΡΤ δημοσίευσε φωτογραφίες από τη ζωή της Βάσως Παπανδρέου.
Ο βίος και η πολιτική σταδιοδρομία της Βάσως Παπανδρέου
Γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1944. Σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Αγγλία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading, και στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη.
Είχε διατελέσει πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ (1981-1985), υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων (1989-1993), υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004) σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Έδινε νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης, προωθεί την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστάτευε τη μητρότητα, υποστήριζε την ισότητα των δύο φύλων και έδειχνε ιδιαίτερη μέριμνα για τους απόμαχους της εργασίας και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Προωθούσε την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και κατοχύρωνε τον Κοινωνικό Διάλογο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πήρε μεγάλη έκταση στον διεθνή τύπο, που έφθασε να την αποκαλέσει «Καρυάτιδα της Δημοκρατίας» και «Σιδηρά Κυρία».
Ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, υπερασπιζόταν ανυποχώρητα τις πολιτικές της θέσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και έπαιξε ενεργό ρόλο στην εκλογή του Κωνσταντίνου Σημίτη στην Πρωθυπουργία. Ως Υπουργός Εσωτερικών θεσμοθέτησε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Με πρωτοβουλία της κατοχύρωσε νομοθετικά τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών 2002.
Πέτυχε την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση μεγάλων έργων της χώρας, συνέβαλε καθοριστικά στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.