ΣΥΡΙΖΑ: Τα προληπτικά χτυπήματα Τσίπρα και η πρεμιέρα της Τσαπανίδου

Να παρέμβει πριν υπάρξει μη αναστρέψιμη ζημιά στη φημολογούμενη συζήτηση περί «δανεισμού» των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνει αυτά τα προληπτικά χτυπήματα όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες.

Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε πρωτοβουλίες για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI
2'

Το γεγονός ότι ο διεθνής Τύπος συνέχισε το μπαράζ δημοσιευμάτων για μια πιθανή συμφωνία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλεια και την ελληνική κυβέρνηση για επιστροφή των κλεμμένων από τον λόρδο Έλγιν, Γλυπτών του Παρθενώνα, με τη μορφή «δανείου», παρά τη διάψευση του υπουργείου Πολιτισμού, σήμανε «συναγερμό» στην Κουμουνδούρου.

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού, οδήγησαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο συμπέρασμα ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχει και «καπνός», αλλά και «φωτιά».

Με απλά λόγια, στον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται πως ενημερώθηκαν ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου με το Βρετανικό Μουσείο, με τις συζητήσεις να περιλαμβάνουν και την περίπτωση του «δανεισμού», με σκοπό την προεκλογική εκμετάλλευση τυχόν συμφωνίας από τον πρωθυπουργό.

Πέρα από το «ανήθικο» -όπως το χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας- της όλης ιστορίας, αυτό θα σήμαινε την παραίτηση από την πάγια εθνική γραμμή της μη αναγνώρισης ιδιοκτησίας των βρετανών, επί των ελληνικών Γλυπτών.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να πραγματοποιήσει το Σάββατο τη συνάντηση με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, στη σκιά της Ακρόπολης. Για να στείλει μήνυμα προς το Μαξίμου, ως μια πρώτη «προειδοποιητική βολή», για να μην διανοηθεί καν να λάβει αυτό το «δάνειο».

Η «πρώτη» της Τσαπανίδου

Παράλληλα, η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα, αποτέλεσε την πρώτη -γραπτή- παρέμβαση της Πόπης Τσαπανίδου, στο νέο της πόστο. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι ακόμα αναρρώνει από τη βαριά πνευμονία που την ταλαιπώρησε, απάντησε στην ανακοίνωση της Λίνας Μενδώνη, επί του θέματος.

«Η υπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, η οποία επιχειρεί με αιχμές να μετατρέψει ένα τόσο κρίσιμο θέμα, σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, ας μην ξεχνά ότι το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο δρόμος για τη μετέπειτα θετική απόφαση της UNESCO, με την υιοθέτηση σύστασης που αναγνώριζε ρητά την ηθική, πολιτιστική και νομική διάσταση της επανένωσης των γλυπτών», ανέφερε στην ανακοίνωση της η Πόπη Τσαπανίδου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή