Επιχείρηση «Διαφάνεια» από τον ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στο «κράτος τσιφλίκι»

Όταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ ανέλαβε τις τύχες της ΕΣΣΔ, έθεσε σε εφαρμογή την πολιτική της «Διαφάνειας», την περίφημη «Γκλάσνοστ». Αν και η σημερινή Ελλάδα ελάχιστη σχέση έχει με τη Σοβιετική Ένωση των μέσων της δεκαετίας του ’80, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει την δική του εκστρατεία υπέρ της διαφάνειας, απέναντι σε αυτό που ο Αλέξη Τσίπρας, χθες, ονόμασε «κράτος λάφυρο», «κράτος της Δεξιάς».

ΣΥΡΙΖΑ - Αλέξης Τσίπρας
In Τime
2'

Τα ζητήματα του κράτους Δικαίου, απασχολούν την Κουμουνδούρου από την πρώτη μέρα που βρέθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Άλλωστε, ένας από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν εκείνος που άλλαζε τα τυπικά προσόντα που απαιτούνταν για να προσληφθεί κάποιος σε θέση μετακλητού υπαλλήλου, θέτοντας ως βασικό προσόν για πρόσληψη το απολυτήριο Λυκείου και όχι πτυχίο πανεπιστημίου.

Αυτή η κίνηση ήταν το προμήνυμα για αυτό που ονόμασαν στη συνέχεια, «γαλάζια επέλαση στο κράτος». Και θεωρούν ότι δικαιώθηκαν, καθώς ο αριθμός των μετακλητών σήμερα είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με το 2019, φτάνοντας τους 3483, έναντι 1790 που ήταν επί της δικής τους κυβέρνησης.

Οι προσλήψεις κομματικών ημετέρων -όπως τους χαρακτηρίζει- είναι κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν συνολικά στη δημόσια σφαίρα. 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε απευθείας αναθέσεις την τελευταία τριετία, 30 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν χωρίς κανένας να γνωρίζει που και με ποια κριτήρια, ενώ από την κυβερνητική «μαύρη λίστα» που έχει συντάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να λείπουν και τα κρατικά χρήματα που πήγαν σε ΜΜΕ χωρίς κριτήρια.

«Πάντως αυτό Κράτος Δικαίου δεν το λες… Κράτος λάφυρο, ίσως. Κράτος των κολλητών, ενδεχομένως. Κράτος της Δεξιάς, μπορεί. Κράτος ΙΧ, Κράτος ΑΕ και Κράτος τσιφλίκι, ακόμη πιο σωστά». Αυτό έγραψε, χθες, στα κοινωνικά δίκτυα ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να περιγράψει τα όσα συμβαίνουν στον δημόσιο βίο της χώρας.

Σε αυτή την κατάσταση, ήρθε να προστεθεί και η καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη, για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και η οποία αύριο θα ακούσει τον επικεφαλής της ΕΥΠ, ετοιμάζεται να ζητήσει ενημέρωση για το αν το λογισμικό «Predator» υπάρχει στην κατοχή της υπηρεσίας.

Αυτό θα είναι το τρίτο βήμα στην επιχείρηση «Διαφάνεια» που τρέχει η Κουμουνδούρου, καθώς μέσα στην εβδομάδα είχε προηγηθεί η πρόταση Τσίπρα για ενημέρωση σχετικά με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και η επίθεση του Κώστα Ζαχαριάδη στην κυβέρνηση για τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή