Το δεύτερο αίνιγμα της Σφίγγας και οι πρόωρες εκλογές

Σε σπαζοκεφαλιά για γερά νεύρα εξελίσσεται ο χρόνος που θα επιλεγεί για τη διενέργεια των εκλογών - Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν και θα καθορίσουν την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη;
Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να έχει το προφίλ του θεσμικού και όχι του αρεστού
Intime

Λίγο έως πολύ, το «Αίνιγμα της Σφίγγας», είναι γνωστό από τoν μύθο των Λαβδακιδών στην Ελληνική μυθολογία, το οποίο εξιστορεί το πως κατάφερε ο Οιδίποδας να λύσει το περίπλοκο αίνιγμα της Σφίγγας, η οποία στεκόταν στην είσοδο της Θήβας και ζητούσε από τον κάθε περαστικό να λύσει τον γρίφο της. Όποιον δεν κατάφερνε να λύσει τον γρίφο, η Σφίγγα τον έσφιγγε (εξ’ου και το όνομά της) μέχρι θανάτου.

Τις τελευταίες ημέρες ο γρίφος με την ημερομηνία των εκλογών τείνει να μετατραπεί σε αίνιγμα της Σφίγγας τόσο για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο βεβαίως και για τους πολιτικούς αναλυτές. Από τη μια μεριά ο πρωθυπουργός επιμένει μονότονα (αυτό τον χαρακτηρισμό έδωσε ο ίδιος) να λέει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και από την άλλη μεριά τόσο τα στελέχη του κυβερνητικού κόμματος όσο και της αντιπολίτευσης έχουν ξεκινήσει κανονικά και παραδοσιακά τον προεκλογικό τους αγώνα στις περιφέρειες που είναι υποψήφιοι.

Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να έχει το προφίλ του θεσμικού και όχι του αρεστού, προφανώς η παρούσα κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τους θεσμούς ως ένα πιόνι για την επικράτηση της στην πολιτική κάτι που φάνηκε και από την αντίδραση του πρωθυπουργού στα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου. Όμως υπάρχει ένα πολιτικό παράδοξο: Από τη μια λέγεται ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και την ίδια στιγμή συνομολογείται ότι ο τόπος δεν αντέχει να πάμε σε μια προεκλογική περίοδο ενός έτους. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέλει την εξάντληση της τετραετίας αλλά μπορεί οι συνθήκες να επιβάλλουν πρόωρες κάλπες. Και για να είμαστε σαφείς. Τις πρόωρες κάλπες μπορούν να τις επιβραδύνουν η χειροτέρευση των οικονομικών σε παγκόσμιο επίπεδο ή ακόμα και η περεταίρω κλιμάκωση της έντασης με τους Τούρκους. Αντίθετα αν το φετινό καλοκαίρι κυλήσει ήρεμο και στα εθνικά ζητήματα και από πλευράς φυσικών καταστροφών, στην κυβέρνηση δεν έχουν κανένα λόγο να τραβήξουν τόσο μακριά τη βαλίτσα μέχρι την Άνοιξη του 2023.

Σε περίπτωση κλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας ο πρωθυπουργός δεν θα ρισκάρει να οδηγήσει τη χώρα σε καταστάσεις πολιτικής ρευστότητας. Εννοείται, πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπάρξει συσπείρωση της εκλογική δεξαμενής, αλλά και όλου του πολιτικού συστήματος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εκλογές θα εξαρτηθούν και από τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί συνολικά η Ε.Ε. στο πρόβλημα της ακρίβειας και της δημοσιονομικής σταθερότητας. Αν υπάρξει χαλάρωση των δημοσιονομικών χώρων για τα κράτη – μέλη κι αν πέσει χρήμα στην ευρωπαϊκή αγορά οι εκλογές θα έρθουν σαφέστατα πιο κοντά. Σε αντίθετη περίπτωση κανένας πρωθυπουργός δεν θα στείλει το εκλογικό σώμα στο παραβάν με άδειες τσέπες και χρέη. Κοινώς για να έρθει η μέρα, πρέπει να φύγει η νύχτα…

Και κάπου εδώ συμπληρώνω ότι σύμφωνα με την παράδοση η Σφίγγα είπε κι έναν άλλο γρίφο στον Οιδίποδα: «Υπάρχουν δύο αδελφές: η μία γεννά την άλλη και, με τη σειρά της, γεννά την πρώτη. Ποιες είναι οι δύο αδελφές;». Ο Οιδίποδας απάντησε σωστά λέγοντας ότι οι δύο αδελφές είναι η Ημέρα και η Νύχτα.