ΣΥΡΙΖΑ: Η δύσκολη εξίσωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας

Λύση σε μια δύσκολη εξίσωση αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς ψάχνει τα πρόσωπα εκείνα που θα βρεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την παρουσία τους.

Οι εκλογές του 2019, ήταν για την Κουμουνδούρου μια σκληρή μάχη επιβίωσης, μετά το στραπάτσο των ευρωεκλογών, που είχαν πραγματοποιηθεί 40 ημέρες νωρίτερα από τις εθνικές κάλπες.

Οι προβλέψεις για σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και με 15 μονάδες διαφορά, όπως ήταν τα στοιχεία ορισμένων δημοσκοπήσεων, δεν επιβεβαιώθηκαν. Επομένως, η μάχη εκείνη, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κρίνεται επιτυχημένη - πάρα τη σκληρή ήττα.

Για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να περιορίσει σε τόσο μεγάλο βαθμό το μέγεθος της νίκης της Νέας Δημοκρατίας, μετατρέποντας τον διασυρμό που βρίσκονταν προ των πυλών, σε μια διαχειρίσιμη ήττα, έπρεπε να συσπειρώσει τις δυνάμεις του.

Γι αυτό και στο ψηφοδέλτιο Επικράτειας του, στις εκλόγιμες θέσεις, βρέθηκαν πρόσωπα με στενή κομματική ιδιότητα. Η τότε εκπρόσωπος Τύπου, Έφη Αχτσιόγλου -εκ των πραγμάτων, δεν μπορούσε να ήταν άλλου υποψήφια-, ο τότε γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, ο πολιτικός μέντορας του Αλέξη Τσίπρα και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Εξαίρεση αποτελούσε η πρώτη θέση, στην οποία βρέθηκε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.

Πρώτη «αναπληρωματική» ήταν η Κατερίνα Ανδρικοπούλου-Σακαοράφα, από τους Οικολόγους Πράσινους, ενώ χαμηλότερα, σε μη εκλόγιμες θέσεις, βρίσκονταν ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και άλλοι.
Από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του 2019, κανένας δεν είναι και πάλι σε αυτό.

Με λίγα λόγια, αδειάζει. Οι Βασίλης Βασιλικός και Αλέκος Φλαμπουράρης, «αποστρατεύονται». Η Έφη Αχτσιόγλου θα είναι υποψήφια στον Δυτικό Τομέα της Β´ Αθηνών, ο Πάνος Σκουρλέτης στον Βόρειο Τομέα της Β´ Αθηνών, ενώ οι εκλογική συμμαχία με τους Οικολόγους, πλέον δεν υφίσταται. Επίσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος θα είναι υποψήφιος στην Ά Αθηνών.

Στο Επικράτειας του 2023, θα βρίσκεται η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου. Από εκεί και πέρα, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα. Ή τουλάχιστον, δεν έχει διαρρεύσει.

Το όνομα του πρώην Α' ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργού Άμυνας, Βαγγέλη Αποστολάκη, ακούγεται έντονα, όπως και του καθηγητή Όθωνας Ηλιόπουλου, αλλά και της στρατηγού εν αποστρατεία της ΕΛΑΣ, Ζαχαρούλας Τσιριγώτη.