Εκλογές 2023 - Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο αχταρμάς, το ασταθές ΠΑΣΟΚ και τα «3Α» των εκλογών

Εκλογές 2023: Στην στρατηγική όλοι εναντίον όλων μέχρι την τελευταία ημέρα κινείται πλέον και η ΝΔ με την Πειραιώς να δίνει μεγάλο βάρος στις μονοεδρικές αλλά και στα λεγόμενα «τρία άλφα», αποχή, αναποφάσιστοι, άλλο κόμμα

Εκλογές 2023 - Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο αχταρμάς, το ασταθές ΠΑΣΟΚ και τα «3Α» των εκλογών
Eurokinissi
6'

Στην Πειραιώς τονίζουν ότι η εικόνα, που τις τελευταίες ημέρες εμφανίζει η σχέση των πιθανών εταίρων σε μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, όπως την ονομάζει ο Αλέξης Τσίπρας, ενισχύει το επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας περί αυτοδύναμης κυβέρνησης, ως την μοναδική απάντηση στις ανάγκες της χώρας και δίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την δυνατότητα να επικαλείται ολοένα και πιο εμφατικά το αδιέξοδο, που προκύπτει από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα σχολίασε την κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τον Ανδρέα Παπανδρέου, λέγοντας πως εκείνος μιλά για την Ελλάδα του 2023, το μέλλον και όχι για το παρελθόν.

«Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Κι ας αφήσουμε κάποιους να ασχολούνται σε ποιον ανήκει -λέει- η παρακαταθήκη του Ανδρέα, να γυρνούν στο 1981. Εγώ θέλω να μιλάω για την Ελλάδα του 2023, για το πώς θα μειώσουμε φόρους, για το πώς θα μειώσουμε τις εισφορές και για το πώς θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, για το πώς θα βελτιώσουμε την υγεία, την παιδεία. Αυτά σας ενδιαφέρουν. Αφήστε τους άλλους, λοιπόν, να τσακώνονται για το παρελθόν» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά πλέον για «αχταρμά», επαναφέρει το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες» και, κάνοντας ένα βήμα παρακάτω, βάζει με την σειρά του τον Νίκο Ανδρουλάκη στο στόχαστρο, χαρακτηρίζοντάς τον ασταθή εταίρο και κατηγορώντας τον ότι έχει εμμονή με το πρόσωπό του. Η τακτική, που ακολουθεί πλέον ο Πρωθυπουργός είναι διπλή. Από τη μία πλευρά προτάσσει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, την θετική ατζέντα και τα μέτρα, που σε τέσσερα χρόνια θα έχουν αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας, με την οικονομία να αναπτύσσεται, το κράτος να ψηφιοποιείται, τους μισθούς να αυξάνονται και τις επενδύσεις να ενισχύονται και από την άλλη πλευρά, θέτει μετ΄επιτάσεως το ερώτημα «ποιος θα κυβερνήσει αυτή τη χώρα; Μία σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση ή ένα ετερόκλητο σχήμα οι εταίροι του οποίου αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους;».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για «μόνο μία πρόταση διακυβέρνησης», αυτή της Νέας Δημοκρατίας, «μία σταθερή, μονοκομματική, αλλά όχι κατ’ ανάγκη μονοχρωματική κυβέρνηση», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, όμως, κάνει σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο «που να μην στηρίζεται αμιγώς στους εκλεγμένους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας», δίνοντας απάντηση στα σενάρια περί αποστασίας, που διακινούνται στο πολιτικό σκηνικό.

Τα «τρία Α»

Κλείνοντας τα σενάρια αυτά και αποδομώντας ως πιθανό εταίρο τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι διπλός, η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο διεμβολισμός του κέντρου και των ψηφοφόρων, που σκέφτονται να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ, με την σκέψη μιας πιθανής συγκυβέρνησης την επόμενη ημέρα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μήνυμα, που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φτάνει στους πολίτες, καθώς αποτυπώνουν ενίσχυση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και άνοιγμα της «ψαλίδας» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis για το Mega, η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου (με αναγωγή επί του συνόλου) συγκεντρώνει ποσοστό 35,4%, έναντι 27,7% του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 10,7%, το ΚΚΕ στο 6,6%, το ΜεΡΑ25 στο 4,5% και η Ελληνική Λύση εμφανίζεται να ξεπερνά οριακά το όριο για την είσοδό του στη Βουλή, συγκεντρώνοντας 3,2%. Αυξημένα τα ποσοστά του Κυριάκου Μητσοτάκη και ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Στο επίκεντρο εξακολουθούν να βρίσκονται οι αναποφάσιστοι, που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, στο 12,2%, μόλις 15 ημέρες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Πάντως είναι γεγονός ότι τα «3 Α» θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα. Όταν λέμε βεβαίως «τρία άλφα» εννοούμε την «Αποχή», τους «Αναποφάσιστους» και την επιλογή «Άλλο Κόμμα».

Η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της σε αυτούς, καθώς, όπως προκύπτει, δύο στους δέκα προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, δίνοντας έτσι στην «γαλάζια» παράταξη, προβάδισμα για την προσέγγισή τους.

Οι κρίσιμες περιφέρειες και το «Όλα 9»

«Το δίλημμα είναι απλό, αν θα συνεχίσουμε στο δρόμο της προκοπής, της περαιτέρω περικοπής φόρων, της αύξησης των συντάξεων, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, των επενδύσεων ή αν θα γυρίσουμε σε μια περιοχή υπερφορολόγησης, δανεικών που θα ξεπληρώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας, αν θα έχουμε προστατευμένα σύνορα ή αν θα ξαναγίνουμε ξέφραγο αμπέλι». Με αυτά τα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το διακύβευμα της κάλπης της 21ης Μαΐου από την Κεφαλονιά που βρέθηκε προ ολίγων ημερών μία από τις 9 μονοεδρικές περιφέρειες, που η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει στόχο να είναι «γαλάζιες» την επομένη των εκλογών. «O χάρτης θα είναι συνολικά γαλάζιος. Θα έχουμε ευχάριστες εκπλήξεις και εκεί που δεν ήμασταν πρώτοι στις προηγούμενες εκλογές», ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλώντας στους πολίτες του νησιού, όπου περιόδευσε, λέγοντας μάλιστα ότι σε αυτή την αναμέτρηση το κόμμα του θα κερδίσει και τις 9 μονοεδρικές του εκλογικού χάρτη.

Ο στόχος αυτός, ξεπερνά και το 2019 όταν η Νέα Δημοκρατίας κέρδισε και τις 7 μονοεδρικές εκείνης της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς μετά την απογραφή του 2021, στη λίστα προστέθηκαν η Καστοριά και η Θεσπρωτία, μαζί με τις περιφέρειες Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Λευκάδος, Γρεβενών, Ευρυτανίας, Φωκίδας και Σάμου.

Για να επιτευχθεί όχι απλώς η πρώτη θέση, αλλά ο στόχος της αυτοδυναμίας, η Νέα Δημοκρατία καλείται να διατηρήσει τα «γαλάζια» κάστρα. Για παράδειγμα, η Καστοριά, όπου το 2019 πήρε πάνω από 50%, η Ευρυτανία όπου πήρε 49%, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα, η Φωκίδα και η Θεσπρωτία, είναι από τις περιφέρειες εκείνες, όπου η Νέα Δημοκρατία είχε καταγράψει υψηλά ποσοστά, τα οποία είναι στοίχημα διατηρηθούν. Στις περιφέρειες με βαθμό δυσκολίας, καταγράφονται τα Γρεβενά, εξαιτίας της υπόθεσης Πάτση και η Σάμος, όπου η κυβέρνηση «ποντάρει» στην καλή διαχείριση του μεταναστευτικού.

Η αίσθηση πάντως που έχουν αποκομίσει πολλά γαλάζια στελέχη είναι πως το «όλα 9» συνιστά απόλυτα εφικτό στόχο για την κεντροδεξιά παράταξη.

Σχετικές ειδήσεις

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δέσμευσή μας η καθολική εφαρμογή του Προσωπικού Βοηθού έως το 2025

Εκλογές 2023 - Σκέρτσος: «Όχι» σε debate Μητσοτάκη - Τσίπρα

Εκλογές 2023 - Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα είμαι και πάλι ο πρωθυπουργός με τη δική σας ισχυρή εντολή»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή