Μπαρόζο: Δεν υπάρχει πιο εύκολος δρόμος εξόδου από την κρίση
Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την ισχυρή επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και την ετοιμότητά της να τη στηρίξει, με την προϋπόθεση όμως ότι η χώρα μας θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο.
Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπό τον κ. Πικραμμένο, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, η ευρωζώνη έχει επιδείξει μια χωρίς προηγούμενο αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και το λαό της με τη δέσμευσή της να διατηρήσει την οικονομική στήριξη, για όσο χρειαστεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
«Χωρίς αλληλεγγύη η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την ευημερία», τόνισε ο Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος αναγνώρισε ότι οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες θυσίες.
«Θα ήταν ευχής έργο να υπήρχε πιο εύκολος δρόμος εξόδου από την κρίση», σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος επέμεινε ότι ο λιγότερο επώδυνος και ταχύτερος δρόμος για την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι η εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος.
Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μπαρόζο για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Ο κ. Πικραμμένος τόνισε στον επικεφαλής της Κομισιόν ότι η Αθήνα συμφωνεί στην ανάγκη να εκδοθούν ομόλογα έργων, καθώς και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Επίσης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει αποδέσμευση των πόρων για την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων μέσω του ειδικού μηχανισμού επιμερισμού κινδύνου και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά με 6,5 δισ. ευρώ από το ισχύον πακέτο βοήθειας.