Στέφανος Κασσελάκης: Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Αποκάλυψε τις θέσεις του, 4 ημέρες μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του, τέσσερις μέρες μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, παραχώρησε στο STAR, ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η συνέντευξή του ξεκίνησε με αναφορά στην κακοκαιρία και την κλιματική αλλαγή, λέγοντας πως την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τους πλημμυροπαθείς στον Βόλο , ενώ μίλησε για «μεγάλη ανεπάρκεια του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, προθσθέτοντας πως έχει αποτύχει να σώσει ζωές. Δεν είναι άτυχος ο Βόλος. Είναι το κράτος που δεν προστατεύει τον πολίτη του. Δεν έχουμε επενδύσει στην πρόληψη» είπε μεταξύ άλλων.


Απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα σήμερα από την ΚΟ της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε: «Ο πρωθυπουργός να ασχολείται με τον εκσυγχρονισμό του κράτους και να μην ασχολείται με εμένα. Έχει ζωές στα χέρια του που βασίζονται στον εκσυγχρονισμό του κράτους».

Στο ερώτημα αν είναι αριστερός, μετά από μία μεγάλη εισαγωγή απάντησε «βεβαίως».

Όσο για την απουσία το από τη Βουλή, κι αν αυτό συνιστά πρόβλη,α, κατά την άποψή του, «Όχι, δεν είναι πρόβλημα. Προφανώς υπάρχει ταλέντο σε όλους τους Έλληνες και ο λαός έχει τη δική του κρίση. Είναι και μια ανακούφιση για εμένα που υπάρχει ο κ. Φάμελλος γιατί είναι τόσο το έργο που πρέπει να έχουμε έναν πραγματικό επιστήμονα. Να είμαι έξω στην κοινωνία και να φέρουμε τη δική μας ΚΟ από τους κλειστούς διαδρόμους της Βουλής μέσα στην κοινωνία».

Δήλωσε κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων και της απλής αναλογικής.

«Είναι πολλοί λόγοι που ένα κόμμα έχασε τη μισή του δύναμη. Εγώ δεν πιστεύω στην απλή αναλογική… Η παράταξη δεν πρέπει μόνο να είναι ενωμένη αλλά να μεγεθυνθεί… Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδείξει γείωση στην κοινωνία. Θέλω ο νέος κόσμος να γίνουν μέλη που θα συμμετέχουν στην παραγωγή πολιτικής» είπε.

Αποκάλυψε ότι ζήτησε να δει δύο φορές τον Νίκο Φίλη και σημείωσε πως τείνει χείρα φιλίας προς όλους.

«Σε μια εκλογική διαδικασία, υπάρχει θέση για οργή. Από κει και πέρα όλοι να είμαστε νηφάλιοι. Αν ενδιαφερόμαστε για τον πολίτη πρέπει να έχουμε σύνεση και ηρεμία. Εγώ είμαι ανοιχτός σε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Τους καλώ να έρθουν μαζί για να γίνουμε κυβέρνηση. Έχω ζητήσει 2 φορές από τον κύριο Φίλη να τον δω από κοντά. Είπε θα έρθει… Εγώ ξεσκονίζω, εδώ είμαι. Η αριστερά είναι συντροφικότητα. Δείξτε συντροφικότητα» είπε ο κύριος Κασσελάκης.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης στο κόμμα, απάντησε:

«Εγώ ασχολούμαι με τον κόσμο… Το κόμμα είναι για τον πολίτη. Ούτε εγώ θεωρώ ότι είμαι ο ιδιόκτητης του κόμματος. Είμαι υπηρέτης του κόμματος».

Για την εξωτερική πολιτική

«Ο διάλογος μετά από τους σεισμούς στην Τουρκία είναι ευπρόσδεκτος. Είναι καλό ότι έχουν μειωθεί οι παραβιάσεις. Αλλά η συζήτηση στη Χάγη πρέπει να είναι μόνο για υφαλοκρηπίδα ΑΟΖ. Για κανένα άλλα ζήτημα. Η αποστρατικοποίηση των νησιών είναι κόκκινη γραμμή. Πρεσβεύω την πατριωτική αριστερά.

«Θα πάω στρατιώτης. Είναι τιμή μου να επιστρέφω στην πατρίδα μου και να την υπηρετώ… Θα πάω σύντομα. Εφόσον συνεδριάσουν τα όργανα και μπουν τα πράγματα σε μία σειρά. Θα ήθελα να είναι δυνατόν, να πάω σε ακριτικό νησί! Λέω όπου πάμε για την Ελλάδα αγωνιζόμαστε άρα είμαι ενθουσιασμένος για τη στρατιωτική μου θητεία».

Σε ερώτηση σχετικά με την ακρίβεια, δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν ολιγοπώλια στην Ελλάδα. Στο ρεύμα είναι γνωστό ότι υπάρχει ολιγοπώλιο και δεν έχουμε κάνει αποκέντρωση της παραγωγής. Υπάρχουν λύσεις: μια από αυτές μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ. Ας αρχίσει η κυβέρνηση να το κάνει σε μερικές περιοχές που έχουν πληγεί. Να δοκιμάσουμε πιλοτικά τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα καύσιμα».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα, τονίζοντας: «Τώρα λέμε για την επενδυτική βαθμίδα όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να δουν αύξηση από το 2010. Η επενδυτική βαθμίδα έχει γίνει στους ώμους του απλού πολίτη. Αυτό που έχουμε κάνει για να είμαστε στην επενδυτική βαθμίδα, είναι να έχουμε φτωχοποιήσει τον Έλληνα. Αυτό δεν είναι λύση. Το κοινωνικό κράτος. Δέκα χρόνια μνημονίων αποδομήθηκε» ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κρατήσει το κοινωνικό δίχτυ».

«Ο κ. Μητσοτάκης πάει να ιδιωτικοποποιήσει το δημόσιο αντί να το φτιάξει. Αυτή τη στιγμή χρηματοδοτούμε από το μέλλον των παιδιών μας. Το να έχουμε σύνεση στις επενδύσεις που κάνουμε, να φτιάξουμε το κοινωνικό κράτος, αυτό έχει και δημοσιονομικό κέρδος. Εγώ θέλω ένας νέος, μια νέα να έχουν λύση στην στέγη τους. Πώς είναι δίκαιο αυτό; Στέγη, αποκέντρωση, δίκαιη μετάβαση και κοινωνικό κράτος» δήλωσε στη συνέντευξή του.

Για πρόσθετη φορολογία: «Όχι δεν θεωρώ ότι υπάρχει ανάγκη. Οι επενδύσεις που θα γίνουν θα μπορέσουν να σώσουν χρήματα από το μέλλον. Ο κ. Θεοχάρης όσο και προσιτός και φιλικός να έχει υπάρξει προς εμένα, δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει λάθος. Θα έλεγα στον κ. Θεοχάρη να προσέχει λίγο παραπάνω τι εξαγγέλλει και τι λέει».

Τέλος, ρωτήθηκε για το πώς αισθάνεται που θα πάει στρατό. «Εννοείται ότι θα πάω και είναι τιμή μου να πάω. Είμαι πολύ χαρούμενος. Θα είμαι. Θα πάω σύντομα, εφόσον συνεδριάσουν τα όργανα. Είναι εξαιρετικό που έχουμε τον κ. Φάμελλο στη Βουλή. Θα ήθελα να είναι σε ακριτικό νησί ή στην παραμεθόριο. Είμαι ενθουσιασμένος για την μελλοντική μου στρατιωτική θητεία».