Περιφερειακές και δημοτικές εκλογές: Γιατί η ΝΔ βάζει στο κάδρο τον Κασσελάκη

Οι κάλπες των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης άνοιξαν και η ΝΔ φρόντισε να βάλει στο κάδρο των αρνητικών  αποτελεσμάτων για τον ΣΥΡΙΖΑ, το νέο πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.

Περιφερειακές και δημοτικές εκλογές: Γιατί η ΝΔ βάζει στο κάδρο τον Κασσελάκη
4'

Μετά το κάλεσμα Κασσελάκη να καταψηφίσουν οι πολίτες τις επιλογές της ΝΔ στην μάχη των αυτοδιοικητικών, η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά χρεώνει στο νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ την ενδεχόμενη ήττα των εκλογών.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει:

«Ο κ. Κασσελάκης, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, καλεί εκ νέου τους πολίτες να καταψηφίσουν τους υποψήφιους που έχουν τη στήριξη της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, υποδεικνύοντας τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και ποιους πρέπει να υπερψηφίσουν. Ταυτιζόμενος εκ νέου με αυτές τις επιλογές, πιστώνεται ή χρεώνεται το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε μετά την ετυμηγορία των πολιτών». Παρά το γεγονός ότι αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι ο Στεφ. Κασσελάκης δεν έχει ευθύνη για τον εκλογικό σχεδιασμό των αυτοδιοικητικών επιλογών της Κουμουνδούρου, η Πειραιώς φροντίζει να του χρεώσει την ενδεχόμενη ήττα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το κυβερνών κόμμα δίνει μεγάλη σημασία στα πολιτικά συμπεράσματα των σημερινών εκλογών, αλλά και του επαναληπτικού γύρου βάζοντας τον πήχη στις αυτοδιοικητικές του 2019 όπου η ΝΔ παρά το γεγονός ότι ήταν στην αντιπολίτευση κατάφερε να πάρει 12 περιφέρειες.

«Έχει σαφώς σημασία, ότι το πολιτικό μήνυμα εκ των πραγμάτων θα είναι πιο ασθενές λόγω γιατί είχαμε πριν τρεις μήνες εθνική κάλπη, άρα εκ των πραγμάτων θα είναι πιο ασθενές το πολιτικό μήνυμα. Βέβαια κάθε κάλπη έχει το μήνυμα της και κάθε κάλπη πρέπει να μελετηθεί σωστά, γιατί βγαίνουν πάντα πολιτικά συμπεράσματα. Προφανώς η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ξεκινά από ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα το 2019», τόνισε χθες στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και εμπειρότατος στα εκλογικά Θοδωρής Λιβάνιος.

Σε ότι αφορά την συμμετοχή στην διαδικασία, θα υπάρξουν τουλάχιστον τρεις ενημερώσεις. Θα έχουμε στις 11, στις 2 και στις 5 η ώρα μια ανακοίνωση πόσοι ψηφίζουν, πόσοι έχουν ψηφίσει μέχρι εκείνη την ώρα και θα μπορούμε να κάνουμε και συγκριτικά με τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου που είχαμε ακριβώς την ίδια πληροφορία στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Αναφερόμενος στην κόπωση των πολιτών ο κ. Λιβάνιος τόνισε: «Αυτό υπάρχει και παραδοσιακά οι δημοτικές εκλογές είχαν λίγο πιο αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με τις ευρωεκλογές και γι’ αυτό όταν γινόντουσαν μαζικά 14 από 19 είχαν συμπαρασύρει τη συμμετοχή των ευρωεκλογών οι δημοτικές εκλογές. Παρόλα αυτά όντως υπάρχει μια κόπωση. Η χώρα είναι σε μια προεκλογική περίοδο, είτε εθνικών είτε αυτοδιοικητικών εκλογών, περίπου έξι μήνες. Άρα έχει κουραστεί ο κόσμος με συγκεντρώσεις, με εκδηλώσεις».

Το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και της Πειραιώς, ωστόσο, είναι ήδη στραμμένο στον δεύτερο γύρο, καθώς τότε, θα κριθεί το τελικό αποτέλεσμα σε κάποιες από τις περιφέρειες, ιδιαίτερα στις εκλογικά πιο δύσκολες, αλλά πιθανότατα και στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας που η κυβερνητική παράταξη έχει δώσει χρίσματα.

Στα υψηλόβαθμα κλιμάκια επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο στόχος που έχει τεθεί είναι εφικτός, καθώς, παρά τις δυσκολίες του τελευταίου μήνα, ιδιαίτερα λόγω των πολυεπίπεδων προβλημάτων που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel, τα ευρήματα όλων των μετρήσεων κοινής γνώμης δείχνουν σαφέστατο προβάδισμα της ΝΔ σχεδόν ανάλογο με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το επιτελείο του πρωθυπουργού θα αναμένει να δει την εικόνα του πρώτου γύρου, προκειμένου να σχεδιαστεί η στρατηγική του δεύτερου γύρου και τις επισκέψεις που θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο περιοδείες μέχρι την άλλη Κυριακή, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο.

Από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς, το κυβερνητικό και κομματικό επιτελείο ευελπιστεί ότι η κάλπη θα βγάλει νικητές από τον πρώτο γύρο στις εξής περιφέρειες: Στην Αττική, όπου ο Ν. Χαρδαλιάς εμφανίζεται ως το απόλυτο φαβορί με μεγάλη δυναμική, στην Κρήτη, όπου στηρίζεται ο Σταύρος Αρναουτάκης, στην Κεντρική Μακεδονία με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, στο Νότιο Αιγαίο με τον Γιώργο Χατζημάρκο, στην Ήπειρο με τον Αλέκο Καχριμάνη, στη Δυτική Ελλάδα με τον Νεκτάριο Φαρμάκη και στη Θεσσαλία, παρά τα σοβαρά προβλήματα μετά το πέρασμα του Daniel, με τον Κώστα Αγοραστό.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή