Μητσοτάκης: Το «διάλογος γιοκ» το έχουμε ξανακούσει από την Τουρκία, πρέπει να συναντιόμαστε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ΝΑΤΟ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής

Μητσοτάκης: Το «διάλογος γιοκ» το έχουμε ξανακούσει από την Τουρκία, πρέπει να συναντιόμαστε
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ΝΑΤΟ
AP PHOTO
4'

«Το Μητσοτάκης γιοκ το έχουμε ξανακούσει. Το άκουσα μετά τον Έβρο. Συναντηθήκαμε μετά με τον κ. Ερντογάν. Πρέπει να συνταντιόμαστε και να μιλάμε και να λύνουμε τις διαφορές μας με μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έθεσε σε καμία τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τους ισχυρισμούς του «και αυτό κάτι λέει». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα κρατάει ανοιχτή την «πόρτα» του διαλόγου αρκεί αυτός, όπως τόνισε, να γίνει σε συγκεκριμένο πλαίσιο.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε, δε, ότι «στο πεδίο δεν θα έχουμε κινητικότητα» και άρα αυτό σημαίνει ότι «δεν θα έχουμε επανάληψη του καλοκαιριού του 2020».

Μητσοτάκης: Δεν είναι στόχος μας η Τουρκία να είναι απομονωμένη

Αναφερόμενος στη εν γένει στάση της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι «δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να γίνεται πεδίο ανάδειξης των προβλημάτων μιας χώρας» προσθέτοντας πως «δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας να είναι η Τουρκία απομονωμένη. Δεν ήταν ποτέ στόχος αυτός της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Όσον αφορά τις κινήσεις της Τουρκίας και το αίτημα της για τα F16 απάντησε ότι «η δουλειά της χώρας μας είναι πρώτα να ενισχύει την αποτρεπτική της ικανότητα και αυτό το κάνουμε με συνέπεια τα τελευταία 3 χρόνια μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια ώστε να είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα έχει τη μέγιστη αποτρεπτική δύναμη». «Δεν είδα να υπάρχει κάποια αναφορά στο δελτίο τύπου του Λευκού Οίκου και σε κάθε περίπτωση η αγορά των F16 δεν είναι θέμα μόνο της εκτελεστικής εξουσίας των ΗΠΑ αλλά είναι και θέμα του Κογκρέσου» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόθεση αγοράς μιας μοίρας F35 από την Ελλάδα λέγοντας ότι έγινε το πρώτο βήμα με την αποστολή του Letter of Clearance και προσθέτοντας ότι «δεν εκτιμούμε ότι μπορούμε να παραλάβουμε τα αεροσκάφη αυτά πριν το 2027-2028 καθώς είναι μια μακρά διαδικασία και τότε θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο».

Μητσοτάκης: Ξεκάθαρο το μήνυμα Μπάιντεν στον Ερντογάν για το Αιγαίο

Ερωτηθείς για τις παραινέσεις του Τζο Μπάιντεν προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι «είδα και εγώ το δελτίο τύπου του Λευκού Οίκου. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο. Είναι μια σαφής προτροπή προς την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου και να σταματήσει την προκλητική ρητορική».

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το Turkaegean και απάντησε ότι «προφανώς και η κυβέρνηση θα απαντήσει νομικά. Δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Προφανώς και θα υπάρξουν ευθύνες. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές. Κάποιοι άνθρωποι εντός της διοίκησης δεν έκαναν τη δουλειά τους. Θα αξιοποιήσουμε το νομικό οπλοστάσιο κατά της απόφασης αυτής. Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της τουριστικής καμπάνιας δεν βλέπω να έχει κάποια επίπτωση αυτή η καμπάνια της Τουρκίας».

Μητσοτάκης: Δεν έχω καμία πρόθεση να ακολουθήσω τη ρητορική Ερντογάν

Όσον αφορά την αλλαγή στάσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «πολλά από αυτά που λέγονται έχουν αποδέκτη το εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο. Θα μπορούσα να το κάνω και εγώ. Αλλά δεν έχω καμία πρόθεση να το κάνω. Η πόρτα της Ελλάδας σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για διάλογο είναι ανοιχτή αλλά η χώρα μας θα θέτει τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας στους εταίρους μας στην ΕΕ για να γνωρίζουν τι συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο».

Για το μνημόνιο ανάμεσα σε Φινλανδία, Σουηδία και Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι «είναι ένα γενικό κείμενο προσθέτοντας ότι έχει εύλογα δίκαια για την αντίδρασή της απέναντι σε τρομοκρατικές πράξεις, όμως και εγώ και ο κ. Μακρόν είπαμε ότι δεν υπάρχει μια τρομοκρατία αλλά υπάρχει και η ισλαμική τρομοκρατία και άρα δεν μπορούν να στοχοποιούνται οργανώσεις που βοήθησαν στον πόλεμο κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας. Δεν θα ωφελούσε τη θέση της Τουρκίας η επιμονή στο βέτο»

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή