Εκλογές 2023 - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πότε είναι το αργότερο που μπορεί να προκηρυχθούν

Η τραγωδία στα Τέμπη ανέβαλλε τα σχέδια για κάλπες τον Απρίλιο και πλέον η ημερομηνία των εκλογών στη χώρα μας αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. Ο Συνταγματολόγος Ανδρέας Δημητρόπουλος αναλύει στο Newsbomb.gr τον τρόπο με τον οποίο θα καθοριστεί η τελική ημερομηνία που θα οδηγήσει τον ελληνικό λαό στις κάλπες...

Εκλογές 2023 - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πότε είναι το αργότερο που μπορεί να προκηρυχθούν
2'

Ένα μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η τελική ημερομηνία της πρώτης κάλπης των εκλογών, καθώς μετά την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη αποκλείστηκαν οι ημερομηνίες που ήθελαν τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να ορίζει τις εκλογές στις 9 Απριλίου. Πλέον τα σενάρια αλλάζουν με τις επικρατέστερες ημερομηνίες να είναι στα τέλη Μαϊου.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον Συνταγματολόγο, Ανδρέα Δημητρόπουλο, ο οποίος εξήγησε πότε είναι οι πιο πιθανές ημερομηνίες για τις κάλπες αλλά και πόσο μπορεί να απέχει ο δεύτερος γύρος από τον πρώτο.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου αναλύει στο Newsbomb.gr ότι η κυβέρνηση οφείλει να προκηρύξει εκλογές αμέσως μετά τη λήξη της βουλευτικής περιόδου. Δηλαδή, αφού παρέλθει η 7η Ιουλίου 2023, το αργότερο μέχρι την επόμενη μέρα δηλαδή, θα εκδοθεί το σχετικό εκλογικό διάταγμα. Το εκλογικό διάταγμα, εξηγεί ο καθηγητής Συνταγματικού Δίκαιου, θα περιέχει τρία πράγματα:

  1. Τη διάλυση της Βουλής
  2. Την προκήρυξη εκλογών μέσα σε 30 ημέρες
  3. Τη σύγκλιση της νέας Βουλής μέσα σε 30 ημέρες από την προκήρυξη των εκλογών

Επομένως, το αργότερο, και πιο «ακραίο» σενάριο, που μπορεί να διεξαχθούν οι εκλογές, είναι το… κατακαλόκαιρο και συγκεκριμένα η 6η Αυγούστου, ημέρα Κυριακή!

Τα σενάρια για τις δεύτερες κάλπες

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συνταγματολόγος κ. Δημητρόπουλος, εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση πλειοψηφίας, τότε κατά το άρθρο 38 του Συντάγματος θα δοθούν διερευνητικές εντολές προς τους πολιτικούς αρχηγούς. Εφόσον αυτές αποβούν άκαρπες και αποβεί άκαρπο και το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, τότε ορίζεται τακτική υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων (Άρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο).

Στη συνέχεια, όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο Συνταγματολόγος η υπηρεσιακή κυβέρνηση προκηρύσσει εκ νέου εκλογές, διαλύοντας τη Βουλή και με εκλογικό διάταγμα με όριο πάλι τις 30 ημέρες. Έτσι, στο ακραίο σενάριο που οι εκλογές προκηρυχθούν για την τελευταία ημέρα που προβλέπει το Σύνταγμα, στις 7 Ιουλίου και εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, τότε εκλογές θα έχουμε ξανά από την υπηρεσιακή κυβέρνηση το αργότερο την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή