ΝΔ: Ο «κρυφός άσος» και το δεύτερο ημίχρονο της σύγκρουσης στη Βουλή
Η αποψινή σύγκρουση στη Βουλή, στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023, σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανόν να περιλαμβάνει και… εκπλήξεις από την πλευρά της κυβέρνησης.
Εκπλήξεις οικονομικού περιεχομένου θα περιλαμβάνει η σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή για την ψήφιση και την συζήτηση του προϋπολογισμού.
Προφανώς η σύγκρουση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα θα γίνει – για άλλη μια φορά σε υψηλούς τόνους – και αυτή τη φορά υπό το βάρος των ερευνών που γίνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την Μαρία Σπυράκη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ότι είναι προετοιμασμένοι να δώσουν απαντήσεις για όλους και για όλα, αλλά δεν θα μπουν στην παγίδα να απολογηθούν όπως λένε στα κατασκοπευτικά μυθιστορήματα του Αλέξη Τσίπρα.
Στην κυβέρνηση θα επιχειρήσουν να «επιβάλλουν» την ατζέντα της συζήτησης στα οικονομικά ζητήματα αφού όπως θεωρούν εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ πάσχει σε επίπεδο ρεαλιστικών προτάσεων. Δεν επιθυμούν – όπως αναφέρουν να εγκλωβιστούν στην συζήτηση της ονοματολογίας και σε κατασκοπικά σενάρια, αφού κάθε εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει και μία λίστα με ονόματα χωρίς αποδείξεις.
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο στην κυβέρνηση ετοιμάζουν την προαναγγελία μιας θετικής οικονομικής είδησης η οποία θα είναι δύσκολο να υποτιμηθεί πολιτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και σε συνδυασμό με την ψήφιση του προϋπολογισμού θα μπορέσουν όπως πιστεύουν να κερδίσουν την ουσία και τις εντυπώσεις.
Βεβαίως επειδή τα δημοσιονομικά περιθώρια αυτή την περίοδο δεν επιτρέπουν παροχές η θετική είδηση θα αφορά περισσότερο ελαφρύνσεις φορολογικού ενδεχομένως περιεχομένου, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν κλειστά χαρτιά μέχρι την τελευταία στιγμή για να μην χαθεί και το πλεονέκτημα του πολιτικού αιφνιδιασμού. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι παραδοσιακά η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι επί της ουσίας μια επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη η συζήτηση, θα δώσει την ευκαιρία «να αναδειχθεί η απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα της αύξησης των φόρων και της μείωσης των συντάξεων, και την Ελλάδα που μειώνει φόρους, αυξάνει μισθούς και συντάξεις, περιορίζοντας παράλληλα την ανεργία».