Κικίλιας: «Απαιτείται ένας νέος πατριωτισμός όλων μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης»
«Απαιτείται, κατά την άποψή μου, ένας νέος πατριωτισμός που θα αφορά στους πολίτες, τους πολιτικούς και τη δομή του κράτους. Μια συνολική προσπάθεια να στηρίξουμε, να βοηθήσουμε και να σώσουμε τη χώρα μας, απέναντι στην απειλή της κλιματικής κρίσης», ανέφερε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».
Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι η κλιματική κρίση που πλήττει όλο τον πλανήτη και κυρίως περιοχές, όπως αυτή της Μεσογείου, απαιτεί συνεργασία και συντονισμό όλων των φορέων: Του Υπουργείου Κλ. Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, των συναρμόδιων Υπουργείων (ΥΠΕΝ, Υποδομών και Μεταφορών, Εσωτερικών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄και β’ βαθμού κ.α) με τη σκέψη ότι αυτό θα γίνει υπό την Προεδρία της Κυβέρνησης και του επιτελικού κράτους.
«Θα φέρουμε ένα νόμο στη Βουλή, ο οποίος καταρχάς θα ελέγχει αρμοδιότητες και συναρμοδιότητες και θα επιβάλλει στενή συνεργασία. Και μιλάω για συγκεκριμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα οι αντιπυρικές ζώνες που πρέπει να γίνουν και τον τρόπο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα δάση μας. Τελείωσε αυτό το οποίο υπήρχε στο παρελθόν, δε βγαίνει πλέον το “αφήστε τα δάση έτσι να αναπτύσσονται, μην κάνετε αντιπυρικές ζώνες, να μην εκμεταλλευόμαστε τα δάση μας, να μην υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας», τόνισε ο Υπουργός. Πρόσθεσε, δε, την επιτακτική ανάγκη ελέγχου του καθαρισμού των οικοπέδων ιδιωτών από τους Δήμους και έκανε λόγο για εγκληματική συμπεριφορά όσων- επανειλημμένως μάλιστα- προβαίνουν σε θερμές εργασίες όταν ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι επιπέδου 4 και 5.
«Τι απαιτείται να γίνει; Αυτό το οποίο κάποιοι έλεγαν “ως αυτό μπορούσαμε να κάνουμε", τελείωσε. Τελείωσε “αυτό μπορούσαμε να κάνουμε ή αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε”. Όταν οι άνθρωποι είναι ξεσπιτωμένοι όλα απαιτούνται να γίνουν, προκειμένου να βρεθούν λύσεις. Η πρόληψη λοιπόν είναι το ισχυρότερο όπλο και τώρα είναι εμφανές ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπάνω” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός πώς δύο φορές εντός 20 ημερών η χώρα αντιμετώπισε μια τεράστια κρίση στις ίδιες περιοχές- στη Θεσσαλία, στο Βόλο, στη Βόρεια Εύβοια- δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος. “Και φυσικά εκεί υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι αγωνιούν, κάποιοι από αυτούς είναι έξω από τα σπίτια τους και έχουν ανάγκη στήριξης και βοήθειας, την οποία παρέχουμε και δίνουμε λύσεις” είπε ο Υπουργός ΚΚΠΠ, τονίζοντας ότι “οφείλουμε όλοι να ετοιμαστούμε».
Βασίλης Κικίλιας: Στείλαμε επιστολές σε Δήμους και Περιφέρειες και απάντησαν μόνο πέντε
«Οι μεσογειακές χώρες πληρώνουμε το τίμημα της κλιματικής κρίσης. Το ότι 2 φορές σε 15 μέρες έχουμε μία τεράστια καταστροφή που την αντιμετωπίζουμε στη Μαγνησία και τη βόρεια Εύβοια, δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος. Υπάρχουν εκεί συμπολίτες μας που αγωνιούν, που είναι έξω από τα σπίτια τους και χρειάζονται βοήθεια. Το μισό υπουργικό συμβούλιο και όλες οι δομές του κράτους και η τοπική αυτοδιοίκηση είναι εκεί και προσπαθούν να προσφέρουν», είπε πρόσθεσε ο Βασίλης Κικίλιας στην τηλεόραση του Mega.
«Δεν είμαι εδώ για να σχολιάσω την επικαιρότητα και να ασκήσω πολιτική με όρους επικοινωνίας κατ’ αποκοπή. Είμαι εδώ για να δίνω λύση στα προβλήματα κι προσπαθούμε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εκεί ήταν ο κ. Αυγενάκης, ήταν οι υπουργοί Εσωτερικών. Υποδομών, Ενέργειας, όλη η ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, η αρωγή με τις αποζημιώσεις τάχιστα, υπό τον συντονισμό της προεδρίας της κυβέρνησης. Πιστεύω και δέχομαι την επικοινωνία, αλλά πιστεύω τις πολιτικές θέσεις και με τον τρόπο με τον οποίο θα δράσουμε για τα προβλήματα που έχουμε. Η δουλειά μας είναι να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας, και νομίζω ότι αυτό φαίνεται δεδομένων των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε», πρόσθεσε.
Σχετικά με το τι πήγε στραβά στην κακοκαιρία Daniel, απάντησε ότι: «θα έλεγα ότι το αντίθετο ακριβώς συνέβη. Σε μία τεράστια καταστροφή η οποία σε ό,τι αφορά στην πρόγνωση της ΕΜΥ έδινε πεδίο ακραίων καιρικών φαινομένων το σύνολο της χώρας, και ειδοποιήσαμε προληπτικά, και συντονιστικά κάναμε με τους δήμους και τις περιφέρειες. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έστειλα επιστολές σε όλες τις περιφέρειες για τα έκτακτα έργα που πρέπει να γίνουν και για τον έλεγχο στα αντιπλημμυρικά έργα, και για το 112 εκδώσαμε πάνω από 45 112, πριν και κατά τη διάρκεια του φαινομένου. Κάνεις δε μπόρεσε να προβλέψει τα 800-900 millimeter νερού ανά μέτρο. Δεν ήταν φυσιολογικές οι συνθήκες αυτές. Οι εικόνες που παρουσιάστηκαν στα χωριά της Θεσσαλίας με 6-7 μέτρα νερό, ισοδυναμούσαν με μία τεράστια καταστροφή».
Αναφορικά με το 112, εξήγησε πως «Ενώ στις πυρκαγιές το 112 είναι εργαλείο απομάκρυνσης, και αυτό χρησιμοποιήσαμε όλο το καλοκαίρι, απομακρύναμε 25.000 ανθρώπους στη Ρόδο επιτυχώς, στις πλημμύρες, όταν αυτό δεν είναι δομημένο σωστά και βγάλεις τους ανθρώπους στον δρόμο, μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα. Οι μισοί δρόμοι στο βόρειο και νότιο Πήλιο, είναι κατεστραμμένοι. Στη Θεσσαλία έπεσαν γέφυρες, ξηλώθηκαν σιδηροδρομικές γραμμές, δρόμοι καταστράφηκαν, η λίμνη έγινε 3 φορές μεγαλύτερη. Το ότι εμείς καταφέραμε το Πυροσβεστικό Σώμα, η Πολιτική Προστασία, ο Στρατός, τα Λιμενικό που χρειάστηκε, η τοπική αυτοδιοίκηση να είμαστε εκεί και να στηρίξουμε τον κόσμο».
Για τα επόμενα βήματα στην Πολιτική Προστασία, τόνισε: «Δεν ισχύει ότι μόνο οι εθελοντές και ο Στρατός έσωσαν την κατάσταση. Βοήθησε και η πυροσβεστική. Πρέπει να στηρίξουμε τη χώρα μας που απειλείται από την κλιματική κρίση. Θα φέρουμε έναν νόμο στη Βουλή, που θα ελέγχει αρμοδιότητες και συναρμοδιότητες και θα επιβάλει στενή συνεργασία. Τις αντιπυρικές ζώνες, τον έλεγχο των Δήμων και των δημοτών και ειδικά ο έλεγχος των ασυνείδητων και αμετανόητων που θέλουν να κάνουν εργασίες όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι στο 5. Είναι εγκληματικό».
Σε ερώτηση για τα αντιπλημμυρικά έργα, ανέφερε: «Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έστειλε με το κατεπείγον δηλώνοντας επακριβώς σε κάθε δήμο και Περιφέρεια, από την 1η Σεπτεμβρίου, τι απαιτείται να γίνει ανάλογα μ τις αρμοδιότητες που έχει ο καθένας. Στην πρώτη μας επιστολή απάντησαν 5 Δήμοι από όλη την Ελλάδα. Θα αποδειχθεί εάν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν στη Θεσσαλία».
Τέλος, τόνισε πως: «Πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά την κλιματική κρίση. Η πρόληψη είναι το ισχυρότερο όπλο που πρέπει να έχουμε και δεν έχουμε εκμεταλλευτεί. Για μας η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει, ήδη δουλεύουμε για το καλοκαίρι. Ο Κηφισός είναι ένα μεγάλο θέμα. Είναι κλειστός σε ένα σημείο και πρέπει να δούμε τι φερτά υλικά έχει. Ο καθένας έχει αρμοδιότητες. Στην 2η, 3η επιστολή απάντησαν 165. Όλα πρέπει να γίνουν σε ένα πλάισιο οργανωμένο και δομημένο».