Εκλογές 2023: Τι σημαίνει η ανοιχτή επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για «δεξιά πολυκατοικία»
Ένα οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο που σαν στόχο έχει να ελέγξει το ποια κόμματα θα μπορούν να λάβουν μέρος στις εκλογές με πρόσχημα τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, γεγονός που οδηγεί την ελληνική Δημοκρατία σε επικίνδυνες ακροβασίες, βλέπουν στην Κουμουνδούρου πίσω από τις εξελίξεις στη λεγόμενη «Δεξιά Πολυκατοικία».
Εδώ και εβδομάδες (ακόμα και μήνες) το Μέγαρο Μαξίμου είχε αναγάγει σε μείζον θέμα της πολιτικής ζωής τη συμμετοχή ή μη του κόμματος του καταδικασμένου (σε πρώτου βαθμό) πρώην χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη, στις επικείμενες εκλογές. Μάλιστα, χρειάστηκε τεράστια δημόσια συζήτηση, αλλά και τρεις τροπολογίες του Μάκη Βορίδη, για να καταφέρει να το πετύχει.
Η στάση της κυβέρνησης οδήγησε στο να ψηφιστούν οι πρωτοβουλίες της μόνο από το ΠΑΣΟΚ -και αυτό το έκανε με μισή καρδιά- και από κανένα άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα, καθώς όλες οι άλλες δυνάμεις εξέφραζαν τις αμφιβολίες τους τόσο για τα μέσα, όσο και για τους σκοπούς των νομοθετικών κινήσεων του υπουργείου Εσωτερικών.
Στη συνέχεια, ακόμα και τα τελευταία 24ωρα, η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου που εν τέλει απαγόρευσε τη συμμετοχή αυτού του κόμματος στις εκλογές, εξαπέλυσε νέο γύρο επίθεσης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν κατέθεσε καν υπόμνημα εναντίον του.
Όμως, ο Άρειος Πάγος, δεν «έκοψε» μόνο το κόμμα του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, αλλά και σχεδόν όλα τα κόμματα της (ακρο)δεξιάς, με μια σειρά από λόγους. Εκτός έμειναν οι Πρόδρομος Εμφιετζόγλου-Κωνσταντίνος Μπογδάνος και η Αφροδίτη Λατινοπούλου.
Επίσης, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, έκρινε ως πολύ σοβαρές τις καταγγελίες των εκδιωχθέντων από τον Κυριάκο Βελόπουλο, πρώην βουλευτών της Ελληνικής Λύσης, ότι του χορηγούσαν 500 ευρώ τον μήνα από τον μισθό τους, χωρίς παραστατικά, ξεκινώντας έλεγχο εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Εν ολίγοις, «κόπηκαν» ή βρίσκονται υπό την πίεση της Δικαιοσύνης όλα τα σκληρά δεξιά κόμματα, τα οποία θα μπορούσαν να στερήσουν ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία.
Και αυτό για τον ΣΥΡΙΖΑ, μόνο τυχαίο δεν είναι. Αντίθετα, θεωρούν ότι γίνεται εμφανές πως ο μοναδικός λόγος που η κυβέρνηση επιτέθηκε με τέτοια σφοδρότητα εναντίον του Κασιδιάρη τους τελευταίους μήνες, παρότι εκείνος έκανε κανονικά επί τρία χρόνια προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή, ήταν το ότι ήθελε να ελέγξει πλήρως την κατάσταση στη λεγόμενη «Δεξιά Πολυκατοικία».
«Αλλάξανε το νόμο όχι ακολουθώντας το αυτονόητο, αυτό που τους προτείναμε, δηλαδή στον υπάρχοντα νόμο να προστεθεί μια ρητή φράση ότι όσοι είναι οριστικά καταδικασμένοι για εγκλήματα του 157 του ΠΚ δεν θα μπορούν τα κόμματα τους ή όσοι έχουν τέτοιους στους συνδυασμούς τους, να κατέβουν. Δεν έκαναν αυτό. Δώσανε τη δικαιοδοσία σε μια κλειστή ομάδα δικαστών να αποφασίζει ποιος μπορεί να κατέβει και ποιος όχι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Τρίπολη, απαντώντας στις κυβερνητικές επιθέσεις που δέχθηκε.
Μάλιστα, είπε ανοιχτά πως στόχος τους δεν ήταν ο Κασιδιάρης, αλλά να ελέγξουν ποια κόμματα θα κατέβουν και ποια όχι από τη λεγόμενη «δεξιά πολυκατοικία», υπογραμμίζοντας ότι τα κόμματα που «έχουν δηλώσει πίστη στον Μητσοτάκη» για την επόμενη μέρα των εκλογών, θα κατέβουν στις εκλογές, εκείνα που δεν έχουν δηλώσει πίστη, δεν θα κατέβουν.
Προφανώς και η αναφορά του αφορούσε την Εθνική Δημιουργία των Θάνου Τζήμερου και Φαήλου Κρανιδιώτη, που πρόσφατα άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσουν ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αν κι εφόσον χρειαστεί.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, επικαλούμενος τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην επικεφαλής του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου, σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να επιβάλλει «καθεστώς».
Ήταν προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα άφηνε τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται ως ο μοναδικός αντιφασίστας πολιτικός αρχηγός και να χρησιμοποιεί θεωρίες περί δήθεν «κλείσιμο του ματιού» της Αριστεράς προς την Ακροδεξιά, που τις χαρακτηρίζει ανιστόρητες και επικίνδυνες.