Βορίδης: Η ενεργειακή κρίση δεν είναι ένα οικονομικό πρόβλημα αλλά ένας πόλεμος
Ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι η ενεργειακή κρίση δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων επιλογών που έγιναν στην αγορά ενέργειας, αλλά αποτέλεσμα του καθορισμού των τιμών, δηλαδή της εργαλειοποίησης της ενέργειας, στο πλαίσιο ενός πολέμου που σήμερα διεξάγει η Ρωσία, όχι μόνο απέναντι στην Ουκρανία αλλά και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ευρύτερα.
«Δεν είναι μόνο η Ουκρανία, είναι ευρύτερα η Ένωση και νομίζω ότι η σκέψη πίσω από αυτόν τον ενεργειακό πόλεμο είναι πάρα πολύ απλή: Η Ευρώπη έχει Δημοκρατίες, η πίεση μέσω της αύξησης των ενεργειακών τιμών θα δημιουργήσει σημαντικά ζητήματα στις κυβερνήσεις, οι πληθυσμοί καθώς θα βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτές τις υψηλές τιμές θα αρχίσουν να θέτουν ερωτήματα και το βασικό ερώτημα που θα θέσουν είναι γιατί έχουμε εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση και πόσο μας αφορά και αν μπορούμε να ξεφύγουμε. Άρα στην πραγματικότητα η Ρωσία του Πούτιν, ένα αυταρχικό καθεστώς, θεωρεί ότι μπορεί να αντέξει πολύ καλύτερα τις συνέπειες από τις κυρώσεις».
Ανέφερε δε ότι παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει απολέσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σχεδόν το 25% του ΑΕΠ της, το οποίο συνέκρινε με το ποσοστό που απώλεσε η Ελλάδα μέσα στη δεκαετία της κρίσης, «αυτό δεν φαίνεται να δημιουργεί μία κοινωνική και πολιτική πίεση στη Ρωσία, γιατί δεν υπάρχουν δημοκρατικοί θεσμοί, γιατί δεν μπορεί να εκφραστεί η κοινωνία, γιατί είναι ένα αυταρχικό καθεστώς, γιατί στην ουσία είναι μία δικτατορία».
Ο υπουργός Εσωτερικών εκτίμησε ότι η Ρωσία επιχειρεί να δημιουργήσει μία εσωτερική πίεση στην Ευρώπη μέσω της ενεργειακής κρίσης και επισήμανε ότι η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί «να εξηγήσουμε στους λαούς μας ότι αυτό που έχουμε μπροστά μας δεν είναι ένα οικονομικό πρόβλημα αλλά στην πραγματικότητα ένας πόλεμος, μία γεωπολιτική αναδιάταξη».
Σε ό,τι αφορά τη στάση της χώρας μας απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι η στάση της Κυβέρνησης είναι σταθερή, συνεχίζει να στηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία και εξέφρασε την άποψη ότι μία ενδεχόμενη επικράτηση της Ρωσίας θα αποτελέσει ένα κακό παράδειγμα για όσους σκέφτονται ότι μπορούν με τη δύναμη να αλλάξουν τα σύνορα.
«Μας ενδιαφέρει η Ουκρανία; Για την Ελλάδα νομίζω είναι πολύ απλό να εξηγήσουμε γιατί μας ενδιαφέρει η Ουκρανία. Η Ελλάδα έχει έναν πάρα πολύ επιθετικό γείτονα, έχει την Τουρκία η οποία κάνει συνεχείς δηλώσεις που απειλούν την ακεραιότητα της. Αν λοιπόν η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν μπορούν να καταλάβουν τη σημασία της αλληλεγγύης τότε είναι πολύ εύκολο κάποιος να τους την εξηγήσει: Θα θέλανε οι Έλληνες στην περίπτωση μίας επίθεσης από την Τουρκία που αμφισβητεί την εδαφική της ακεραιότητα να βρεθούν μόνοι τους; Η απάντηση λοιπόν είναι όχι. Αν όμως δεν το θέλουν αυτό τότε πρέπει και εμείς να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στις χώρες που δέχονται αυτή την επίθεση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε δε ότι οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν σε ενεργειακό επίπεδο είναι σαφείς: «Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να πάμε σε ενεργειακή αυτονομία, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους συσχετισμούς.
Αναφορικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη, επισήμανε την ανάγκη να εξασφαλιστεί η στρατηγική αυτονομία της, εξηγώντας ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης μίας κοινής πολιτικής άμυνας που προϋποθέτει παράλληλα την ύπαρξη μίας κοινής στρατηγικής για την εξωτερική πολιτική.
«Πρέπει να αποκτήσουμε αμυντική πολιτική, πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά στη δημιουργία στρατού και αυτό πρέπει να είναι ενταγμένο πάντοτε μέσα στη στρατηγική “ομπρέλα” μίας στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη ωριμάζει προς την κατεύθυνση αυτή με μεγάλη ταχύτητα και από την πλευρά αυτή είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος» δήλωσε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βορίδης.