Το «δημοψήφισμα» που διέσπασε τον ΣΥΡΙΖΑ και οδηγεί σε δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες
Μια ιδέα που στόχευε στο να σπρώξει την «Ομπρέλα» προς την έξοδο, αλλά τελικά οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πλήρη διάσπαση και στον σχηματισμό μια νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας -προσεχώς- φαίνεται πως ήταν η «απειλή» του Στέφανου Κασσελάκη για τη διεξαγωγή «δημοψηφίσματος» που θα είχε ως ερώτηση τη διαγραφή των τεσσάρων ιστορικών στελεχών, που εν τέλει αποχώρησαν μόνα τους από την Κουμουνδούρου.
Ακόμα και πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ήταν προφανές ότι η «αριστερή πτέρυγα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε μπορούσε, αλλά ούτε και ήθελε να συνυπάρξει με τη νέα ηγετική ομάδα. Και η αλήθεια είναι πως οι Νίκος Φίλης, Δημήτρης Βίτσας, Πάνος Σκουρλέτης και Στέφανος Τζουμάκας -με τον τελευταίο να μην ανήκει στην ίδια ομάδα- χρησιμοποίησαν πολύ σκληρή γλώσσα εναντίον του νέου προέδρου.
Παράλληλα, όμως, ήταν σαφές ότι ούτε η καινούργια ηγεσία ήθελε στα πόδια της «ενοχλητικές» φωνές, που ασχολείται με θέματα που αυτή θεωρεί «ξεπερασμένα», όπως είναι η πολιτική ταυτότητα του κόμματος. Και από ότι φάνηκε, δεν ήταν διατεθειμένη να την ανεχτεί ούτε καν σαν μειοψηφία.
Από τη στιγμή που οι διαγραφές που εισηγήθηκε με περιπετειώδη τρόπο, από τις ΗΠΑ και μέσω των κοινωνικών δικτύων, ο Στέφανος Κασσελάκης, έπρεπε να προχωρήσουν βάσει του καταστατικού χάρτη -που ούτε αυτός του πολυαρέσει- του κόμματος, τότε προχώρησε σε μια κίνηση που θα «έκοβε» το πρόβλημα που δεν μπορούσε να «λύσει».
Έτσι, φτάσαμε σε εκείνη την Παρασκευή, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε το «διάγγελμα» του προς τον «λαό», μέσω του οποίου προανήγγειλε ότι θα ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή να προχωρήσει σε «δημοψήφισμα», έτσι ώστε τα μέλη του κόμματος να αποφάσιζαν για το αν πρέπει να διαγραφούν οι τέσσερις ή όχι.
Η πολιτική και τακτική αυτή «ακροβασία» -της οποίας «εμπνευστής» φαίνεται πως ήταν ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας- πέτυχε τον δύο από τους στόχους της. Από τη μία, εξώθησε την «Ομπρέλα» στην έξοδο από την Κουμουνδούρου, μια ώρα αρχύτερα. Από την άλλη, ικανοποίησε τους διαδικτυακούς «οπαδούς» του αρχηγού, που ζητούσαν μετ’ επιτάσεως τα «κεφάλια» των τεσσάρων.
Ωστόσο, αυτό που δεν φάνηκε να υπολογίζει σωστά αυτή η ενέργεια, ήταν οι αντιδράσεις που θα προκαλούσε μέσα στον «οργανισμό» του κόμματος, συνολικά. Διότι αυτή κινητοποίησε την «ομάδα των έξι» (Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κώστας Ζαχαριάδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος), που του ζήτησε να αποσύρει την πρόταση για δημοψήφισμα.
Παράλληλα, όμως, και σε συνδυασμό με τη διχαστική ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή, επίσπευσε κατά πολύ και την «κυοφορούμενη» αποχώρηση της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που δεν είχε υπολογίσει καλά η νέα ηγεσία, από ότι φαίνεται.
Και όπως όλα δείχνουν, θα οδηγήσει και σε μια νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία κατά τα λεγόμενα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο «Έθνος», θα μπορούσε να αριθμεί ακόμα και 12 άτομα, καθώς τον ενδιαφέρουν οι αποφάσεις των «6+6».