Εκλογές 2023: Σε ποιες περιφέρειες ποντάρει ο Τσίπρας για την ανατροπή των συσχετισμών

Βασικός στόχος του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ είναι το να αλλάξει «χρώμα» στις εκλογικές περιφέρειες που αποτελούν παραδοσιακά «κάστρα» της Δημοκρατικής Παράταξης» και που «βάφτηκαν» στα χρώματα της Νέας Δημοκρατίας
ΑΡΧΕΙΟ/EUROKINISSI

Με στόχο να ανατρέψει τον αρνητικό συσχετισμό που δημιουργήθηκε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου, ρίχνεται στη μάχη των εκλογών της 25 Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας. Βασικός στόχος του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ είναι το να αλλάξει «χρώμα» στις εκλογικές περιφέρειες που αποτελούν παραδοσιακά «κάστρα» της Δημοκρατικής Παράταξης» και που «βάφτηκαν» στα χρώματα της Νέας Δημοκρατίας.

Το «ράπισμα» που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από μερικές εβδομάδες, ήταν πολύ ηχηρό. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι για πρώτη φορά κόμμα που βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είδε να μειώνονται τόσο πολύ τα ποσοστά του. Το μείζον ζήτημα ήταν η κατάρρευση στα «προπύργια» της Κεντροαριστεράς. Και εκεί θα ρίξει όλο του το βάρος τις επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας.

Κρήτη

Το «χαστούκι» στην Κρήτη ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Μπορεί να τους ανησυχούσε η παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη, ωστόσο δεν πίστευαν ότι όχι μόνο θα έχαναν ολόκληρη τη μεγαλόνησο, αλλά και ότι θα υπήρχαν δύο νομοί (Ρέθυμνο, Λασίθι) που θα ήταν τρίτοι. Την εβδομάδα που πέρασε, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε τριήμερη περιοδεία, ευελπιστώντας να αλλάξει το κλίμα. Μάλιστα, θα είναι και ο ίδιος υποψήφιος στο Ρέθυμνο, όπου η δεύτερη θέση χάθηκε για 150 ψήφους.

Αχαΐα

Αν η Κρήτη ήταν «ράπισμα» για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Αχαΐα ήταν το μεγάλο σοκ. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως την Παρασκευή, πριν από τις προηγούμενες εκλογές, πραγματοποίησε μια συγκέντρωση με σχεδόν 10.000 ανθρώπους. Η Κουμουνδούρου υποχώρησε στο 27.01% από το 40.27%, του 2019. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ζήτημα τιμής η νίκη στις στην γενέτειρα των Παπανδρέου.

Δυτική Αθήνα/Β΄Πειραιά

Στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει θριαμβευτική νίκη ακόμα και στην εκλογική ήττα του 2019. Στον Δυτικό Τομέα της Β΄Αθηνών, από το 38.60%, βρέθηκε στο 22.73, ενώ στη Β΄Πειραιά, υποχώρησε από 38.22% στο 20.75%.

Τώρα, η Κουμουνδούρου θέλει να ανατρέψει την κατάσταση που διαμορφώθηκε τον Μάιο, μετά την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ήταν, άλλωστε, τυχαία η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί μέσα σε τρεις ημέρες το Αιγάλεω, τη Νίκαια, το Κερατσίνι, τους Αγίους Αναργύρους και το Χαϊδάρι.

Άρτα

Ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε τη γενέτειρα του Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς και η ήττα σε αυτή την περιφέρεια είναι δύσκολο να «χωνευτεί». Από το 39.94% του 2019, η Κουμουνδούρου έφτασε στο 31.75%. Πλέον, στόχος είναι η ανάκτηση της περιφέρειας.

Ροδόπη

Τα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στη Θράκη και ιδιαίτερα στη Ροδόπη, έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση της Κουμουνδούρου, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τη μειονότητα», «χρησιμοποιεί Κυπατζίδικες τακτικές» και πως επιχειρεί «να εκβιάσει τη μειονότητα», προς τέρψη της Άγκυρας.

Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισκεφτεί την περιοχή, για να υψώσει «τείχος» προστασίας προς τη μειονότητα, όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες.