Μητσοτάκης: Τι θα πει σήμερα στον Σολτς
Από την Γερμανία όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα και για τη λιτότητα και για το μεταναστευτικό και για τα ελληνοτουρκικά - Μητσοτάκης για Ερντογάν: Διαφωνώ με τις απόψεις του αλλά θα τον δω
Σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «έχουμε συμφωνήσει με την Τουρκία σε έναν Οδικό Χάρτη για την εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων, ώστε να προβάλλουμε τη “θετική” ατζέντα».
«Πείσαμε την Τουρκία πως η προηγούμενη αναθεωρητική της στάση έναντι της Ελλάδος ήταν εξόχως αντιπαραγωγική, τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις μας χαρακτηρίζονται από détente, έχω συναντήσει ήδη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο φορές τους τελευταίους μήνες, προφανώς και διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, όπου θα συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις».
«Έχουμε όλοι μας συμφέρον να μη γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς», τόνισε ο πρωθυπουργός. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός περνάει τις πύλες της γερμανικής καγκελαρίας στις 11 το πρωί. Ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει με άλλον αέρα στο ραντεβού με τον Γερμανό Καγκελάριο κ. Σολτς, τον οποίο μαζί με την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, του δίνει και οι γέφυρες που δημιουργεί η ελληνική διπλωματία στη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή. Στον αντίποδα ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει μετά από πέντε χρόνια, την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στο Βερολίνο, μέσα σε ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα, τουλάχιστον από τα γερμανικά μέσα που δεν σταματούν να κριτικάρουν το αντιδυτικό κρεσέντο του Τούρκου Προέδρου και το σφιχταγκάλιασμα με τους τρομοκράτες της Χαμάς.
Στην συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Σολτς το μεταναστευτικό θα μπει πάνω στο τραπέζι ως ένα θέμα, που όπως υπενθύμιζαν κυβερνητικές πηγές είναι ευρωπαϊκό και κατά συνέπεια απαιτεί μια ευρωπαϊκή απάντηση. Η Αθήνα καταγράφει με ικανοποίηση τη μείωση της απόστασης του Βερολίνου από τις ελληνικές θέσεις, οι οποίες εστιάζουν στην ανάγκη φύλαξης των συνόρων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε χθες από το Βερολίνο ότι στην Ευρώπη πρέπει να αποφύγουμε πολύ μεγάλη λιτότητα και δρακόντεια μέτρα. «Πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος», σημείωσε ο πρωθυπουργός, σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ». Τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για «ιδιοκτησία» του δημοσιονομικού δρόμου κάθε κράτους – μέλους, αλλά και δημοσιονομική ευελιξία, με αντάλλαγμα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, εν όψει της αναμόρφωσης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας.
Μιλώντας με τον επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μερτς, σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη – Ένα νέο κεφάλαιο με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, όπου είχαμε πολύ μεγάλη λιτότητα και δρακόντεια δημοσιονομικά μέτρα με αποτέλεσμα ένα νέο κύκλο ύφεσης και αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών μας στόχων».
Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η χώρα μας βρέθηκε μπροστά σε μια καταστροφή στην οικονομία της και τόνισε πως χρειαζόταν να γίνουν πολλά για να εξυγιανθούν τα οικονομικά. «Μην ξεχνάμε ότι χάσαμε το 25% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα που θυμάστε κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν υπάρχει πλέον», είπε.
«Είναι αδιαπραγμάτευτη η δημοσιονομική μας πειθαρχία, μέσω μιας φιλοαναπτυξιακής πολιτικής, είναι δέσμευση μου προς τους Έλληνες πολίτες να μην ξαναπεράσουμε ό,τι έγινε το 2010 με την οικονομική κρίση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερθείς στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «πλέον μπορούμε να διαχειριστούμε τις ροές και να προωθούμε ταυτόχρονα τις διαδικασίες απονομής ασύλου. Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια, περισσότερα χρήματα, καλύτερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφών. Είμαι περισσότερο αισιόδοξος πλέον, καθώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει πλέον μεγαλύτερη κατανόηση για το ζήτημα».