ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδράσεις για το σόου Κασσελάκη στη Μακρόνησο
Αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον ευρύτερα προοδευτικό κόσμο προκάλεσε η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να χρησιμοποιήσει τη «ματωμένη» Μακρόνησο σαν προεκλογικό φόντο, στην προσπάθεια που καταβάλει ώστε να μην φαίνεται παντελώς άσχετος με την Αριστερά.
Η Μακρόνησος δεν αποτελεί κάποια τουριστική ατραξιόν. Είναι ένας τόπος εξορίας, μαρτυρίου και θανάτου για χιλιάδες κομμουνιστές και αριστερούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, αλλά και τη μετεμφυλιακή περίοδο. «Κείνο το βράδυ σώπαιναν οι λύκοι γιατί ουρλιάζανε οι άνθρωποι», έγραψε ο Μενέλαος Λουντέμης, περιγράφοντας τις θηριωδίες που έλαβαν χώρα σε αυτό το μικρό νησάκι, στα ανοιχτά της Αττικής.
Επομένως, είναι λογικό να προκαλούνται σε ολόκληρη την Αριστερά, κομμουνιστική και μη, έντονες αντιδράσεις από την επιλογή των «καθοδηγητών» του νεαρού υποψήφιου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, να τον στείλουν να γυρίσει προεκλογικό βίντεο στη Μακρόνησο. Διότι είναι προφανές ότι εκείνος ούτε γνωρίζει, ούτε και έχει αντιληφθεί πλήρως το τι συμβολίζει ο εν λόγω μαρτυρικός τόπος.
Και φαίνεται ότι ούτε και όσοι τον συμβουλεύουν έχουν πραγματική επίγνωση. Αλλιώς θα τον απέτρεπαν από το να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. Είναι ξεκάθαρό ότι Κασσελάκης προσπάθησε να δείξει στους αριστερούς πολίτες ότι ούτε «ξένος» προς την ιστορία τους είναι, αλλά αντίθετα τη σέβεται και προσπαθεί να την τιμήσει.
Δυστυχώς για τον ίδιο, το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Αρχικά, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα. Τα σχόλια, κάθε άλλο παρά θετικά ήταν στην πλειοψηφία τους. Όχι τόσο γιατί ένας νέος άνθρωπος βρέθηκε στη Μακρόνησο – ακόμα και αν δεν γνώριζε ακριβώς τον συμβολισμό του μέρους. Μακάρι να έδειχναν και άλλοι το ενδιαφέρον για να μάθουν.
Αλλά γιατί κάποιοι από το περιβάλλον του σκέφτηκαν πως θα ήταν καλή σκέψη να τη χρησιμοποιήσουν ως φόντο ενός προεκλογικού βίντεο. Όμως, η φαεινή αυτή ιδέα δεν πήγε όπως θα περίμεναν.
Αν και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να αφήσουν ασχολίαστη την ενέργεια Κασσελάκη, τα εσωκομματικά πυρά ήρθαν από εκεί που δεν τα περίμεναν. Για την ακρίβεια από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Κόκκαλη.
«Εδώ, στη Μακρόνησο, απέναντι από την Αττική, κόπηκε η Ελλάδα στα δύο. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τις πληγές μας. Γιατί μόνο τότε μπορούμε να τις επουλώσουμε. Σ' αυτή την άνυδρη γη μεταφέρθηκαν χιλιάδες άνθρωποι που επέμεναν να είναι Αριστεροί. Για να ”διορθωθούν” με ξύλο και βασανιστήρια. Για να γίνουν καλοί πολίτες για το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς. Όμως δεν πρόδωσαν τις ιδέες τους. Ανάμεσά τους: Γιάννης Ρίτσος, Μίκης Θεοδωράκης, Τάσος Λειβαδίτης, Νίκος Κούνδουρος, Μάνος Κατράκης, Μενέλαος Λουντέμης, Νίκος Καρούζος, Τίτος Πατρίκιος. Και τόσοι ακόμη…».
Αυτό έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο Κασσελάκης. Και η πρώτη του φράση, ήταν αυτή που ενόχλησε -κυρίως- τον Πέτρο Κόκκαλη. «Η Ελλάδα δεν “κόπηκε στα δύο” στον “νέο Παρθενώνα”. Η Ελλάδα είναι κομμένη στα δύο επειδή είναι πλημμυρισμένη η εθνική οδός μια εβδομάδα μετά το φαινόμενο. Από εμένα είναι ΟΧΙ», έγραψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Βιντεοσκόπηση χωρίς άδεια
Ένα ακόμα παράπτωμα του επιτελείου του Στέφανου Κασσελάκη, είναι ότι προχώρησε στη βιντεοσκόπηση του χώρου στη Μακρόνησο, χωρίς να ζητήσει -ως όφειλε- άδεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, καθώς το μέρος είναι χαρακτηρισμένο ιστορικός χώρος από το 1989 και αρχαιολογικός από το 2019.