Εκλογές 2023: Η στρατηγική της ΝΔ - Επιμονή στο Κέντρο και παράγοντες για αυτοδυναμία

Εκλογές 2023: Η στοχοπροσήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκλογική δεξαμενή του μεσαίου χώρου, το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων και η αντισυστημική ψήφος 

Εκλογές 2023: Η στρατηγική της ΝΔ - Επιμονή στο Κέντρο και παράγοντες για αυτοδυναμία
Φωτογραφία αρχείου / INTIME
5'

Στο κυβερνών κόμμα μελετούν με προσοχή τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων και εστιάζουν στην αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης εντός της ΝΔ, που κινούνται βέβαια σε καλό δρόμο, αλλά ακόμα δεν έχουν… πιάσει ταβάνι. Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι δεν έχει ως ευαγγέλιο τις δημοσκοπήσεις, στη ΝΔ υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως σταδιακά καλύπτεται ένα τμήμα από τις διαρροές που υπήρξαν μετά τα Τέμπη. Το μέγα ερώτημα στη γαλάζια παράταξη είναι ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την πολυπόθητη αυτοδυναμία, αλλά και η επιμονή του αρχηγού της ΝΔ για διεύρυνση προς το μεσαίο χώρο.

Οι παράγοντες που έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Πειραιώς είναι:

1ον. Το ποσοστό της αποχής

Το γεγονός ότι οι εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική ενέχει πάντα τον κίνδυνο της χαλαρής ψήφου ή και των αυξημένων ποσοστών αποχής. Στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να κινητοποιήσουν τους γαλάζιους ψηφοφόρους και να τους πείσουν πως η πρώτη κάλπη είναι κρίσιμη, καθώς εκεί θα φανεί και η δυναμική των κομμάτων.

2ον. Η αντισυστημική ψήφος

Μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα υπήρξε μια βουβή οργή και είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις αν το κλίμα συναισθηματικής φόρτισης θα οδηγήσει τελικά σε μια ευρύτερα αντισυστημική ψήφο. Τα μικρότερα κόμματα στις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως δείχνουν μια τάση ανόδου, ωστόσο μένει να φανεί αν πρόκειται για ένα συγκυριακό φαινόμενο ή θα έχει διάρκεια μέχρι το παραβάν. Μπορεί η ψήφος αυτή να μην πηγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ που πλέον θεωρείται κόμμα εξουσίας, αλλά κατευθύνεται στην λεγόμενη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων και στα μικρότερα κόμματα.

3ον. Ο γρίφος της νεολαίας

Ακόμα και με τους πιο πρόχειρους υπολογισμούς υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 430.000 νέοι έχουν αποκτήσει από το 2019 και μετά για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου και μένει να φανεί πόσοι θα φτάσουν τελικά στις κάλπες. Πάντως στην Πειραιώς προβληματίζονται για το κοινό 17-24 το οποίο θα επηρεάσει ως ένα σημείο το εκλογικό αποτέλεσμα δεν περνά απαρατήρητο πως σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στους νέους είναι χαμηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Και δεν είναι τυχαίο πως επιχειρείται με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να γίνει ένα άνοιγμα στο συγκεκριμένο ακροατήριο.

4ον. Οι εκτός Βουλής

Πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή; Αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα… Με βάση τον συγκεκριμένο νόμο όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή τόσο ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα και το αντίστροφο. Στη Βουλή που θα προκύψει από την 1η κάλπη οι δημοσκόποι την υπολογίζουν εξακομματική ή επτακομματική. Πρακτικά, στη ΝΔ εκτιμούν ότι αν τα κουκιά βγαίνουν, οι «ηττημένοι» θα κάνουν τα πάντα για να σχηματίσουν έστω και κυβέρνηση ανοχής και να αποτρέψουν την δεύτερη κάλπη και άρα την όποια αυτοδυναμία της ΝΔ. Η δεύτερη Κυριακή θα είναι πιο δύσκολη για τα μικρότερα κόμματα αφού η πόλωση θα συρρικνώσει τα ποσοστά τους. Όσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό των εκτός Βουλής τόσο πιο χαμηλά κατεβαίνει για τη ΝΔ ο πήχης αυτοδυναμίας.

Η επιμονή στο Κέντρο

Αν και αρκετοί εκτιμούν ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει στις παραπάνω διαδικασίες οι τριγμοί, οι αναταράξεις και οι συμμαχίες στην πολυκατοικία που βρίσκεται στα δεξιά της δεξιάς, στη ΝΔ έχουν διαφορετική άποψη. Θεωρούν ότι το μυστικό των εκλογών είναι η επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο χώρο του Κέντρου, στη δεξαμενή των ψηφοφόρων της σοσιαλδημοκρατίας. Όπως εκτιμούν τα γαλάζια στελέχη οι ζυμώσεις δεξιά της δεξιάς έχουν σαφέστατα αντισυστημική χροιά και συνεπώς δεν θα ψήφιζαν ποτέ ΝΔ.

«Με δυσκολία θα ψήφιζαν ακόμα και ΣΥΡΙΖΑ», λένε έμπειρα στελέχη της Πειραιώς που επιμένουν ότι η συζήτηση σε αυτό το φάσμα του πολιτικού χάρτη είναι αποπροσανατολιστική. Η στοχοπροσήλωση της ΝΔ γίνεται πλέον στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που δεν πείθονται από τις «εξισώσεις των αγνώστων Χ» του Ανδρουλάκη και οι οποίοι αναζητούν πολιτική σταθερότητα στον τόπο.

Προσθέτουν δε ότι όταν ο Μητσοτάκης αναφέρεται στο μεσαίο χώρο δεν περιορίζεται μόνο στην μεσαία τάξη με οικονομικούς όρους, αλλά συμπεριλαμβάνει όλους αυτούς που επιθυμούν να μην μπλέξει η χώρα σε περιπέτειες και να έχει μια ισχυρή κυβέρνηση που να μπορέσει να αντεπεξέλθει στα προβλήματα του τόπου. Στο μυαλό του Μητσοτάκη η μεσαία τάξη δεν συνδέεται αποκλειστικά με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά περισσότερο με απαιτήσεις και σταθερές αντιλήψεις της περί νοικοκυρεμένου κράτους, ευκαιριών και προόδου.

Πρόθεση λοιπόν του πρωθυπουργού είναι να συνεχίσει να αναπτύσσει το αφήγημα των αρχών και αξιών της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, επιμένοντας όμως ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι κρίνουν τα εκλογικά αποτελέσματα.

Ας μην ξεχνάμε ότι και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει πει ξεκάθαρα πολλές φορές στο παρελθόν: «Το Κέντρο βγάζει κυβερνήσεις». Από την μία λοιπόν απευθύνεται στη μεσαία τάξη και τις φιλελεύθερες οικονομικές δυνάμεις και από την άλλη στον φράχτη του Έβρου, στην ασφάλεια των πολιτών αλλά και στο μεταναστευτικό, ζητήματα που αγγίζουν την δεξαμενή του λεγόμενου «πατριωτικού ΠΑΣΟΚ».

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023 - ΜέΡΑ25: Τι είναι το σχέδιο «Δήμητρα» και πως λειτουργεί

Εκλογές 2023 - Δημοσκόπηση MRB: Στο 4,8% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης για Τουρκία: Η ιστορία δεν παραχαράσσεται βάφοντας κόκκινες τις γαλάζιες περιοχές

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή