Απανωτά ραπίσματα κατά της Τουρκίας: Μετά τις ΗΠΑ, παρέμβαση και του Μπορέλ
Μετά τις τελευταίες κινήσεις των Αμερικανών να άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ο πρόεδρος της Τουρκίας θυμήθηκε ότι πληρώνει περισσότερο από όλους στο ΝΑΤΟ και ότι είναι σύμμαχος των ΗΠΑ για περισσότερα από 70 χρόνια.
Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μήνυμα προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούν να επιλύσουν Ουάσιγκτον και Άγκυρα ως στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι επί 70 χρόνια.
Παράλληλα, υπενθυμίζοντας τις θέσεις της χώρας του, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε: «Εμείς είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι από τα πρώτα σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ και σε επίπεδα χρηματικής συμβολής όπως και αντίστοιχα ενισχύουμε με τον στρατό ξηράς μας. Είμαστε από τις πέντε μεγαλύτερες χώρες. Άρα πρέπει να γίνει αντιληπτή η θέση της Τουρκίας να γίνει κατανοητή και οι αποφάσεις και τα βήματα πρέπει να λαμβάνονται με αυτά τα δεδομένα».
Είναι λοιπόν εμφανές το σύνδρομο κατωτερότητας που τον διακρίνει αλλά και η τάση βλαχομπαρόκ από την οποία διακατέχεται και πιστεύει ότι επειδή πληρώνει μπορεί να κάνει κουμάντο στην ευρύτερη περιοχή.
«Αν και έχουμε διαφορές σε κάποια ζητήματα που αφορούν την εθνική μας ασφάλεια, σε πολλά περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα τηρούμε παρόμοιες στάσεις», ανέφερε ο Ερντογάν για τις σχέσεις των δύο χωρών. Στη συνέχεια, έστειλε μήνυμα προς την Ουάσιγκτον, αναφέροντας ότι η Τουρκία ελπίζει να επιλύσει το επόμενο διάστημα τα όποια προβλήματα έχει στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, καθώς και να αναπτύξουν τη συνεργασία τους στα πλαίσια του κοινού συμφέροντος. Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις παραδοσιακές θέσεις της χώρας του: «Σε Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, υπάρχει μια Τουρκία που έχει ισχυρό στρατό, ισχυρή διπλωματία και είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της».
Τέλος, έκανε μνεία και στο μεταναστευτικό με σαφείς υπόνοιες κατά της Ελλάδας: «Δεν είμαστε μια χώρα που πνίγουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Αντιθέτως, η Τουρκία είναι αυτούς που κάνει διασώσεις και τους προστατεύει».
Όλα αυτά έρχονται βεβαίως μετά το ηχηρό ράπισμα των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο στην Κύπρο και μετά τις δηλώσεις του Ύπατου Ευρωπαίου αξιωματούχου, Ζοζέ Μπορέλ, ο οποίος κάλεσε τον Τσαβούσογλου να αποκλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ απέστειλε πριν από λίγες ημέρες επιστολή με την οποία απαντά στην επιστολή που είχε στείλει προηγουμένως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, στην εν λόγω επιστολή ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
«Οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, οι δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος.
Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω καλή τη πίστει διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Είναι βαθιά πεποίθηση (σ.σ. του ύπατου εκπροσώπου) ότι ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Τα πράγματα για τους Τούρκους θα δυσκολέψουν αρκετά και κατά τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, αφού τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ολόκληρη η ελληνική διπλωματική αποστολή θα επιχειρήσουν για άλλη μια φορά να εκθέσουν διεθνώς τους τουρκικούς παραλογισμούς τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Διπλωματικός μαραθώνιος
Οι επαφές του Νίκου Δένδια στη Νέα Υόρκη συνεχίζονται και αύριο με τον υπουργό Εξωτερικών να συναντά τους ομολόγους του από τη Δομινικανή Δημοκρατία, τον Παναμά και τη Τζαμάικα, ενώ στη συνέχεια ο κ. Δένδιας θα συζητήσει με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Ναγιέφ Φαλάχ Αλ-Χαζράφ, με τις παρεμβάσεις της Άγκυρας στο εσωτερικό των αραβικών χωρών να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης.
Την Πέμπτη, ο Νίκος Δένδιας θα έχει επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών της Μολδαβίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Μαδαγασκάρης, της Μαυριτανίας, της Ινδίας και την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ. Στη συνέχεια θα έχει τετ α τετ με την υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και αμέσως μετά θα παρακαθίσει στο διατλαντικό δείπνο στο οποίο θα συμμετέχει και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.
Οι επαφές του κ. Δένδια θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή και εκτός από θέματα περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, θα συζητηθούν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και η προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26, για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2028-30 και η Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2035.