Απολογιστική έρευνα 2022: Τι πιστεύουν οι αναγνώστες του newsbomb
Το 2022 φτάνει προς το τέλος του και η Prorata σε συνεργασία με το Newsbomb.gr πήραν την πρωτοβουλία να υλοποιήσουν μια «απολογιστική» για το έτος που φεύγει έρευνα.
Τι δυσκόλεψε περισσότερο τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες του site; Ποια γεγονότα, διεθνή ή εθνικά, θεωρήθηκαν ως τα σημαντικότερα; Πώς τα πήγε η κυβέρνηση τη χρονιά που τελειώνει και ποιος είναι ο βαθμός αισιοδοξίας μας για το 2023;
Αναντίρρητα, το 2022 ήταν μία απαιτητική χρονιά, με 2 στους 3 να θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας χειροτέρεψε σε σχέση με το 2021. Την ίδια στιγμή η πλειονότητα (55%) δεν δείχνει αισιόδοξη για τη χρονιά που έρχεται, θεωρώντας ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερέψει, με μόλις το 21% να θεωρεί ότι τα πράγματα στην οικονομία θα βελτιωθούν.
Αναμενόμενα - καθώς η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης μιας χώρας συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την απόδοση της κυβέρνησης - περίπου 6 στους 10 αξιολογούν ως κακή την απόδοση της κυβέρνησης εντός του 2022.
Τι δυσκόλεψε όμως τους αναγνώστες και αναγνώστριες του newsbomb.gr σε ατομικό επίπεδο το 2022; Το 64% απαντάει τα «οικονομικά θέματα», το 16% τα «εργασιακά θέματα» (με το ζήτημα να είναι σημαντικά πιο αναβαθμισμένο μεταξύ των νεότερων ηλικιών έως 34 ετών), ενώ ακολουθούν με 13% τα «θέματα υγείας» και με 3% ζητήματα που αφορούν τις «προσωπικές σχέσεις» των ερωτώμενων.
Εν κατακλείδι, συνολικά η χρονιά που πέρασε προσλαμβάνεται ως «μια καλή χρονιά» για το 24%, ως «μια χρονιά όπως και οι προηγούμενες» για το 23% και για την πλειοψηφία των ερωτώμενων (53%) ως «μια κακή χρονιά».
Tο Newsbomb.gr και η Prorata, ωστόσο, δεν περιορίστηκαν στην αξιολόγηση της χρονιάς που φεύγει σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο αλλά κατέγραψαν και τα γεγονότα εκείνα που μας σημάδεψαν για το 2022 σε διεθνή και εθνική κλίμακα. Και σε διεθνές επίπεδο, δύο είναι τα γεγονότα εκείνα που φαίνεται ότι προσλαμβάνονται ως σημαντικότερα από την μεγαλύτερη μερίδα του αναγνωστικού κοινού: Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και η πανδημία του Covid-19.
Άλλα διεθνή γεγονότα που αξιολογούνται ως σημαντικά για το έτος που φεύγει προέρχονται από τον χώρο της επιστήμης, όπως η ανακάλυψη μικροπλαστικών στο ανθρώπινο αίμα και το πειραματικό χτύπημα αστεροειδή ώστε αυτός να αλλάξει τροχιά και να μην συγκρουστεί με την Γη αλλά και από τον χώρο της πολιτικής, όπως η νίκη της Μελόνι στις ιταλικές βουλευτικές εκλογές (κυρίως για όσους αυτοτοποθετούνται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος), καθώς και η νίκη του Lula στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας (αποκλειστικά, ωστόσο, για όσους αυτοπροσδιορίζονται ως «Αριστεροί»).
Και ποια είναι τα σημαντικότερα, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες/ουσες στην έρευνα, γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα εντός του 2022; Σε αυτό το επίπεδο κυριαρχούν θέματα που σχετίζονται με το τρέχον κύμα ακρίβειας (αύξηση τιμολογίων ενέργειας, αύξηση τιμών στα προϊόντα) και ακολουθεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων - υποκλοπών (κυρίως λόγω της αναβαθμισμένης σημαντικότητας που της αποδίδουν οι αριστεροί και κεντροαριστεροί αναγνώστες/τριες του site), η αυξημένη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις (κυρίως λόγω της σημαντικότητας που της αποδίδουν οι κεντροδεξιοί και δεξιοί αναγνώστες/τριες), η πανδημία του Covid-19 (κυρίως λόγω της σημαντικότητας που της αποδίδεται από τις μεγαλύτερες ηλικίες), οι διάφορες υποθέσεις παιδικής κακοποίησης, η στεγαστική κρίση (θέμα αυξημένης σημαντικότητας για τις νεότερες ηλικίες), η δολοφονία του 19χρονου οπαδού του Άρη και οι γυναικοκτονίες.
Εν κατακλείδι, το 2022 ήταν όχι μόνο μια δύσκολη χρονιά για την ελληνική κοινωνία και την κυβέρνηση αλλά και μια χρονιά που αναμφίβολα ανέτρεψε βεβαιότητες του πρόσφατου παρελθόντος σε διεθνές επίπεδο. Μια παγκόσμια πανδημία που ακόμα μας ταλαιπωρεί, μια εν εξελίξει πολεμική σύρραξη στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα κύμα ακρίβειας που κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί συγκροτούν ένα ανησυχητικό για τις κοινωνίες μας πλαίσιο, το οποίο θα μας συντροφεύει αναμφίβολα ακόμα και όταν θα έχουμε αποχωριστεί το 2022.
Θα είναι όμως το νέο έτος, χρονιά-καμπή θετικών εξελίξεων για την Ελλάδα και τον κόσμο; Ως προς αυτό, ας είμαστε απαισιόδοξοι/ες λόγω της γνώσης μας επί της πραγματικής πορείας των πραγμάτων αλλά και αισιόδοξοι/ες λόγω θέλησης μας να την αλλάξουμε.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ