Πιερρακάκης στο Newsbomb.gr: Τα πειράματα είναι καλά για τη φυσικοχημεία και όχι την Ελλάδα του 2023
Εκλογές 2023: Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στο Newsbomb.gr
«Το δίλημμα είναι μέλλον ή παρελθόν. Όλα όσα συνέπεσαν οριοθετούν το δίλημμα. Παρά τις δυσκολίες την τελευταία τετραετία υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδος μείωση της ανεργίας, αύξηση της ανάπτυξης. Κάποτε συζητούσαμε αν θα μείνουμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τώρα είχαμε διπλάσια ανάπτυξη από ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος», αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υποψήφιος στην Α Αθήνας Κυριάκος Πιερρακάκης σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο Newsbomb.gr και την Αμαλία Κάτζου, στον δρόμο για τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.
«Έχουμε δύο συγκρίσιμες πρωθυπουργίες, τις οποίες οι πολίτες μπορούν να αξιολογήσουν και δεύτερον είναι σαφές ότι δεν έχουμε χρόνο, διάθεση και πεδίο για πειράματα», ξεκαθαρίζει σε ερώτηση για το δίλημμα των εκλογών.
Ο υπουργός προσθέτει ότι: «Τα πειράματα είναι καλά για την φυσικοχημεία, δεν είναι καλά για την Ελλάδα του 2023, δεν είναι καλά για τη χώρα μας αυτή τη στιγμή για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να προοδεύουμε και να καλύπτουμε το χαμένο έδαφος. Αυτό κρίνεται και η απλή αναλογική που είναι το εκλογικό σύστημα της 21ης Μαΐου θα έλεγα ότι είναι ένα υπαρξιακό ρίσκο για τη χώρα. Στην πράξη στις 21 Μαΐου έχουμε δημοψήφισμα πολιτικής σταθερότητας, πέρα από εκλογές».
«Διλήμματα όπως ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης ή να λέμε ότι δεν μπορεί στην Ελλάδα να υπάρξει το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε μία κυβέρνηση συνεργασίας που δε θα είναι ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος υπονομεύουν την διάθεση και τη διάσταση μίας κυβέρνησης συνεργασίας, όπως εκείνες που είδαμε σε προηγούμενες κυβερνήσεις».
«Όποιος δεν κάνει λάθη δεν κινείται καθόλου»
«Μία χώρα εκκρεμοτήτων και μία χώρα κρίσεων χρειάζεται ταχύτητα, δεν έχει χρόνο να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της. Χρειαζόμαστε ταχύτητα και σταθερό χέρι στο τιμόνι. Αυτό το επιτυγχάνει η αυτοδύναμη κυβέρνηση και η συγκεκριμένη αυτοδύναμη κυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη», αναφέρει ο κ. Πιερρακάκης.
Σε ό,τι αφορά τις λάθος επιλογές και το κατά πόσο η κυβέρνηση άργησε να λάβει κάποιες αποφάσεις απαντά: «Όποιος δεν κάνει λάθη είναι αυτός που δεν κινείται καθόλου. Έχουμε δύο ποιοτικές διαφορές. Η μία ποιοτική διαφορά είναι η αξιολόγηση ότι εν τέλει η χώρα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση ακόμα και μέσα από λάθη και αστοχίες. Η δεύτερη ποιοτική διαφορά είναι ότι για πρώτη φορά ειπώθηκε η λέξη συγγνώμη από πρωθυπουργικά χείλη. Αυτό δείχνει μία ειλικρίνεια και μία διάθεση να θεμελιώνουμε το πολιτικό σύστημα και σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε, ο καθένας κάνει επιλογές που βγάζει τις πολιτικές του προτεραιότητες και οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκαν μέσα από τη διακυβέρνησή του ανάμεσα σε άλλα και σε πάρα πολλές επιλογές.
Στη δική μας περίπτωση, κληθήκαμε να κλείνουμε εκκρεμότητες του χθες και μπήκαμε με ανταποκρισιμότητα σε αυτές τις κρίσεις έγιναν λάθη όλα τα λάθη αναγνωρίστηκαν και μεταβολίστηκαν σε πράξεις και σε πρόοδο».
Παράλληλα εξηγεί: «Ναι θα γίνουν και λάθη, το θέμα είναι αν προχωράμε μπροστά γρήγορα και αξιόπιστα. Και αυτή η κληρονομιά είναι απτή και ορατή. Η ΝΔ μείωσε φόρους και εισφορές στήριξε την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σε κάθε πτυχή και τομέα ξέραμε τι θέλαμε να κάνουμε και ένα συγκεκριμένο έργο που θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο την επόμενη τετραετία».
Για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ και κατά πόσο είναι υλοποιήσιμο ο υπουργός είναι σαφής. «Κανείς δεν αρνείται τις αντιξοότητες, όποιος το κάνει θα ήταν αφελής. Το βασικό είναι πώς μεγιστοποιούμε την στήριξη στον κόσμο. Έχουμε το ταμείο ανάκαμψης, το οποίο είναι το σχέδιο Μάρσαλ της εποχής μας. Το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να πηγαίνει στην κοινωνία».
Για τις ψηφιακές υπηρεσίες και την θητεία του στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε πως «Οι υπηρεσίες μιλάνε από μόνες τους αποτελεσματικά.Έχουμε 1.540 υπηρεσίες, εκτός από το gov.gr, είχαμε το 112, το myhealth app την αύλη συνταγογράφηση και το σύστημα εμβολιασμού. Αφορά ομαδική δουλειά από πολλά υπουργεία».
Για την γραφειοκρατία και τα παράπονα που γίνονται εξήγησε πως «Είμαστε μία χώρα που λύνει εκκρεμότητες. Υπάρχει πρόγραμμα, το οποίο οριοθετεί ότι όλα θα έχουν γίνει μέχρι το 2027».
«Οι νέοι θέλουν λίγα λόγια πολλή μουσική»
«Οι νέοι άνθρωποι έχουν κουραστεί με τον ξύλινο λόγο. Οι νέοι θέλουν η λέξη θα να αντικατασταθεί από τη λέξη να. Λίγα λόγια πολλή μουσική, που έλεγε και ο ραδιοφωνικός σταθμός. Σε πάρα πολλά πράγματα όταν μιλάμε με αποτέλεσμα οι νέοι το εκτιμούν πολύ περισσότερο από τα κλασικά που έχουν ακουστεί στη χώρα μας»
Για τα προβλήματα της Αθήνας είπε: «Ακούω μαθαίνω και καταλαβαίνω ακούγοντας όλο και περισσότερο. Πάρα πολλά αντιλαμβάνεται κανένας μιλώντας με τον κόσμο. Πρέπει να είμαστε άνθρωποι της καθημερινότητας»
Ενώ σε ερώτηση σχετικά με την ενασχόλησή του με την πολιτική ήταν κατηγορηματικός πως δεν μετανιώνει καθόλου που ασχολήθηκε.