Πρόωρες εκλογές: Γιατί η μπίλια έκατσε στο «όχι»; Τι είδε ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Μετά το ξεκάθαρο «όχι» του Κυριάκου Μητσοτάκη στην δημοσιογραφική και την πολιτική επικαιρότητα έχουν επανέλθει σενάρια ανασχηματισμού αλλά και αλλαγής εκλογικού νόμου – Τι είδε ο πρωθυπουργός και κατέληξε με κατηγορηματικό τρόπο να βγάλει από το τραπέζι τις πρόωρες κάλπες;
Σε πρώτο χρόνο, άπαντες προσπαθούν να αναλύσουν αυτό τον αιφνιδιασμό εις τον οποίο προέβη ο πρωθυπουργός. Ποιοι δηλαδή ήταν οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση; Όπως έχουμε ήδη επισημάνει από το Newsbomb.gr ένας από τους λόγους είναι ο προφανής εθνικός κίνδυνος που υπάρχει λόγω της ακραίας επιθετικής ρητορικής των Τούρκων. Όμως ο λόγος δεν είναι μόνο αυτός και τούτο διότι θεωρητικά, ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και για την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2023, αφού ας μην ξεχνάμε εκείνη την περίοδο εκλογές έχει και η Τουρκία.
Συνεπώς το καλοκαίρι του 2023 είναι εξίσου επίφοβο ή και περισσότερο για κάποιο θερμό επεισόδιο. Ο ίδιος το περιέγραψε ως ρίσκο σταθερότητας… «Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας. Και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος, ας το έχει. Αλλά ξέρω ότι αυτή τη στιγμή το να οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με τη “βόμβα” –το τονίζω– της απλής αναλογικής, με μια απρόβλεπτη Τουρκία απέναντί μας, δεν πιστεύω ότι είναι πράξη εθνικά υπεύθυνη, και αν αυτό με οδηγήσει στο να έχω ένα πολιτικό κόστος, γιατί θα πρέπει να διαχειριστώ έναν δύσκολο χειμώνα, ας είναι έτσι», είπε στον ΣΚΑΪ. Παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις που δέχθηκε, κατέληξε σε αυτό το ρίσκο ζυγίζοντας και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις οι οποίες του δίνουν ακόμα αέρα νικητή και «πολιτικό λίπος» για να βγάλει το χειμώνα.
Τι είδε ο Μητσοτάκης;
Οι τελευταίες λοιπόν δημοσκοπήσεις που μελέτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι στενοί συνεργάτες του, δείχνουν ότι η Ν.Δ. όχι μόνο δεν χάνει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει μικρή, αλλά σταθερή εισροή ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ του 2019 έχουν στην πλειονότητά τους εντελώς αρνητική γνώμη για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δείχνουν να συμπαθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην εκλογική δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ, αλλά συνολικά στη δεξαμενή των κεντρώων ψηφοφόρων ο Μητσοτάκης κάνει double score έναντι του Αλέξη Τσίπρα ειδικά στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας.
Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν κρίσιμα στοιχεία τα οποία σαφέστατα επηρέασαν την απόφαση του πρωθυπουργού.
Τέλος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που είχαμε επισημάνει από το Newsbomb.gr ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευελπιστεί ότι μέχρι το φθινόπωρο κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο στο εσωτερικό της Ε.Ε. αναφορικά με το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης κάτι ξέρει περισσότερο από εμάς και προφανώς αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αλλάξουν πολλά πράγματα ως προς τον δημοσιονομικό χώρο που αναζητούν οι υπουργοί του. Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει κάποιες παρεμβάσεις, με τις οποίες θα μπορέσει να μετριάσει το πολιτικό κόστος από τα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα, αλλά και όσα έρχονται μέσα στο χειμώνα, κυρίως εξαιτίας της ενεργειακής ακρίβειας.
Συγκεκριμένα, εξετάζει:
-Το τέλος της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.
-Αύξηση των συντάξεων 5% – 6%.
-Αύξηση του κατώτατου μισθού ακόμη και στα 751 ευρώ.
-Πληρωμή των αναδρομικών των περικοπών επικουρικών συντάξεων και δώρων.
Βεβαίως είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε για όλα τα παραπάνω. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο την περασμένη εβδομάδα είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού: «Αφήστε να πω και τίποτα στη ΔΕΘ. Όλα τώρα θα τα πω;».
Περί ανασχηματισμού και εκλογικού νόμου
Παρά τα όσα γράφονται και λέγονται τις τελευταίες ώρες από το ρεπορτάζ δεν προκύπτει κάποιος επικείμενος ανασχηματισμός, ούτε σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου. Άλλωστε όπως έχουμε γράψει πολλές φορές και έχει αποδειχθεί εκ των πραγμάτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι υπέρμαχος των ανασχηματισμών, μάλλον τους απεχθάνεται και σίγουρα δεν πιστεύει ότι προσδίδουν κάτι στην κυβέρνηση. Αν και όποτε ανασχηματίσει το υπουργικό του συμβούλιο θα το κάνει με τρόπο «χειρουργικό» και θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις συγχωνεύσεις και στη δημιουργία νέων υπουργείων, παρά στα πρόσωπα… Έμφαση προφανώς θα δώσει σε πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, κίνηση που θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του για ανοίγματα σε άλλους χώρους πέραν της ΝΔ.
Τέλος, σε ότι αφορά το σενάριο αλλαγής εκλογικού νόμου - θέμα που είχε ανοίξει και προ καιρού- δεν είναι πάνω στο τραπέζι, αλλά ούτε και στον κάλαθο των αχρήστων. Είναι στο «συρτάρι».