Εκλογές: Η ανάγνωση και οι παγίδες που κρύβουν οι δημοσκοπήσεις
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του καλοκαιριού παρουσιάζουν σταθερή την ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς το τι είδους κυβέρνηση επιθυμεί το εκλογικό σώμα.
Τα πολιτικά στρατόπεδα βρίσκονται σε προεκλογικό οργασμό και προφανώς ο καθένας διαβάζει τις δημοσκοπήσεις α λα καρτ και με βάση τα δικά του επικοινωνιακά συμφέροντα.
Παρόλα αυτά η ψύχραιμη μελέτη των ερευνών της κοινής γνώμης έχει πολλά σημαντικά συμπεράσματα και πολλές κρυφές παγίδες οι οποίες είναι αξίες λόγου.
Βεβαίως μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι δημοσκοπήσεις που θα διενεργηθούν στα μέσα Αυγούστου όπου θα είναι πιο ευκρινή τα στοιχεία που αφορούν την ακρίβεια και τα οποία δείχνουν να καθορίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις προθέσεις του εκλογικού σώματος.
Στην τελευταία δημοσκόπηση της Marc για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα εξάγονται αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα.
Για παράδειγμα φαίνεται να έχει θετική επιρροή στην κοινή γνώμη η απόφαση του πρωθυπουργού να μη γίνουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και η κυβέρνηση να εξαντλήσει τη θητεία της προκηρύσσοντας εκλογές την επόμενη άνοιξη. Το 57,7% των ερωτηθέντων κρίνει σωστή την απόφαση του κ. Μητσοτάκη έναντι του 36,7% που τη χαρακτηρίζει λανθασμένη.
Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου παραμένει λίγο κάτω από τις 10 μονάδες, αν και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών που θα γίνουν την Άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2023. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι τις κάλπες. Γεγονός είναι ότι η ΝΔ εξακολουθεί να βαστάει γερά, παρά τα προβλήματα διακυβέρνησης, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εδώ και 3,5 χρόνια ένα ποσοστό παγιωμένο γύρω στο 25% παρά τις αρνητικές γνώμες που του αποδίδουν οι δημοσκοπήσεις. Πρακτικά δηλαδή και η Κουμουνδούρου κρατάει ένα ποσοστό το οποίο δεν μπορεί να αγνοηθεί, ούτε να υποτιμηθεί, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πετύχει ακόμα τη μέγιστη συσπείρωση.
Αυτή τη στιγμή η συσπείρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι περίπου στο 62,7% σε αντίθεση με τη ΝΔ που είναι στο 70,8%. Με δεδομένο το γεγονός ότι λίγο πριν τις εκλογές οι συσπειρώσεις θα πιάσουν ποσοστά του 80% φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα αέρα για να πιάσει ταβάνι.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το εύρημα ότι οι πολίτες δεν είναι τόσο ζεστοί σε κυβερνήσεις συνεργασίας και υπάρχει ήδη μια διαμορφωμένη παράσταση νίκης υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ. Αν και σε καμία δημοσκόπηση δεν διευκρινίζεται αν οι πολίτες απαντούν για την πρώτη ή τη δεύτερη Κυριακή γίνεται σαφές ότι αυτοδυναμία στις πρώτες κάλπες δεν πιστεύει κανείς ότι θα υπάρξει.
Επίσης σύμφωνα με τα ευρήματα της Marc κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ κορμό, επίσης δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν βγαίνουν δηλαδή οι συσχετισμοί για κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Με άλλα λόγια, αν δεν υπάρξει συμμαχική κυβέρνηση από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, η Ν.Δ. θα χρειάζεται να αυξήσει τουλάχιστον δύο μονάδες τη δύναμή της για να μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση (οριακά) μετά τη δεύτερη αναμέτρηση, όπως είναι ο στόχος που έχει θέσει ο κ. Μητσοτάκης.