Εκλογές 2023 - NΔ: Τσίπρας και Ανδρουλάκης είναι ίδιοι

Μετά το ρήγμα μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Ανδρουλάκη στη ΝΔ ανοίγουν το μέτωπο της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας πλέον τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ως παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023 - NΔ: Τσίπρας και Ανδρουλάκης είναι ίδιοι
Intime / φωτογραφία αρχείου
4'

Μετά τον ίδιο τον πρωθυπουργό που έκοψε κάθε συζήτηση συνεργασίας με το Νίκο Ανδρουλάκη, ήρθε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος και πρόσθεσε: «Σε ό,τι δε αφορά μια πιθανή συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Τη συνεργασία την έχει αποκλείσει ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης με τις θέσεις του. Έχει κόψει κάθε γέφυρα συζήτησης και συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό. Δυστυχώς, σε αντίθεση με άλλες στιγμές στη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης έχει το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν. Με ξεπερασμένα συνθήματα για μία Δεξιά που δεν υπάρχει. Ή με ανύπαρκτους κινδύνους που βλέπει, τάχα, να τον πολιορκούν. Και εκεί, ακριβώς, είναι που συναντιέται με τον κ. Τσίπρα».

«Λένε βέβαια κάποιοι ότι ίσως μετά τις εκλογές ο κ. Ανδρουλάκης υποχωρήσει και δει διαφορετικά τα πράγματα», πρόσθεσε, αλλά διερωτήθηκε: «Και τότε, δηλαδή, θα γίνει -αίφνης- αξιόπιστος ένας συνομιλητής που θα έχει αλλάξει τις βασικές θέσεις του μέσα σε 24 ώρες; Και ποια εγγύηση θα παρέχει ότι την επομένη δεν θα αλλάξει πάλι γνώμη; Ή, πόσο ενιαία μπορεί να προβλεφθεί στο μέλλον η στάση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας η οποία άγεται και φέρεται σε διαφορετικές τοποθετήσεις κάθε τόσο;»

Ο κ. Σκέρτσος υποστήριξε ότι: «Όλα αυτά δείχνουν πως μία ευκαιριακή συνεργασία χωρίς πραγματική βούληση και ειλικρίνεια για ενιαίο μέτωπο κατά την διαρθρωτικών προβλημάτων του κράτους και της οικονομίας μπορεί να οδηγήσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας σε παραλυσία. Σε φρένο αντί για γκάζι.»

Έκανε, δε, νέο άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ με αναφορές στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. «Γνωρίζουμε καλά πως με ένα σημαντικό μέρος ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ βρεθήκαμε μαζί στα χρόνια του λαϊκισμού και της ευρωπαϊκής απομόνωσης της χώρας. Ότι μαζί κρατήσαμε την Ελλάδα και Μείναμε Ευρώπη. Όπως και μαζί, το 2019, ενωθήκαμε σε ένα μεγάλο ρεύμα που γύρισε σελίδα στη χώρα», είπε ο κ. Σκέρτσος.

Και πρόσθεσε: «Τα χρόνια που μεσολάβησαν έδειξαν ότι οι κοινοί στόχοι μπορούν να γίνουν πράξη από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ανοιχτών οριζόντων που επιδιώκει την πρόοδο της χώρας. Όπως έδειξαν και λάθη που κάναμε εμείς και που πρώτη η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αναγνώρισαν. Γι’ αυτό και απευθυνόμαστε στους πολίτες που μπορεί να αισθάνονται κοντά στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ενδιαφέρονται ταυτόχρονα για μια Ελλάδα ισχυρή με δυναμική οικονομία ασφάλεια στα σύνορα και πολιτική σταθερότητα.»

Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φροντίζει να διαχωρίσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από την εκλογική βάση σε μία νέα κίνηση ανοιγμάτων προς τους κεντρογενείς, η οποία κρατάει ένα από τα κλειδιά για την κατάκτηση της κορυφής της αυτοδυναμίας.

«Να μην επιτρέψουμε στον ενθουσιασμό μας, στο χαμόγελό μας, στην αισιοδοξία μας να μετατραπεί σε εφησυχασμό. Να κάνουμε αυτή τη θετική ενέργεια ακόμα μεγαλύτερη δύναμη, για να πάμε να ψάξουμε, να βρούμε μέχρι και την τελευταία διεκδικήσιμη ψήφο, να πείσουμε και τους σκεπτόμενους συμπολίτες μας ότι πραγματικά αξίζουμε. Το ζήτημα εδώ είναι πολύ απλό: θέλουμε κυβέρνηση Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό Τσίπρα; Τρίτη επιλογή δεν υπάρχει, αυτό είναι το δίλημμα. Την ημέρα των εκλογών, όταν θα ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα, όλες οι κάλπες είναι άδειες. Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να έχουν γεμίσει με πάρα πολλά ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στου Ζωγράφου. Και με τον τρόπο αυτό εξέπεμψε νέα σήματα πανστρατιάς, αλλά και ανοιγμάτων, ζητώντας να μην υπάρξουν σημάδια χαλαρότητας στα τελευταία μέτρα προς την Κυριακή.

Στη ΝΔ υποστηρίζουν πλέον ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και Νίκος Ανδρουλάκης χτίζουν το αντιπολιτευτικό τους αφήγημα πάνω σε δύο συγκεκριμένες συνθήκες: γύρω από τον αντι-μητσοτακισμό, αλλά και τον παπανδρεϊσμό.

Και οι δύο (λένε στην Πειραιώς) έχουν ένα συγκεκριμένο προσωπικό μένος εναντίον της οικογένειας Μητσοτάκη το οποίο εκπορεύεται από άλλες ξεχασμένες εποχές και με τρόπο αναχρονιστικό προσπαθούν να επαναφέρουν βιτριολικά συνθήματα από το χρονοντούλαπο της ιστορίας του τύπου «να φύγει η δεξιά». Ταυτόχρονα όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση κανείς από τους δύο δεν έχει να προσφέρει κάποιο άλλο αφήγημα πλην του Ανδρέα Παπανδρέου τη μνήμη του οποίου επιχειρούν να καπηλευθούν για ίδιον όφελος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή