Τραγωδία Τέμπη: Οι περιττοί πολιτικοί σχεδιασμοί και η… κάθαρση

Είναι πλέον κοινός τόπος ότι το δυστύχημα των Τεμπών μεταβάλει πλήρως το πολιτικό σκηνικό και πετάει στο καλάθι των αχρήστων τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης

Τραγωδία Τέμπη: Οι περιττοί πολιτικοί σχεδιασμοί και η… κάθαρση
Eurokinissi
3'

Το αρχικό σοκ από την ανείπωτη τραγωδία, δίνει τη θέση του στον πόνο και στη συνέχεια στην οργή η οποία επικρατεί στη βάση της ελληνικής κοινωνίας. Συνεπώς γίνεται ξεκάθαρο ότι τα μέχρι σήμερα διλήμματα που έθεταν τα κομματικά επιτελεία προς τις κάλπες είναι πλέον άκαιρα.

Τα ερωτήματα «Τσίπρας ή Μητσοτάκης», «πρόοδος ή συντήρηση», «μπροστά ή πίσω», δεν έχουν καμία απολύτως ουσία μετά την ανείπωτη τραγωδία. Τούτες οι εκλογές δεν θα κριθούν ούτε από εκλογολόγους, ούτε από δημοσκόπους, ούτε από επικοινωνιολόγους. Και όπως φαίνεται ούτες από την ακρίβεια, ούτε από τα εθνικά θέματα, ούτε από τις παρακολουθήσεις και τα σκάνδαλα τύπου Πάτση… Τα περισσότερα από τα επιχειρήματα των πολιτικών κομμάτων πάνε πλέον περίπατο και μένει στον αέρα το αποκαλούμενο «κοινό περί δικαίου αίσθημα», όχι όμως ως νομική έννοια, αλλά περισσότερο ως κοινωνιολογική. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό από τα social media σε πρώτο ενικό, ζητώντας συγγνώμη και κινούμενος στο πλαίσιο της συναισθηματικής νοημοσύνης κι όχι στο πλαίσιο της επικοινωνιακής στρατηγικής.

Το πολιτικό προσωπικό θα πρέπει να συγκρουστεί με το ίδιο το κράτος δικαίου που τόσα χρόνια υπερασπίζεται έναντι του λαϊκού αισθήματος. Να σπάσει δηλαδή τον ίδιο τον καθρέφτη του. Τι μας έλεγαν μέχρι σήμερα πολιτικοί και συνταγματολόγοι; Ότι «η δικαιοσύνη δεν απονέμεται με βάση το κοινό περί δικαίου, αίσθημα αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους». Κάπου εδώ όμως ανατρέπονται τα πάντα και παύει η αφ’ υψηλού περιφρόνηση για τα συναισθήματα της πλειοψηφίας.

Δεν μπορεί να αγνοηθεί το αίσθημα δικαίου που ζητά η βάση. Τα κόμματα οφείλουν να σεβαστούν τη σοβαρότητα του θέματος και τη μνήμη των νεκρών, αποφεύγοντας τον εύκολο λαϊκισμό.

Θα είναι εγκληματικό να ξεκινήσουν οι γνωστοί συμψηφισμοί – «τι κάνατε στο Μάτι, τι κάναμε στα Τέμπη».

Οι επικείμενες εκλογές θα κριθούν στη σεμνότητα και στην ταπεινότητα και βεβαίως στην ειλικρίνεια. Στο Μέγαρο Μαξίμου αυτές τις δύσκολες ώρες ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός έχει πάρει πάνω του όλη την διαχείριση της κρίσης, μακριά από ξεπερασμένους όρους και κανόνες επικοινωνίας. Στο ερώτημα «τι θα κάνει;», οι στενοί συνομιλητές του απαντούν «θα παραμείνει θεσμικός μέχρι τέλους» όπως έκανε και στις προηγούμενες κρίσεις. «Ο Μητσοτάκης δεν επηρεάζεται από εισηγήσεις, προτάσεις, και επικοινωνιακά τρικ», σημειώνουν και προσθέτουν «θα κινηθεί με γνώμονα το κοινό καλό». Όλα αυτά βεβαίως, μένουν να φανούν.

Το διακύβευμα πάντως των επικείμενων εκλογών θα βασισθεί στην έννοια της αρχαίας κάθαρσης, στη λύτρωση δηλαδή από τη συναισθηματική ένταση που νιώθει ο θεατής ενός τραγικού έργου, όταν, με την λύση του δράματος, αποκαθίσταται η έννομη και η ηθική τάξη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή