Δεύτερες εκλογές: Τα βήματα μέχρι τις 25 Ιουνίου – Η υπηρεσιακή κυβέρνηση και η Βουλή
Δεύτερες εκλογές: Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών «έτρεξε» τάχιστα και πλέον προχωρούν με βάση τα όσα προβλέπει το σύνταγμα, τα βήματα για να στηθούν ξανά οι κάλπες.
Μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία από το Σύνταγμα με βάση το σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο διεξήχθη η εκλογική μάχη. Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος στις εκλογές επισκέφθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου το πρωί της Δευτέρας (22/5), και όπως είχε δεσμευτεί από τη βραδιά της εκλογικής νίκης, επέστρεψε την εντολή στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Στον ίδιο δρόμο, βάδισαν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του δεύτερου σε ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του τρίτου σε ποσοστά στις εκλογές, ΠΑΣΟΚ. Με τις τρεις επιστροφές της διερευνητικής εντολής, λοιπόν, ο κύκλος αυτός κλείνει και πλέον παίρνουν σειρά τα επόμενα βήματα που προβλέπει το Σύνταγμα. Το πρώτο από αυτά, είναι η σύγκλιση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών όλων των κομμάτων που κατέλαβαν ποσοστό ικανό να τα φέρει στη Βουλή, στις Εκλογές 2023.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διευκρινιστεί το γιατί δεν παίρνουν διερευνητική εντολή και οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων, ήτοι ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ και ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα, παρά μόνο αν το τέταρτο κόμμα έχει τον ίδιο αριθμό εδρών με το τρίτο κόμμα ή αν υπάρξει ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από ένα τέτοιο κόμμα και αυτό το ενδεχόμενο συζητηθεί στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η συνάντηση αυτή θα διεξαχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί της Τετάρτης (24/5), στις 11:00, όπως ενημέρωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας. Το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης οποιασδήποτε μορφής έχει αποκλειστεί, η συνάντηση θα γίνει θεσμικά και από εκεί και πέρα η ΠτΔ θα αναλάβει να φέρει σε πέρας όλα όσα προβλέπει το Σύνταγμα.
Η κ. Σακελλαροπούλου θα πρέπει να ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, αποτελούμενη από δικαστικούς και υπερκομματικά πρόσωπα. Αυτό αναμένεται να συμβεί το αργότερο μέχρι το πρωί της Παρασκευής (26/5). Από εκεί και πέρα, το απόγευμα της Κυριακής (28/5), όπως δημοσιεύτηκε και σε σχετικό ΦΕΚ, αναμένεται να γίνει η ορκωμοσία της νέας Βουλής. Τη Δευτέρα (29/5), ωστόσο, θα υπάρξει η διάλυση της Βουλής και η επίσημη προκήρυξη της νέας προεκλογικής περιόδου, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου.
Δεύτερες εκλογές: Πώς ψηφίζουμε - Τι ισχύει με την ενισχυμένη αναλογική
Οι εκλογές του Ιουνίου θα γίνουν με λίστα, που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να «σταυρώσουν» κάποιον υποψήφιο. Είθισται οι λίστες των κομμάτων να διαμορφώνονται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων στις πρώτες εκλογές.
Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Σε αυτή την περίπτωση εξακολουθεί να ισχύει το όριο του 3%, όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 40 έδρες. Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.
Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή.