Εκλογές 2023: Σήμερα η ανακήρυξη των κομμάτων από τον Άρειο Πάγο

Εκλογές 2023: Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των δικαστών θα παραμείνει ζυγός και το ενδεχόμενο ισοψηφίας θα αντιμετωπιστεί είτε με προσθήκη ενός μέλους από το Α2 τμήμα του Αρείου Πάγου, είτε με εξαίρεση της ψήφου του νεότερου δικαστή του τμήματος, όπως προβλέπεται από το νόμο.

Εκλογές 2023: Σήμερα η ανακήρυξη των κομμάτων από τον Άρειο Πάγο
4'

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την ανακήρυξη των κομμάτων που θα συμμετέχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου με το βάρος της απόφασης να βρίσκεται πλέον στα χέρια
δέκα πλέον Αρεοπαγιτών, μετά την θορυβώδη παραίτηση του προέδρου του τμήματος Χρήστου Τζανερρίκου. Οι ανώτατοι δικαστές του Α1 τμήματος μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα θα ανακοινώσουν ποια κόμματα, σχηματισμοί και μεμονωμένοι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων πολιτών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των δικαστών θα παραμείνει ζυγός και το ενδεχόμενο ισοψηφίας θα αντιμετωπιστεί είτε με προσθήκη ενός μέλους από το Α2 τμήμα του Αρείου Πάγου, είτε με εξαίρεση της ψήφου του νεότερου δικαστή του τμήματος, όπως προβλέπεται από το νόμο.

Το Α1 πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου βρίσκεται σε διαρκή διάσκεψη από το πρωί της Κυριακής, ενώ τις προηγούμενες ώρες απορρίφθηκε ομόφωνα η αίτηση εξαίρεσης που κατατέθηκε από το Εθνικό Κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη σε βάρος τριών μελών του τμήματος. Η αίτηση είχε κατατεθεί με αφορμή δημοσιεύματα που ήθελαν τρεις δικαστές πραγματοποίησαν προ διάσκεψη ώστε να προετοιμάσουν απορριπτικό σκεπτικό για το κόμμα, ιδρυτής του οποίου είναι ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση Ηλίας Κασιδιάρης.

Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στο ποια κόμματα θα περάσουν τελικά από τη διαδικασία, αλλά κι αν ανάμεσα σε αυτά θα είναι το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη «Έλληνες», αλλά και αυτό του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Τάσου Κανελλόπουλου με την ονομασία «ΕΑΝ». Βέβαια, όποια κι αν είναι η απόφαση των Αρεοπαγιτών, το τέλος της ιστορίας έχει ακόμη αρκετά κεφάλαια, αφού στην περίπτωση που αποκλειστούν από την εκλογική διαδικασία θεωρείται βέβαιο πως θα προσφύγουν στο εκλογοδικείο, αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ποιοι κόπηκαν στα «προκριματικά»

Ο αριθμός των κομμάτων που υπέβαλλαν αίτηση συμμετοχής εκτοξεύτηκε το 2023, αφού διπλασιάστηκε σε σχέση με τις αιτήσεις των εκλογών του 2019. Συνολικά, συμμετοχή στις εκλογές δήλωσαν 38 κόμματα, 10 συνασπισμοί κομμάτων και 2 μεμονωμένοι υποψήφιοι. Οι «μάχες» μεταξύ των κομμάτων κορυφώθηκαν μέσα το Σαββατοκύριακο αφού εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των κομμάτων που χρησιμοποιούσαν στον τίτλο τους τις λέξεις «Έλληνες» και «πατρίδα», όπως για παράδειγμα το «Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες», το «Εθνικό κόμμα Έλληνες», το «Ελληνικό Λευκό Κίνημα» και η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ».

Το γεγονός αυτό προκάλεσε προσφυγές μεταξύ των κομμάτων για το όνομα και το έμβλημα με την πρώτη προσφυγή να κατατίθεται από το κόμμα «Πατριωτική Ένωση «ΕΛ.ΛΑ.Σ» που στράφηκε κατά του κόμματος «Πατριωτική Ένωση - Πρόδρομος Εμφιετζόγλου» για «ονοματοκλοπή του βασικού προσδιοριστικού στοιχείου, του περιγραφικού πυρήνα και την κεντρική ονομασία «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ» και την παράνομη ιδιοποίηση-σφετερισμό του Εθνικού Συμβόλου, του εμβλήματος του «Ήλιου της Βεργίνας». Τελικά ο Άρειος Πάγος έβγαλε εκτός εκλογικής μάχη το κόμμα Εμφιετζόγλου - Μπογδάνου με το σκεπτικό πως δικαιούχος του ονόματος είναι το προσφεύγον κόμμα, ενώ κρίθηκε πως το σύμβολο της «Πατριωτικής Ένωσης» (το αστέρι της Βεργίνας) είναι εθνικό σύμβολο που εκ του νόμου, απαγορεύεται η χρήση του.

Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στράφηκε κατά το κόμματος της Αφροδίτης Λατινοπούλου με την προσφυγή του να γίνεται δεκτή λόγω κλοπής του ονόματος του κόμματος «ΠΑΤΡΙΔΑ», αφού κατά τους δικαστές υπάρχει «ονοματοκλοπή» και παράνομη ιδιοποίηση συμβόλου, από το κόμμα που έχει ιδρύσει αρχικά ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και προέρχεται η ίδια η κ. Λατινοπουλου, μέχρι την ημέρα που διεγράφη.

Αντίστοιχα, οι δικαστές απέρριψαν την προσφυγή του Δημήτρη Μιχάκη, ιδρυτή
του κόμματος «Έλληνες» σε βάρος του «Εθνικού Κόμματος Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη καθώς το χαρακτήρισαν μη υπαρκτό πολιτικό κόμμα, χωρίς οντότητα, αφού δεν είχε συγκεντρώσει τις απαιτούμενες από την εκλογική νομοθεσία 200 υπογραφές, με αποτέλεσμα να μην νομιμοποιείται να καταθέσει προσφυγή.

Σχετικές ειδήσεις

Εκλογές 2023 - Σκέρτσος: «Έχουμε εμπιστοσύνη ότι οι πολίτες θα μας επιβραβεύσουν»

Πρωτομαγιά 2023: Πού ταξίδεψαν για το τριήμερο ηθοποιοί και παρουσιάστριες

Εκλογές 2023: Το σχέδιο Τσίπρα για κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και χωρίς τους «μικρούς»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή