Ο Μητσοτάκης, οι υποκλοπές, οι εκβιασμοί και οι εκλογές

Εμφανώς οργισμένος από τις τελευταίες εξελίξεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε στην αντεπίθεση, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τη λίστα των παρακολουθούμενων υπουργών του και αφήνοντας να εννοηθεί ότι «επαγγελματίες εκβιαστές» προσπαθούν να τον σύρουν σε εκλογές

Ο Μητσοτάκης, οι υποκλοπές, οι εκβιασμοί και οι εκλογές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Eurokinissi
8'

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο και δεν υπάρχει καμία σύνδεση με μένα» ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1. Εξέφρασε τη βαθιά του ενόχληση για το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, σημειώνοντας εμφατικά: «Είναι ντροπή και αίσχος να γράφουν ότι παρακολουθούσα τους υπουργούς μου και τις συζύγους του». Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πίσω από τον κ. Βαξεβάνη κρύβεται ο κ. Τσίπρας που θέλει να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη», σημειώνοντας ότι εάν ο εκδότης του Documento δεν φέρει στοιχεία που να αποδεικνύουν τα όσα γράφτηκαν τότε θα είναι και «εθνικά επικίνδυνος διότι αναφέρει ότι παρακολουθούσα τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας». Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ορισμό της συκοφαντίας» τα δημοσιεύματα, λέγοντας ότι είναι καρμπόν με την σκευωρία της Νοβάρτις: «Η περίπτωση Novartis είναι ακριβώς ίδια υπόθεση. Δέκα άνθρωποι κρεμάστηκαν στα μανταλάκια για να αθωωθούν στη συνέχεια». Σε ερώτηση για την απομάκρυνση του κ. Δημητριάδη είπε: «Δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες. Ανελήφθησαν οι ευθύνες, απομακρύνθηκαν άνθρωποι, διορθώνουμε τη λειτουργία της ΕΥΠ». «Οφείλουμε όλοι να κάνουμε αυτό που πρέπει να ρίξουμε φως σ’ αυτή την υπόθεση. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «δεν γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση να πέφτει σε αυτό το επίπεδο, δεν γίνεται να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι παρακολουθούσε υπουργούς του χωρίς αποδείξεις», σημειώνοντας ότι αποκλείει να «υπάρχει Έλληνας που πιστεύει ότι στον ελεύθερο χρόνο μου παρακολουθούσα τους υπουργούς της κυβέρνησης μου». Σε άλλο σημείο κατηγόρησε σφόδρα τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη λέγοντας ότι «ο κ. Βαξεβάνης είναι αυτός ο οποίος, το 2016, σε απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου εμπλέκεται στη ροή 10 εκατομμυρίων δολαρίων από Ρώσο ολιγάρχη προς ελληνικό κέντρο, με σκοπό τη δημιουργία τηλεοπτικού δικτύου εκπομπών στην Ελλάδα. Ήταν ο δημοσιογραφικός υπεύθυνος αυτής της πρωτοβουλίας. Αυτά είναι δεδομένα και δεν αμφισβητούνται».

Ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους υπουργούς του: «Ξέρετε, μιλώ με τους Υπουργούς μου καθημερινά. Το γνωρίζετε. Είμαι ένας Πρωθυπουργός ο οποίος έχει ενεργή ανάμειξη στα της διακυβέρνησης. Μιλώ από το «τριψήφιο», εμπιστεύομαι τους Υπουργούς μου, αν είναι κάποιος Υπουργός που δεν εμπιστεύομαι, τον απομακρύνω από τη θέση του. Είναι δυνατόν -θέλω να καταλάβετε την οργή μου, κ. Χατζηνικολάου- να πιστεύει κάποιος σήμερα ότι κλείνω το τηλέφωνο όταν μιλάω με τον Υπουργό και ταυτόχρονα μπαίνω σε ένα υπολογιστή και εγώ παρακολουθώ με κάποιο τρόπο τις συνομιλίες των Υπουργών μου, των συζύγων τους. Και να λέγονται αυτά τα πράγματα χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη;»

«Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει κέντρο που χειρίζεται το κακόβουλο λογισμικό predator, αλλά είναι πολύ διαφορετικό αυτό, από το να κατηγορεί κάποιος τον πρωθυπουργό ότι ενορχηστρώνει αυτήν την παρακολούθηση», είπε ερωτηθείς σχετικά, σημειώνοντας ότι «από τη πρώτη στιγμή δεχθήκαμε ότι υπάρχει πρόβλημα, δεν γνωρίζουμε από που προέρχεται, θα ξεδιαλύνουμε αυτό το κουβάρι».

Δεν γνωρίζει από ποιον γίνονταν οι παρακολουθήσεις

«Δεν γνωρίζω από ποιον γίνονται οι παρακολουθήσεις, πρέπει να το μάθουμε, δεν είναι η ΕΥΠ, που χειρίζεται κακόβουλα λογισμικά και εγώ δεν έχω καμία ανάμειξη», υπογράμμισε και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα, που θα απαγορεύσει ρητά τη χρήση κακόβουλων λογισμικών.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού για παρακολούθηση των υπουργών δεν νοείται» και συμπλήρωσε: «Εδώ και επτά χρόνια στοχοποιούμαι διαρκώς με επιθέσεις λάσπης. Προφανώς η προσπάθεια εκσυγχρονισμού την οποία επιχειρώ, έχει ενοχλήσει πολλούς».

Πότε θα γίνουν οι εκλογές

Επέμεινε για πολλοστή φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ότι κανείς επαγγελματίας εκβιαστής δεν θα τον σύρει σε εκλογές. Τόνισε δε ότι προκαλεί τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. «Να μιλήσουμε για όλα στη Βουλή. Και να διαπιστώσουμε αν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Θα πάρει εκκωφαντική απάντηση». «Δεν θα αφήσω τη χώρα να βουλιάξει σε αυτό τον άθλιο βούρκο», είπε και πρόσθεσε ότι «οφείλω να οδηγήσω τη χώρα με ασφάλεια σε εκλογές».

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε, δεν είναι εύκολη υπόθεση η διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών», ενώ κληθείς να σχολιάσει τον χρόνο των εκλογών τόνισε: «Οι εκλογές θα γίνουν το 2023, στην ώρα τους». Και πρόσθεσε: «Δεν θα συρθώ σε εξελίξεις από επαγγελματίες εκβιαστές».

Απαντήσεις για τον Ολυμπιακό

Ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει στις δηλώσεις της διοίκησης του Ολυμπιακού, και μεταξύ άλλων ζήτησε να τις καταδικάσουν όλοι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Ολυμπιακός πήρε 3 πρωταθλήματα τα τρία τελευταία χρόνια». «Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους», καθώς -όπως είπε- «θεωρούν ότι μπορεί να εκβιάζουν ή να υπονομεύουν την κυβέρνηση. (…) Οι ρόλοι είναι καθορισμένοι, η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Οι επιχειρηματίες δεν είναι υποβολείς μας. Η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά, δεν δεχόμαστε πιέσεις, ούτε είμαστε αντικείμενα εκβιασμού».

Παραδοχή για Πάτση

Σε ερώτηση για την υπόθεση Πάτση, ο κ. Μητσοτάκης, αφού χαρακτήρισε προβληματική την επιλογή του βουλευτή, είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη. «Προφανώς η επιλογή του κ. Πάτση ήταν προβληματική. Οφείλουμε την επόμενη φορά να είμαστε πιο αυστηροί σε όσους θα μπουν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Χρειάζεται αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου για όσους είναι υπόχρεοι να καταθέτουν δηλώσεις πόθεν έσχες», υπογράμμισε.

Ελληνοτουρκικά

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, είπε: «Έχω μιλήσει πολλές φορές για την επιλογή μου να μην μπω σε μία καθημερινή φραστική αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο Ερντογάν και όλα όσα καταμαρτυρά στην πατρίδα μας. Έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας με απόλυτα στιβαρότητα και σαφήνεια σε όλα τα διεθνή φορά και ο ίδιος είχα την ευκαιρία να τα πω στον κ. Ερντογάν όταν βρεθήκαμε στην Πράγα. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια εσωτερική διάσταση της τουρκικής απειλής. Έχει να κάνει με τις τουρκικές εκλογές, την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία, την ανάγκη του κ. Ερντογάν να αλλάξει την ατζέντα. Υπάρχει, όμως, και ένας τουρκικός αναθεωρητισμός ο οποίος θα απαντηθεί από την χώρα μας, απαντιέται ήδη, με απόλυτη αυστηρότητα και συνέπεια». Σε ερώτηση για τα δώδεκα ναυτικά μίλια, είπε: «Δεν έχω να σας πω κάτι περισσότερο για αυτό. Θα επισημάνω μόνο ότι όλοι αυτοί οι οποίοι μας ασκούν κριτική γιατί δεν κάνουμε κάτι τώρα το οποίο ενδεχομένως να κάνουμε στο μέλλον, ποτέ δεν το έχουμε αποκλείσει, είναι οι ίδιοι οι οποίοι κυβερνούσαν 4,5 χρόνια και δεν έκαναν απολύτως τίποτα όταν είχαν την δυνατότητα να το κάνουν». «Θα το κάνουμε, όποτε και όταν το κρίνουμε, τη στιγμή, που θα το κρίνουμε» ήταν η τελική του απάντηση.

Focus στη Λιβύη

«Όλες οι επιλογές αυτή την στιγμή βρίσκονται στο τραπέζι. Όμως, μιας και με ρωτήσατε για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, εκτός από την καταγγελία του σε όλα τα διεθνή φόρα -και δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να αναγνωρίζει το παράνομο αυτό “μνημόνιο”, πέραν ενός τμήματος της λιβυκής κυβέρνησης- εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα στη Λιβύη συνολικά, για να μπορέσουμε επιτέλους να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη. Διότι Ελλάδα και Λιβύη έχουν ακτές οι οποίες βρίσκονται απέναντι η μία από τις άλλες. Είναι ο φυσικός μας συνομιλητής η Λιβύη. Και θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης». Προανήγγειλε επί της ουσίας το «άνοιγμα» της χώρας μας στη Λιβύη.

Έρευνες για φυσικό αέριο ξεκινά η Ελλάδα

Στην αποκάλυψη ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να εκκινήσει σεισμικές έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης προέβη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη, που παρεχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου, επιχειρώντας να καταδείξει ότι η χώρα μας εισέρχεται δυναμικά στη συγκεκριμένη διαδικασία, ως αντίβαρο στις παράνομες και αποσταθεροποιητικές πρωτοβουλίες της Άγκυρας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή