«Παράθυρο» για μείωση του ΦΠΑ αν παραμείνουν τα πρωτογενή πλεονάσματα
Η κυβέρνηση θα εξετάσει συνολικά τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο δεύτερο μισό της επόμενης τετραετίας, αν εξακολουθήσει η οικονομία να παράγει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα.
Στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στους φορολογικούς συντελεστές. Αναφορικά με τον ΦΠΑ και το πώς θα μπορούσε αυτός να μειωθεί, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι θα αυτό θα ήταν εφικτό σε περίπτωση επανεκλογής της κυβέρνησης, κατά το δεύτερο μισό της τετραετίας.
Βασική προϋπόθεση έτσι ώστε να μειωθεί ο ΦΠΑ, θα είναι η συνέχιση της βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας και η συνεχής παραγωγή σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων.
«Ήμασταν απολύτως συνεπείς στις δεσμεύσεις μας του 2019 για μείωση της φορολογίας. Σε κάποια πεδία όπως η γονική παροχή κάναμε και παραπάνω βήματα. Σε άλλα αποκλίναμε. Είχαμε πει ότι ο συντελεστής για τις εταιρείες θα πάει από το 22% στο 20%. Όμως, δεν έχω πρόθεση να τον κατεβάσω από το 22% καθώς θεωρώ ότι είναι ικανοποιητικός για τις επιχειρήσεις», είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων και εξήγησε:
«Στο 2ο μισό και εφόσον παράγουμε σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα θα εξετάσουμε συνολική αποκλιμάκωση του ΦΠΑ, του ανώτατου συντελεστή και μεσαίου συντελεστή ώστε να πλησιάσουμε την αναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων όχι όμως εις βάρος της δημοσιονομικής σταθερότητας».
Ο κ. Μητσοτάκης, επίσης, τόνισε πως στην παρούσα φάση ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ: «δεν θα είχε επίπτωση στις τιμές. Το κάναμε στον καφέ και στα σινεμά και δεν είδαμε μείωση τιμών. Οσες χώρες το έκαναν τη πάτησα , έχασαν έσοδα και δεν είδαν μείωση τιμών».