Δένδιας σε Μπλίνκεν: «Φίλος ο Τσαβούσογλου» - Η Ελλάδα δεν θέλει εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Τις στενές σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ εξήρε ο Άντονι Μπλίνκεν και τόνισε ότι «οι ΗΠΑ θέλουν να επενδύσουν σε ΑΠΕ στην Ελλάδα». Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θέλει ανταλλάγματα για τη βοήθεια που παρέχει στην Τουρκία. 

Νίκος Δένδιας, Άντονι Μπλίνκεν
Newsbomb.gr
4'

Μετά το θερμό κλίμα στη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στο υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο υπουργοί προχώρησαν σε συνέντευξη Τύπου.

«Δυστυχώς, σήμερα στον 21ο αιώνα γινόμαστε παράδειγμα των μελανών σημείων, όπως η εισβολή στη Ρωσία», τόνισε ο Νίκος Δένδιας. Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Άντονι Μπλίνκεν για το κλίμα στην ανατολική Μεσόγειο. «Οι γειτονικές Τουρκία και Συρία χτυπήθηκαν από τον φονικό σεισμό».

Μάλιστα, αποκάλεσε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «φίλο μου», κάτι που είχε κάνει και ο Τούρκος ομόλογός του, όταν ο Νίκος Δένδιας είχε πάει στη γείτονα.

«Η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες για να αποφευχθεί η ένταση στην περιοχή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, συμπληρώνοντας ότι έχει ενημερώσει πλήρως τον Άντονι Μπλίνκεν για τις μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν γίνει.

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στο ενεργειακό, λέγοντας ότι: «Οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερό μας εταίρο στο ενεργειακό, στον τουρισμό».

«Αγαπητέ μου Τόνι θα ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά και να σε υποδεχθώ στη Μητρόπολη της Δημοκρατίας», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Μπλίνκεν σε Δένδια: Θέλω να σε ευχαριστήσω για τη βοήθεια στην Τουρκία

«Θέλω να σε ευχαριστήσω Νίκο προσωπικά για τη βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα στην Τουρκία», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν, απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια.

Μάλιστα, τόνισε αργότερα μέσα στην ημέρα θα δει από κοντά μερικούς διασώστες που βρέθηκαν στην Τουρκία και βοήθησαν ώστε να ανασυρθούν ζωντανοί κάποιοι από τους σεισμόπληκτους.

Αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο καταδίκασε, λέγοντας: «Έχει περάσει ένας χρόνος από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ελλάδα ήταν πάντα μία σιωπηλή δύναμη στη στήριξη της Ουκρανίας», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Χαρακτήρισε ως «στρατηγική αποτυχία τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», λέγοντας ότι η Ελλάδα δέχθηκε Ουκρανούς πρόσφυγες.

Είπε ακόμη ότι η Αμερική θέλει να επενδύσει και να βοηθήσει τις χώρες των Βαλκανίων να μειώσουν την εξάρτησή τους στα ενεργειακά από τη Ρωσία. «Οι ΗΠΑ θέλουν να επενδύσουν σε ΑΠΕ στην Ελλάδα», τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ο αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας θα βοηθήσει σε αυτό.

«Στην καρδιά της σχέσης μας είναι οι δεσμοί των λαών μας. Οι λαοί μας έχουν τις πιο ισχυρές Δημοκρατίες του κόσμου», είπε και τόνισε: «Ευχαριστώ Νίκο, ευχαριστώ τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είναι πάντα γενναιόδωρος στη φιλοξενία. Οι σχέσεις μας θα γίνουν ακόμη καλύτερες στο μέλλον», είπε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο» σε ερώτηση που του έγινε. Μάλιστα, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει την ένταση με την Ελλάδα.

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι για την ελληνική εξωτερική πολιτική η επιλογή να βοηθήσει την Ουκρανία είναι εύκολη. «Υπάρχει επιτιθέμενος και αμυνόμενος. Υπάρχει θύτης και θύμα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι με την πλευρά του θύματος. Ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη χώρα που δέχθηκε την επίθεση, θα το κάνουμε».

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους συνανθρώπους μας να τους βοηθήσουμε. «Πάντα αυτό έχει και πολιτικές συνέπειες».

Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θέλει ανταλλάγματα από τη βοήθεια που παρέχει στην Τουρκία. Μάλιστα, είπε «η Ελλάδα είναι ανιδιοτελής».

Η συνάντηση που είχαν νωρίτερα το πρωί Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν έγινε σε θερμό κλίμα. Μάλιστα, ο Άντονι Μπλίνκεν αποκάλεσε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, «Νίκο, φίλε μου».

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν τον τέταρτο γύρο του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας ο Νίκος Δένδιας καλωσόρισε τον Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι από την προηγούμενη συνάντησή τους «βιώσαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

«Το γεγονός ότι ανάμεσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις έδειξε ότι η συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ έχει γίνει πιο στενή» τόνισε ο κ. Δένδιας ο οποίος τόνισε ότι «η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή