Εκλογές 2023: Τα «ανοίγματα» Μητσοτάκη στη βάση του ΠΑΣΟΚ και το «όχι» σε κυβερνήσεις ανοχής

Κλειστά χαρτιά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το τι θα πράξει με την διερευνητική από και επίθεση με αιχμές για τη στάση Ανδρουλάκη.
Intime / φωτογραφία αρχείου

Παρακολουθώντας προσεκτικά την στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται αντιληπτό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ εκτός από την σύγκριση με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει και την προσωπική σύγκριση με το Νίκο Ανδρουλάκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Alpha, ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης τον αποφεύγει και φαίνεται να έχει προσωπικό πρόβλημα με τον ίδιο.

«Το πρόβλημά του Ανδρουλάκη είμαι εγώ προσωπικά και αυτό δεν μπορώ να το εξηγήσω», είπε χαρακτηριστικά. Mάλιστα δεν δίστασε να πει ότι ο Ανδρουλάκης είναι «εξαφανισμένος». Οι αναφορές αυτές του πρωθυπουργού έρχονται σε ένα timing που οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια τάση αύξησης της συσπείρωσης της ΝΔ, αλλά και μια διείσδυση στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Διαφαίνεται ότι το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη «ή αυτοδυναμία ή τίποτα» βρίσκει εύφορο έδαφος στον χώρο του Κέντρου που αναζητά πολιτική σταθερότητα. Πάνω σε αυτό τον καμβά ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε χθες στον Alpha να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος δεν θα κυβερνούσε ποτέ με ψήφο ανοχής, αλλά και ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός αν η ΝΔ έρθει πρώτο κόμμα.

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σπανίως τις κοιτάει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και πρόσθεσε ότι τα Τέμπη ήταν ένα μεγάλο σοκ, υπήρξε προσωρινή φθορά αλλά τώρα που βλέπουμε τα πραγματικά διλήμματα ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από τη ΝΔ.

«Το σενάριο της κυβέρνησης ηττημένων, το αναδεικνύουμε για να δείξουμε τη δομική αδυναμία της απλής αναλογικής», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει αποκηρύξει ακόμα τον Βαρουφάκη. «Είναι αδιανόητο να παίζουν μονόπολι. Να βάλουμε μια τελεία σε αυτά τα σενάρια».

Ερωτηθείς αν θα καταθέσει άμεσα τη διερευνητική εντολή που θα λάβει ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα σεβαστώ το Σύνταγμα. Θα παραλάβω την εντολή που έχει εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός και αν θα γίνουν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα το δούμε αμέσως μετά τις εκλογές».

Σήμερα Τετάρτη στις 18:00 ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Τα… γαλάζια ραντάρ είναι εστιασμένα στη συγκεκριμένη παρουσίαση, στην πρώτη γραμμή της οποίας θα βρεθούν:

- Οι αυξήσεις στους μισθούς για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.

- Η αξιοπρεπής δημόσια υγεία.

- Το καλύτερο κράτος και το αποτελεσματικό δημόσιο.

- Η στήριξη της νέας γενιάς και η συνέχιση της εθνικής πολιτικής στα θέματα των εξωτερικών σχέσεων, της ασφάλειας και της μετανάστευσης.

«Αν και παραλάβαμε ένα ερημωμένο οικόπεδο, η Ελλάδα που χτίζουμε έχει ήδη γερά θεμέλια, έχει τους πρώτους της ορόφους. Μένουν, ωστόσο, να ανεγερθούν κι άλλοι, που θα την κάνουν ψηλότερη, που θα την κάνουν καλύτερη χώρα…Από την πρώτη μας θητεία κρατήστε ένα πράγμα: τη συνέπεια λόγων και πράξεων. Είναι η εγγύηση ότι όπως υλοποιήσαμε όσα υποσχεθήκαμε έτσι θα πραγματοποιήσουμε και όσα θέλουμε για το αύριο», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως πράττει σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις και περιοδείες του, έτσι και χθες, στην επίσκεψή του στο Σχηματάρι, τη Θήβα και τη Λιβαδειά, ο πρωθυπουργός συνέχισε τη στρατηγική των ανοιγμάτων στους κεντρογενείς ψηφοφόρους, αναδεικνύοντας, παράλληλα, τα μεγάλα διλήμματα που ανοίγονται μπροστά στην κάλπη της 21ης Μαΐου.

«Όσο πιο ισχυροί είμαστε την πρώτη Κυριακή τόσο πιο βέβαιοι θα είμαστε ότι ο ελληνικός λαός θα μας εμπιστευθεί τελικά τη μεγάλη ευθύνη να κυβερνήσουμε τον τόπο και για την επόμενη τετραετία. Κι όσο πιο ισχυροί είμαστε την πρώτη Κυριακή, τόσο θα αποτρέψουμε όλα αυτά τα σενάρια περί κυβέρνησης ηττημένων, τα οποία μην ακούτε κανέναν, δεν διακινούνται απλά τυχαία, είμαι βέβαιος ότι κυοφορούνται από διάφορους οι οποίοι φαντάζονται ότι θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση κόντρα στη βούληση του ελληνικού λαού. Κυβέρνηση, μάλιστα, στην οποία θα συμμετέχουν αυτοί οι οποίοι κατέστρεψαν την πατρίδα μας το 2015», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να… διαβάζουν με ικανοποίηση τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, είναι η συνεχής επανάληψη των σημάτων για τον κίνδυνο που ενέχει ο σχηματισμός της αποκαλούμενης και… κυβέρνησης των ηττημένων.

«Ο κ. Βαρουφάκης, προσέξτε, γιατί αναφέρομαι σε αυτόν: Διότι αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της «προοδευτικής διακυβέρνησης» για την οποία μας μιλά ο κ. Τσίπρας. Είναι ο ίδιος ο οποίος μας είπε πριν από λίγες μέρες, με περίσσευμα αυταρέσκειας και αλαζονείας, ότι “δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να ξανακλείσουν οι τράπεζες και να βγούμε από το ευρώ, θα πληρώνεστε όλοι με “Δήμητρες”. Ελπίζω να μην έχουμε καμία Δήμητρα στην παρέα μας και παρεξηγηθεί. Λοιπόν, τους λέμε ξεκάθαρα: σταματήστε να παίζετε «Monopoly» με τις ζωές μας και με τις καταθέσεις των Ελλήνων. Αρκετά, ως εδώ αυτές οι σαχλαμάρες. Οι οποίες όμως ταυτόχρονα είναι και επικίνδυνες, διότι όλα αυτά τα σχέδια εξακολουθούν να υπάρχουν στο μυαλό τους. Πρέπει, λοιπόν, να τα εμποδίσουμε. Και πώς θα τα εμποδίσουμε; Με ισχυρή Νέα Δημοκρατία από την πρώτη Κυριακή των εκλογών», σημείωσε ο πρωθυπουργός, στην περιοδεία του στο νομό Βοιωτίας.