ΣΥΡΙΖΑ: Η «κούρσα» της διαδοχής ξεκίνησε

Με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που ως καταληκτική ημερομηνία έχει την 16η Σεπτεμβρίου, ξεκινάει επί της ο αγώνας των τεσσάρων διεκδικητών της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Η «κούρσα» της διαδοχής ξεκίνησε
3'

Το ενδιαφέρον, όμως, από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έχει να κάνει με το γεγονός ότι, πλέον, στην Κουμουνδούρου επικρατεί ένας νέος συσχετισμός δύναμης, που σε τίποτα δεν θυμίζει τα όσα γνωρίζαμε μέχρι την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Η ψηφοφορία για τον «οδικό χάρτη» της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, ήταν το σημείο που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ένταση κατά τη διήμερη συζήτηση στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης – κάτι που, άλλωστε, ήταν αναμενόμενο.

Όμως, η συγκεκριμένη απόφαση, κάθε άλλο παρά διαδικαστική ήταν. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για μια βαθύτατη πολιτικά πράξη, που επί της ουσίας αποτυπώνει τις νέες εσωκομματικές ισορροπίες στον δρόμο προς τις κάλπες της 10ης Σεπτεμβρίου.

Νέα πλειοψηφία

Μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, το λεγόμενο «προεδρικό» μπλοκ έπαψε επί της ουσίας να υφίσταται. Αρχικά, διότι τα στελέχη της «Νέας Φρουράς» -Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος- είχαν ήδη αποφασίσει ότι θα κινηθούν ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες μεγάλες ομάδες, την «Κίνηση Μελών», τους λεγόμενους «πασοκογενείς» και τη ΡΕΝΕ και πως θα συσπειρώνονταν γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου.

Παράλληλα, όμως, η υποψηφιότητα της πρώην υπουργού έδειξε πως είχε τεράστια δυναμική, οδηγώντας σε άτυπη «διάσπαση» της ομάδες που συγκροτούσαν την πλειοψηφία. Πρόσωπα όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, έδειξαν από νωρίς ότι προκρίνουν την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου. Το ίδιο συνέβη και με τους Νίκο Μπίστη και Δημήτρη Χατζησωκράτη και φυσικά με την μη συμμετέχουσα στα εσωκομματικά δρώμενα, Λούκα Κατσέλη.

Παράλληλα, όμως φάνηκε από νωρίς ότι η πρώην μειοψηφία, η «Ομπρέλα» -Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης και Δημήτρης Βίτσας- έβλεπαν με πολύ θετικό μάτι την Έφη Αχτσιόγλου. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό πως παρά την υποψηφιότητα Τσακαλώτου, πρόσωπα όπως ο Βούτσης και η Θεανώ Φωτίου, στηρίζουν την πρώην υπουργό.

Παράλληλα, όμως, από την πρώτη στιγμή που έπεσε στο τραπέζι η πιθανότητα να είναι υποψήφιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών, από την «Ομπρέλα» έσπευσαν να σημειώσουν ότι δεν είναι αντιπαραθετική προς την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου, αφήνοντας, έτσι, να εννοηθεί ότι θα τη στηρίξουν στον δεύτερο γύρο.

Επομένως, καθίσταται απολύτως σαφές ότι η νέα πλειοψηφία αποτελείται από εκείνες τις ομάδες που στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και που σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, είναι 65%-35%.

Η νέα μειοψηφία

Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό από τα παραπάνω, στη μειοψηφία περνάει η μέχρι πρότινος… πλειοψηφία. Πρόκειται, δηλαδή, για τους Νίκος Παππά, Ρένα Δούρου, Χρήστο Σπίρτζη από την πρώην «Κίνηση Μελών», τον Παύλο Πολάκη και τους Πάνο Ρήγα και Διονύση Τεμπονέρα. Βέβαια, η εν λόγω ομάδα έχει κοντά της και αρκετούς βουλευτές – οι οποίοι πλέον, δεν είναι και πάρα πολλοί.

Όπως γίνεται σαφές, όλα τα παραπάνω εξελίσσονται σε επίπεδο κορυφής και πρωτοκλασάτων στελεχών. Το ερώτημα είναι το αν οι συσχετισμοί θα αλλάξουν και στη βάση του κόμματος, που είναι αυτή που θα αποφασίσει τον επόμενο αρχηγό, αλλά και τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την Κεντρική Επιτροπή.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή