Η Εύα Καϊλή συνελήφθη για διαφθορά από αξιωματούχους του Κατάρ
Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, η ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή συνελήφθη για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς από Καταριανούς αξιωματούχους, ενώ ο σύντροφός της συνελήφθη επίσης νωρίτερα. Κατά τη σύλληψή της, η ευρωβουλευτής είχε πάνω της μεγάλο χρηματικό ποσό.
Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή φέρεται να εμπλέκεται στο μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που αποκαλύφθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, ενώ μεταξύ των τεσσάρων συλληφθέντων είναι ο σύντροφός της. Το απόγευμα της Παρασκευής, έγινε έρευνα από τις Αρχές στην οικία της, ενώ ερευνάται αν έχει και η ίδια συμμετοχή στην υπόθεση, που αφορά σε δωροδοκίες από Καταριανούς προς Ευρωπαίους.
Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι η ίδια συνελήφθη από τις βελγικές Αρχές, μετά και την πρώτη ανάκρισή της το βράδυ της Παρασκευής.
«Η βελγική αστυνομία συνέλαβε την Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, κατά τη σύλληψή της, η Εύα Καϊλή είχε πάνω της μεγάλο χρηματικό ποσό. Το αν θα εκδοθεί ή όχι και ποια θα είναι η συνέχεια της διαδικασίας μένει να φανεί στην συνέχεια, ενώ οι ελληνικές αρχές είναι σε επικοινωνία με τις βελγικές.
Η έρευνα των βελγικών αρχών αφορά σε ευρύτερο κύκλο ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» .
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εύα Καϊλή είχε πρόσφατα (22 Νοεμβρίου) προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τοποθέτησή της εξ αφορμής των έντονων επικρίσεων για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ για τα έργα του Μουντιάλ . Η κ. Καϊλή είχε χαρακτηρίσει τη αραβική χώρα «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», επικαλούμενη και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO).
Η συγκεκριμένη αναφορά είχε ενοχλήσει σφόδρα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη που είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη (BLUE SKY): « «Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών».
Μόλις έγινε γνωστή αυτή η είδηση, η Ευρωβουλευτής διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ.
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:
«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».
Αργά το βράδυ της Παρασκευής η Εύα Καϊλή διεγράφη για από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών.
Η βελγική εφημερίδα Le Soir γράφει συγκεκριμένα:
«Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από δεκαπέντε έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Αντιμετώπισης της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν.
Μεταξύ αυτών, ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri καθώς και ο Francesco Giorgi, πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Panzeri, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή.
Η Εύα Καϊλή, 44 ετών, πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών. Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.
Την 1η Νοεμβρίου, αναφέρθηκε στο Twitter ότι η Εύα Καϊλή συναντήθηκε με τον κ. Al Marri, Υπουργό Εργασίας του Κατάρ: «Η αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρετίζει τη δέσμευση του Κατάρ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του σε θέματα εργασίας μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και εύχομαι καλό τουρνουά».
Το «προηγούμενο» με τις δηλώσεις στήριξης στο Κατάρ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής πριν από λίγες εβδομάδες, μέσα στο Νοέμβριο σε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο προχώρησε σε δηλώσεις στήριξης προς το Κατάρ, στον απόηχο του μπαράζ διαμαρτυριών και αντιδράσεων για το αιματοβαμμένο Παγκόσμιο Κύπελλο. Παρά τους περίπου 6.500 νεκρούς εργάτες μόνο για τα έργα του Μουντιάλ η κ. Καϊλή έκανε λόγο για «πρωτοπορία στα εργασιακά δικαιώματα» στο Κατάρ, επικαλούμενη και την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, του οργανισμού, όμως, που έχει καταγγείλει μαζικούς θανάτους στη χώρα. Υποστήριξε, ακόμη, ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι «απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας».
Η Εύα Καϊλή, όμως, δεν έμεινε εκεί, αλλά εγκάλεσε, εμμέσως πλην σαφώς, τους ευρωβουλευτές ότι κάνουν μπούλιγκ εις βάρος του Κατάρ σημειώνοντας «ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».
Καταλήγοντας ανέφερε «μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον».
Το πρώτο άδειασμα Ανδρουλάκη
Η στάση της κυρίας Καϊλή κρίθηκε από το ΠΑΣΟΚ «εκτός γραμμής» και υπήρξε άμεσο άδειασμα του Νίκου Ανδρουλάκη στην Εύα Καϊλή αναφορικά με την άκρως επαινετική τοποθέτηση της για το Κατάρ. «Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε (Blue Sky) για την τοποθέτηση της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η πρόσφατη συνάντηση με τους Καταριανούς
Όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir, την 1η Νοεμβρίου, αναφέρθηκε στο Twitter ότι η Εύα Καϊλή συναντήθηκε με τον κ. Al Marri, Υπουργό Εργασίας του Κατάρ: «Αυτός ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρετίζει τη δέσμευση του Κατάρ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του σε θέματα εργασίας μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και εύχομαι καλό τουρνουά».
Η έρευνα των βελγικών αρχών
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής, συνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή ως ύποπτοι για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.
Η χώρα δεν κατονομάζεται από την εισαγγελία. Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019.
Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.
Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.
Η ταυτότητα των συλληφθέντων δεν αποκαλύφθηκε από την ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία έχει δικαιοδοσία στο Βέλγιο για υποθέσεις τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.
Σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο αυτής της έρευνας από δικαστή των Βρυξελλών, πραγματοποιήθηκαν δεκαέξι έρευνες από την αστυνομία σε διάφορους δήμους της βελγικής πρωτεύουσας (όπου έχει την έδρα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).
Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η αστυνομία κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα» των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.
«Αυτή η επιχείρηση στόχευε ιδιαίτερα βοηθούς βουλευτών που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας πρώην ευρωβουλευτής», τόνισε η εισαγγελία.