Τη μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας τίμησε η Βουλή των Ελλήνων
Οι πρόσφυγες εγκατέλειψαν την Ιωνία μόνο σωματικά, αλλά ποτέ στη μνήμη τους και την καρδιά τους, τόνισε ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης, στην αναφορά του για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.
Τιμούμε τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, η ιστορική διαδρομή του οποίου τερματίστηκε βίαια και δραματικά σχεδόν 3.000 χρόνια μετά την αρχική τους μετακίνηση στην ιωνική γη, αποτίουμε διαχρονικά φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους, τιμούμε και όσους επέζησαν από τα τραγικά γεγονότα και κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες, μεταλαμπαδεύοντας στην μητέρα πατρίδα την ιστορική, πολιτική και πολιτιστική τους παράδοση είπε ο κ. Πλακιωτάκης, σημειώνοντας ότι υπέρτατος φάρος θάρρους και αυτοθυσίας, υπήρξε ο άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης, ο οποίος συνειδητά παρέμεινε έως το τέλος της ζωής του δίπλα στο ποίμνιό του.
Όπως επισήμανε ο κ. Πλακιωτάκης, η γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας σημάδεψε ανεξίτηλα την σύγχρονη Ελλάδα, ξερίζωσε ένα από τα πλέον μακρόχρονα και ιστορικότερα σημεία άνθησης του ελληνικού πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών, του εμπορίου. «Το κάψιμο της Σμύρνης είναι κυριολεκτικά το ολοκαύτωμα της ελληνικής ψυχής στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου πελάγους» είπε εμφατικά ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής και υπογράμμισε: «Δεν λησμονούμε ότι οι ανείπωτες σφαγές, οι απάνθρωπες λεηλασίες και η σκληρή προσφυγιά που ακολούθησε είναι το αποτέλεσμα μίας συστηματικής προσπάθειας της Τουρκίας για την εξόντωση του ελληνικού στοιχείου από τα χώματα της Μικράς Ασίας».
Κλείνοντας την αναφορά του στην 14η Σεπτεμβρίου, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι η μέρα μνήμης και θλίψης δεν μπορεί όμως να αποστερεί την ιστορική μας μνήμη από το γεγονός ότι οι Έλληνες πρόσφυγες κατάφεραν, έστω και υπό αντίξοες συνθήκες, να στεριώσουν, να προκόψουν και να διακριθούν, κάνοντας την Ελλάδα περήφανη για τα κατορθώματά τους στην ανάπτυξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, όχι μόνο της μητέρας πατρίδας αλλά και χωρών στις οποίες η μοίρα τους έφερε. Κράτησαν και κρατούν ακόμα ανεξίτηλο το αποτύπωμα της καταγωγής τους, στην Ιωνία, την οποία εγκατέλειψαν μόνο σωματικά αλλά ποτέ στη μνήμη τους και την καρδιά τους. Εκεί θα ζει παντοτινά η Σμύρνη, το Αϊβαλί, όλες οι χαμένες πατρίδες. Εκεί θα βρίσκεται πάντα και η δική μας σκέψη, η δική μας ταυτότητα.
Μετά το πέρας της αναφοράς, οι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Η Δημοκρατία είναι στιβαρά θεμελιωμένη στην σύγχρονη Ελλάδα
Ακολούθως, ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη «Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας» τονίζοντας ότι «η Δημοκρατία είναι στιβαρά θεμελιωμένη στην σύγχρονη Ελλάδα» και ότι έχει «αναπτύξει τους απαραίτητους μηχανισμούς για να αντεπεξέλθει σε κάθε δυσκολία, σε κάθε πρόκληση, που θα μπορούσε υπό οποιαδήποτε μορφή να την θέσει εν αμφίβολω».
Η σημερινή συγκυρία, πρόσθεσε ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής, επιτάσσει σε κάθε χώρα και ιδιαίτερα στην Ελλάδα να επιτελεί το μέγιστο χρέος της για την διαφύλαξη και την εμπέδωση των δημοκρατικών αξιών σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η χώρα μας αναμφίβολα το πράττει σταθερά και με γνώμονα την ειρήνη σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να το πράττουμε ως κρατική οντότητα, ως έκφραση πολιτικής συνέργειας, ως εκδήλωση ατομικής ευθύνης. Στο βαθμό και το μέτρο που όλοι συνειδητοποιούμε την αδήριτη ανάγκη διαφύλαξης και εκσυγχρονισμού των δημοκρατικών αξιών, η Ελλάδα θα παραμείνει ο σταθερός φάρος της Δημοκρατίας, η διαχρονική βάση της ειρήνης και της ελευθερίας, το πρότυπο κάθε κοινωνίας και κάθε ανθρώπινης ύπαρξης» είπε ο κ. Πλακιωτάκης.