«Ναυάγιο» στην ΕΕ για το μεταναστευτικό - Η Πολωνία και η Ουγγαρία μπλόκαραν συμφωνία των «27»

«Ναυάγιο» στην ΕΕ για το μεταναστευτικό  - Η Πολωνία και η Ουγγαρία μπλόκαραν συμφωνία των «27»
6'

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ουγγαρία και Πολωνία επέμειναν ως το τέλος της Συνόδου να βάζουν μπλόκο στην υιοθέτηση των Συμπερασμάτων της Συνόδου για το μεταναστευτικό.

Μάλιστα, επειδή δεν επιτεύχθη συμφωνία και ως εκ τούτου δεν θα ανακοινωθούν Συμπεράσματα για το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της ΕΕ Σαρλ Μισέλ θα προβεί σε δήλωση για το ζήτημα αυτό.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Δεύτερη ημέρα σήμερα (30/06) της Συνόδου Κορυφής των «27» και το φλέγον θέμα τους ήταν μεταναστευτικού των διαπραγματεύσεων μετά τη χθεσινή (29/06) άκαρπη επτάωρη συνεδρίαση, καθώς οι κυβερνήσεις των Ουγγαρίας και Πολωνίας εξακολουθούν να «μπλοκάρουν» το τελικό κείμενο συμπερασμάτων.

Οι δύο χώρες απαίτησαν η υποδοχή αιτούντων άσυλο που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνεται σε εθελοντική βάση, διαφωνώντας με την προσέγγιση της Ένωσης, βάσει της οποίας προβλέπεται έλεγχος των εξωτερικών συνόρων από τα κράτη – μέλη πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Πορτογαλία και ένας μηχανισμός υποχρεωτικής αλληλεγγύης που υποχρεώνει τις χώρες δεύτερης γραμμής να καταβάλλουν 20.000 ευρώ κατά άτομο σε ταμείο της Ένωσης για κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη που δεν γίνεται αποδεκτός από άλλο κράτος – μέλος.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, κατά την αποχώρηση από τη Σύνοδο, «η συμφωνία για το μεταναστευτικό ισχύει. Το θέμα δεν ήταν αυτό σήμερα, αλλά ότι δεν αρέσει στην Ουγγαρία και την Πολωνία ο τρόπος με τον οποίο αποφασίσθηκε το σύμφωνο· είναι τόσο οργισμένοι με αυτό, ώστε να λένε ότι “δεν θέλουμε κείμενο συμπερασμάτων, τώρα”».

Σήμερα το πρωί (30/06), οι ηγέτες συνεδριάζουν και πάλι με το μεταναστευτικό να βρίσκεται εκ νέου στο τραπέζι, ενώ, θα συζητηθούν επίσης η Κίνα και η οικονομία.

Χρηματοδότηση ύψους 12 δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό;

Κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου, οι ηγέτες και η Κομισιόν επιχείρησαν να καταλήξουν στο ύψος του ποσού που θα χρειασθεί να καταβληθεί, ώστε να αποτραπεί από τη μία πλευρά η παράνομη εισροή μεταναστών στην Ένωση και από την άλλη, να διευκολυνθεί η νόμιμη είσοδος και μετεγκατάστασή τους, σε χώρες της Ένωσης.

Ποσό άνω των 10 δισ. ευρώ προβλέπεται για όμορες χώρες της Ένωσης, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Τυνησία, ώστε να περιορίσουν τις αναχωρήσεις παράτυπων μεταναστών και να κρατήσουν στα εδάφη τους εκείνους που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα, καθώς και άλλα 2 δισ. για κράτη – μέλη στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία.

Η Γερμανία πίεσε να προστεθεί παράγραφος για μία «ανανέωση των σχέσεων» με την Τουρκία, ώστε με αντάλλαγμα τη βελτίωση των διμερών εμπορικών δεσμών, να δέχεται πίσω η Άγκυρα αιτούντες άσυλο.

Κυριάκος Mητσοτάκης: «Χρειάζονται πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

Στην ανάγκη για πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών μεταναστών στάθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής που συνεδριάζει για το μεταναστευτικό.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμη στη μείωση των μεταναστευτικών ροών που πέτυχε η Ελλάδα, αποτέλεσμα και της βελτίωσης της συνεργασίας με την Τουρκία, το τελευταίο διάστημα.

«Η στοχοποίηση του Λιμενικού για το ναυάγιο στην Πύλο είναι άδικη»

Προσερχόμενος, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «αναμφίβολα, το σημαντικότερο θέμα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική στα ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου. Θέλω να χαιρετίσω την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και την οποία η πατρίδα μας αναζητούσε εδώ και καιρό, καθώς αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση η αντιμετώπιση ενός προβλήματος που αφορά ολόκληρη την ήπειρο».

«Θέλω να τονίσω, για ακόμη μία φορά, τη μεγάλη σημασία που η πατρίδα μας αποδίδει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μία αποστολή, την οποία η ελληνική Πολιτεία, το Ελληνικό Λιμενικό, η Αστυνομία με τη συμπαράσταση των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει επιτελέσει στο ακέραιο, μειώνοντας κατά 90% τις μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά.

Αποδεικνύοντας ότι ναι, υπάρχει τρόπος να κατεδαφίσουμε τα δίκτυα των άθλιων διακινητών, οι οποίοι εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο για να μεταφέρουν κατατρεγμένους ανθρώπους σε βάρκες και πλοιάρια, τα οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να αποπλέουν από καμία απολύτως ακτή», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, υπογραμμίζοντας πως είναι «άδικο να στοχοποιείται το Λιμενικό».

«Με αφορμή το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, θέλω να επαναλάβω ότι είναι απολύτως άδικο να στοχοποιείται από κάποιους ευρωπαϊκούς κύκλους το Ελληνικό Λιμενικό, το οποίο έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα και που έσπευσε και σε αυτό το ναυάγιο να προσφέρει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις υπηρεσίες του.

Όλη μας η ενέργεια θα πρέπει να κατευθύνεται προς την εξαφάνιση και την απόλυτη στοχοποίηση των άθλιων διακινητών. Αυτών, δηλαδή, οι οποίοι είναι και αποκλειστικά υπεύθυνοι για το γεγονός ότι άνθρωποι επιβιβάζονται, όπως είπα, σε πλοιάρια τα οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να πλέουν στη Μεσόγειο.

Από εκεί και πέρα, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και ζητήματα τα οποία αφορούν την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαίρομαι που ως επανεκλεγείς Πρωθυπουργός της Ελλάδος συμμετέχω σε αυτή τη συζήτηση, εποπτεύοντας μία εθνική οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμούς ανάπτυξης πολύ γρηγορότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», συνέχισε.

Τέλος, επεσήμανε ότι «θα εξακολουθούμε να επενδύουμε σε αυτή την πολιτική ανάπτυξης, η οποία είναι και η μόνη που μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και κυρίως να αυξήσει τους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους, κυρίως τους χαμηλόμισθους, που και σήμερα έχουν ανάγκη τη στήριξή μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επίμονη ακρίβεια, η οποία εξακολουθεί και τους ταλανίζει, ειδικά στο ζήτημα των τροφίμων».

Σχετικές ειδήσεις

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή