Δρ. Abdelmonem Said Aly στο Newsbomb.gr: Τι λένε οι αραβικές χώρες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Για τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, υπό το πρίσμα της τουρκικής επιθετικότητας και του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, μίλησε στο Newsbomb.gr ο Δρ. Abdelmonem Said Aly.

Δρ. Abdelmonem Said Aly στο Newsbomb.gr: Τι λένε οι αραβικές χώρες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
7'

Ο Δρ. Abdelmonem Said Aly είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του «Al-Masry Al-Youm Publishing House», πρώην πρόεδρο του Περιφερειακού Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών στο Κάιρο, ο οποίος έχει συγγράψει πληθώρα βιβλίων γεωπολιτικού περιεχομένου, μεταξύ αυτών για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, το πολιτικό σύστημα της Αιγύπτου και άλλα.

Ο Δρ. Abdelmonem Said Aly θα επισκεφτεί τη χώρα μας για να συμμετέχει ως ομιλητής στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί 26 με 29 Απριλίου στους Δελφούς

Ο ίδιος, εμφανίζεται αισιόδοξος για την επίτευξη μιας μακράς ειρήνης στην περιοχή και τονίζει ότι η σχέση της χώρας του με την Ελλάδα θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον, αν και ήδη διανύει «χρυσή εποχή», ενώ καταθέτει τις απόψεις του σχετικά με την Αραβική Άνοιξη, αλλά και το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Αυτό το διάστημα παρατηρείται έντονη διπλωματική κινητικότητα, με την Αίγυπτο και την Τουρκία να πραγματοποιούν επαναπροσέγγιση, έπειτα από μια «ψυχρή» περίοδο».

Θυμίζεται ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι έχει θέσει προς τον Τούρκο ομόλογό του τρεις όρους, προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα σελίδα στις διπλωματικές σχέσεις Άγκυρας-Καΐρου. Ο τρίτος όρος, που μας αφορά άμεσα, αναφέρεται στον τερματισμό των διαφορών της Τουρκίας με Ελλάδα και Κύπρο και επίτευξη ικανοποιητικής φόρμουλας.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Δρα Abdelmonem Said Aly στο Newsbomb.gr:

Newsbomb.gr: Η Αίγυπτος είναι στενός σύμμαχος της Ελλάδας, ενώ πρόσφατα καθορίστηκε και η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Η Τουρκία όμως μπαίνει «σφήνα» σε αυτή τη συμφωνία με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Τι θα συνέβαινε σε περίπτωση απόπειρας επιβολής του με πόλεμο; Πώς θα αντιδρούσε η Αίγυπτος;

Dr. Abdelmonem Said Aly: Σε περίπτωση που συμβεί αυτό η Αίγυπτος σίγουρα θα υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα με κάθε μέσο. Ωστόσο, η Αίγυπτος θα κάνει ό,τι μπορεί και για να αποφύγει τον πόλεμο, έχοντας αποτρεπτικές ικανότητες, συντονισμό με συμμάχους και εποικοδομητικές σχέσεις με την Τουρκία, που καθιστούν απίθανη μια τέτοια ενέργεια από μέρους της. Οι τρέχουσες επικοινωνίες μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας αποτελούν μέρος αυτής της στρατηγικής και μπορεί να είναι χρήσιμο να σταθεροποιηθεί η Λιβύη και ως εκ τούτου και οι δύο χώρες μπορούν να έχουν εποικοδομητικές σχέσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πώς κρίνετε τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Τουρκίας; Μέχρι τους σεισμούς υπήρχε καθημερινή προκλητική ρητορική κατά της Ελλάδας. Βλέπετε το ενδεχόμενο ένοπλης σύγκρουσης και τι θέλει να πετύχει ο Ταγίπ Ερντογάν με αυτή τη ρητορική;

Ιστορικά, η Τουρκία, προηγουμένως ως Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπήρξε πυλώνας της πολιτικής στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η άνοδος του Ερντογάν στην εξουσία έχει προσθέσει την ιδεολογία των Αδελφών Μουσουλμάνων στην πολιτική της ηγεσίας του.

Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτή η ιδεολογία φθίνει τώρα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κακή οικονομική κατάσταση στη χώρα έχει μετριάσει την τουρκική θέση. Οι πιθανότητες ένοπλης σύγκρουσης είναι μηδενικές. Η ρητορική του Ερντογάν είναι απλώς… ρητορική για εσωτερική κατανάλωση. Μετά τις επόμενες εκλογές θα κριθεί αυτό που λέω.

Πώς κρίνετε την προοπτική των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων στο μέλλον, υπό το πρίσμα αυτού του εύθραυστου γεωπολιτικού πεδίου;

Οι σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου είναι εξαιρετικές με βαθιά συνεργασία αυτή τη στιγμή και πολλά υποσχόμενες στο μέλλον. Η οικονομική και στρατιωτική συνεργασία βρίσκεται στις καλύτερες στιγμές της και μπορεί να εδραιωθεί περαιτέρω.

Η Τουρκία προσπαθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο. Τι πιστεύουν οι άλλες ισχυρές μουσουλμανικές χώρες για αυτό;

Η θρησκεία αφορά μόνο τις διαστάσεις της πολιτικής των χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του μουσουλμανικού κόσμου. Η Τουρκία δοκίμασε αυτόν τον δρόμο μέχρι πρόσφατα, αλλά άλλες μουσουλμανικές χώρες καταλαβαίνουν επίσης ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και στενός συνεργάτης με την ΕΕ και ενεργεί έτσι στην ευρασιατική πολιτική.

Το θρησκευτικό βάρος χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Πακιστάν, η Ινδονησία είναι πολύ υψηλότερο από της Τουρκίας για διάφορους λόγους. Οι προσπάθειες της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει το ριζοσπαστικό κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων απέτυχαν και τώρα η Τουρκία αλλάζει πορεία.

Σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου ποια θα ήταν η αντίδραση των χωρών του Κόλπου;

Καθώς και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, οι χώρες του Κόλπου θα εξετάσουν τη θέση των ΗΠΑ και της Ευρώπης στον πόλεμο για να την μιμηθούν. Πιθανότατα, όλοι θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν τον πόλεμο και σε περίπτωση που συμβεί, θα προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν τη διευθέτησή του. Το ενδεχόμενο του πολέμου δεν γίνεται αποδεκτό σε καμία αραβική χώρα.

Η μετανάστευση είναι ένα από τα κύρια προβλήματα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, με τη συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών να έρχονται, μέσω Τουρκίας, από μουσουλμανικές χώρες. Τι πιστεύετε για την ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα; Γιατί αυτές οι ροές καταπιεσμένων ανθρώπων δεν περιορίζονται από τις πλούσιες ομόθρησκες χώρες του Κόλπου;

Η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο και ιστορικό ζήτημα, ήδη από τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ακόμη και πριν έρθουν Ευρωπαίοι μετανάστες στις μουσουλμανικές χώρες. Λόγω των ναζιστικών θηριωδιών και του αντισημιτισμού, οι Εβραίοι της Ευρώπης μετανάστευσαν στην Παλαιστίνη και δημιούργησαν αυτό που τώρα είναι το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Στην πραγματικότητα, η πλειονότητα των μεταναστών στην Ευρώπη προέρχεται από αφρικανικές χώρες. Για τους μετανάστες από τη Συρία, τον Λίβανο, το Ιράκ και την Παλαιστίνη, η πλειοψηφία τους εγκαταστάθηκε σε αραβικές χώρες του Κόλπου. Στην Αίγυπτο, μια όχι πολύ πλούσια χώρα, υπάρχουν περισσότεροι από 10 εκατομμύρια μετανάστες από το Σουδάν, την Αιθιοπία, την Ερυθραία, το Ιράκ και άλλες χώρες. Κανείς τους δεν μένει σε σκηνές.

Γινόμαστε και πάλι μάρτυρες μιας κλιμάκωσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ποια θα ήταν η σωστή λύση για εσάς και ποια είναι τα βήματα με τα οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί;

Αυτή είναι μια πολύ παλιά σύγκρουση. Δεν υπάρχει εύκολη λύση σε αυτό. Υπάρχουν δύο τάσεις που συμβαίνουν: Η σύγκρουση όπως συμβαίνει τώρα και η ειρήνη, καθώς 6 αραβικές χώρες βρίσκονται σε πλήρη ειρήνη με το Ισραήλ. Η μόνη λύση είναι να έχουμε ένα κράτος με ίσα δικαιώματα για τους Εβραίους και τους Παλαιστίνιους. ή συνομοσπονδιακές ρυθμίσεις.

Πώς θα κρίνατε τα αποτελέσματα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, σχεδόν μια δεκαετία μετά το ξέσπασμά της;

Η Αραβική Άνοιξη ήταν ένα κάλεσμα αφύπνισης προς τις αραβικές χώρες. Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, αποδείχτηκε ότι οι παλιοί τρόποι διαχείρισης της πολιτικής δεν λειτουργούν πλέον. Δεύτερον, ότι η αντικατάσταση του παλιού ήταν οι εμφύλιοι πόλεμοι και η υπεροχή του πολιτικού Ισλάμ σε πολλές μορφές.

Στα μέσα της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα άρχισαν να ενεργοποιούνται μεταρρυθμίσεις σε πολλές αραβικές χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, το Μπαχρέιν, η Ιορδανία, το Μαρόκο και πρόσφατα το Ιράκ, που ακολούθησαν τον δρόμο της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και της θρησκευτικής ανανέωσης. Τις επιπτώσεις της αραβικής άνοιξης τις βλέπουμε ακόμα και η διαχείρισή τους είναι ένα έργο σε εξέλιξη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή